Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pasztety warzywne to świetna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych przepisów. Roślinne wersje stają się coraz bardziej popularne, nie tylko wśród wegan i wegetarian, lecz także wśród osób niebędących na takich dietach. Wystarczą odpowiednio dobrane składniki i chwila spędzona w kuchni, by móc zachwycać się ich wyjątkowym smakiem.
Pasztet z cukinii jest lekki, a jednocześnie sycący. To świetny pomysł na dodatek do dań, ale też ciekawa śniadaniowa i lunchowa propozycja. Sezonowe warzywa i zioła są zdrowszą i dla wielu smaczniejszą alternatywą dla mięsnych produktów. Bazą naszego dania, którą jest cukinia, jest nie tylko pełna witamin, ale i wyjątkowo smaczna oraz dietetyczna - w 100 g znajdziemy zaledwie 17 kcal.
Cukinia jest warzywem o dość niepozornym smaku, co tak naprawdę jest jej dużą zaletą. Dzięki temu doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, stanowiąc w wielu przypadkach doskonały duet. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna i taki też jest przygotowany z niej jarski pasztet. Smak podkreślą dodatki takie jak aromatyczne przyprawy, świeże zioła, ser, inne warzywa czy kasza manna.
Składniki:
Sposób przygotowania: