Domowy ketchup z cukinii z sześciu składników. Już nigdy nie kupisz gotowego sosu w sklepie

Domowy ketchup z cukinii jest pysznym i zdrowym zamiennikiem gotowego produktu. Jest prosty do zrobienia, a przyprawy można dobrać według uznania. Ketchup z cukinii powinien na stałe zagościć w twoim menu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Ketchup jest dodatkiem do wielu dań, zwłaszcza do pizzy, zapiekanek czy dań z grilla. Jednak zamiast kupować gotowy sos o wątpliwym składzie, lepiej zrobić własny ketchup z cukinii. Jest naprawdę łatwy i bardzo pyszny. Koniecznie wypróbujcie przepis. Na pewno nie będziecie żałować.

Domowy ketchup z cukinii nie wymaga wielu składników. Zobacz, co przygotować 

Sklepowe sosy często mają długą listę składników. Do zrobienia domowego ketchupu w wersji podstawowej potrzebujesz:

  • cukinii - półtora kilograma,
  • cebuli - pół kilograma,
  • octu - pół szklanki,
  • cukru - tyle samo ile octu,
  • koncentratu pomidorowego - dwóch małych słoiczków,
  • soli - półtorej łyżki.

Pamiętaj, że co do zasady cukru powinno być tyle samo, ile octu. 

Oprócz tego, do ketchupu cukiniowego możesz dodać także przyprawy wedle swojego gustu:

  • czosnek,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • pieprz,
  • curry,
  • oregano.

Przygotowanie ketchupu cukiniowego jest proste. Wymaga jedynie trochę cierpliwości

  • Warzywa umyj, obierz i pokrój  drobno (możesz też zetrzyj na tarce;
  • Warzywa posyp dwoma łyżkami soli i odstaw na dwie godziny,
  • Warzywa (wraz z sokiem) przełóż do garnka  dodaj cukier i gotuj około pół godziny;
  • Zdejmij z ognia i zostaw do lekkiego przestygnięcia;
  • Do masy warzywnej dodaj ocet, koncentratu pomidorowy i wybrane przez siebie przyprawy;
  • Wymieszaj całość i ponownie gotuj przez 20 - 25 minut;
  • Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładką masę i przelej do słoiczków;
  • Gotowy ketchup z cukinii pasteryzuj przez około kwadrans.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.