Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?
Jeśli zastanawiacie się, jakie przetwory zrobić na zimę, to dobrze trafiliście. Przepis na cukinię marynowaną na słodko-kwaśno na pewno przypadnie wam do gustu. Jest stosunkowo prosty do zrobienia, a sałatka świetnie nada się jako surówka do obiadu, jak i dodatek do wielu dań. Z pewnością zrobicie tę cukinię jeszcze nie raz.
Cukinia marynowana na słodko-kwaśno. Składniki dzielą się na podstawowe i opcjonalne
Do zrobienia przetworu z cukinii konieczne są poniższe produkty:
- cukinia - 5 średnich sztuk,
- woda - 2 litry,
- ocet z białego wina - 3 / 4 szklanki,
- cukier - 3 / 4 szklanki,
- sól - 2 łyżeczki,
- kurkuma - łyżka.
Opcjonalnie możesz dodać również dowolne składniki z poniższej listy. Wybierz to, co lubisz:
- paprykę (świeżą, słodką),
- marchewkę,
- cebulę,
- czosnek,
- chrzan,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- pieprz czarny,
- gorczycę,
- koper,
- chili,
- kolendrę.
Cukinia marynowana na słodko-kwaśno. Przygotowanie jest podobne jak innych warzy
Zrobienie cukinii w zalewie zacznij od umycia i wyparzenia słoików. Potem zajmij się warzywami:
- Cukinię (i wybrane warzywa) umyj, jeśli trzeba obierz i usuń nasiona, pokrój w plastry bądź paski;
- Na dnie słoików umieść zioła i przyprawy tak, aby w każdym było w miarę po równo;
- Umieść w przygotowanych słoikach cukinię oraz inne warzywa;
- Zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i kurkumą.
Pamiętaj, że proporcje możesz dostosować pod swój gust;
- Zalej cukinię gorącym płynem i szczelnie zakręć słoiki;
- Pasteryzuj przez 10 - 15 minut.
Smacznego!