Pasztet z cukinii - przepis na wegetariański rarytas. Kluczem dla smaku są świeże zioła i te przyprawy

Pasztet z cukinii to przepis na prawdziwy, letni rarytas. Świeże sezonowe warzywa i aromatyczne zioła sprawią, że nikt mu się nie oprze. Wegetariański przysmak świetnie smakuje podany na śniadanie, lunch lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pasztety warzywne to świetna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych przepisów. Roślinne wersje stają się coraz bardziej popularne, nie tylko wśród wegan i wegetarian, lecz także wśród osób niebędących na takich dietach. Wystarczą odpowiednio dobrane składniki i chwila spędzona w kuchni, by móc zachwycać się ich wyjątkowym smakiem. 

Wegetariański pasztet z cukinii - smaczna alternatywa 

Pasztet z cukinii jest lekki, a jednocześnie sycący. To świetny pomysł na dodatek do dań, ale też ciekawa śniadaniowa i lunchowa propozycja. Sezonowe warzywa i zioła są zdrowszą i dla wielu smaczniejszą alternatywą dla mięsnych produktów. Bazą naszego dania, którą jest cukinia, jest nie tylko pełna witamin, ale i wyjątkowo smaczna oraz dietetyczna - w 100 g znajdziemy zaledwie 17 kcal. 

Cukinia jest warzywem o dość niepozornym smaku, co tak naprawdę jest jej dużą zaletą. Dzięki temu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, stanowiąc w wielu przypadkach doskonały duet. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna i taki też jest przygotowany z niej jarski pasztet. Smak podkreślą dodatki takie jak aromatyczne przyprawy, świeże zioła, ser, inne warzywa czy kasza manna

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Przepis na pasztet z cukinii

Składniki: 

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • duża cebula,
  • duża marchewka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 3/4 szklanki tartej bułki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki, 
  • 3 jajka,
  • oliwa z oliwek,
  • kurkuma,
  • oregano lub bazylia,
  • papryka w proszku,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie dokładnie myjemy, ucinamy końce i ścieramy na tarce o dużych oczkach - solimy i odstawiamy. Gdy wypuści soki, odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Podobnie postępujemy z cebulą i marchewką. 
  2. Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną pietruszkę. 
  3. Do warzyw dodajemy też kaszę mannę, tartą bułkę, jajka, 3-4 łyżki oliwy i sporą ilość przypraw. Całość dokładnie mieszamy. 
  4. Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i oprószamy bułką tartą.
  5. Przekładamy masę, równamy łyżką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 80 minut. Pieczemy w 180 stopniach. 
  6. Gdy czas minie, pasztet chłodzimy i podajemy. 
Więcej o: