Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!
Ketchup jest dodatkiem do wielu dań, zwłaszcza do pizzy, zapiekanek czy dań z grilla. Jednak zamiast kupować gotowy sos o wątpliwym składzie, lepiej zrobić własny ketchup z cukinii. Jest naprawdę łatwy i bardzo pyszny. Koniecznie wypróbujcie przepis. Na pewno nie będziecie żałować.
Domowy ketchup z cukinii nie wymaga wielu składników. Zobacz, co przygotować
Sklepowe sosy często mają długą listę składników. Do zrobienia domowego ketchupu w wersji podstawowej potrzebujesz:
- cukinii - półtora kilograma,
- cebuli - pół kilograma,
- octu - pół szklanki,
- cukru - tyle samo ile octu,
- koncentratu pomidorowego - dwóch małych słoiczków,
- soli - półtorej łyżki.
Pamiętaj, że co do zasady cukru powinno być tyle samo, ile octu.
Oprócz tego, do ketchupu cukiniowego możesz dodać także przyprawy wedle swojego gustu:
- czosnek,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- pieprz,
- curry,
- oregano.
Przygotowanie ketchupu cukiniowego jest proste. Wymaga jedynie trochę cierpliwości
- Warzywa umyj, obierz i pokrój drobno (możesz też zetrzyj na tarce;
- Warzywa posyp dwoma łyżkami soli i odstaw na dwie godziny,
- Warzywa (wraz z sokiem) przełóż do garnka dodaj cukier i gotuj około pół godziny;
- Zdejmij z ognia i zostaw do lekkiego przestygnięcia;
- Do masy warzywnej dodaj ocet, koncentratu pomidorowy i wybrane przez siebie przyprawy;
- Wymieszaj całość i ponownie gotuj przez 20 - 25 minut;
- Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładką masę i przelej do słoiczków;
- Gotowy ketchup z cukinii pasteryzuj przez około kwadrans.
Smacznego!