Wielu Polaków, korzystając z letniego sezonu na owoce i warzywa, zamyka tę porę roku w słoikach. Bo czy jest coś lepszego od pysznych ogórków, papryki czy innych przetworów, które jedzone zimą doskonale przywołują wspomnienia o lecie? Poznajcie przepis na ogórki w przyprawie gyros, który musi zasilić waszą spiżarnię.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej
Ogórki w przyprawie gyros - przepis. Tych składników potrzebujesz
- 2 kg ogórków,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soli,
- 2 szklanki cukru,
- 3 małe papryki,
- 4 marchewki,
- 4 cebule,
- 1 szklanka octu,
- pół szklanki oleju,
- opakowanie przyprawy gyros (około 25 g).
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pyszna sałatka z ogórków. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Z podanych proporcji składników zrobimy około siedmiu słoików ogórków. Jak przygotować je krok po kroku? Odpowiadamy.
- Dokładnie myjemy ogórki, ponieważ nie będziemy ich obierać. Następnie kroimy je w plastry i przekładamy do miski lub dużego naczynia i zasypujemy solą. Muszą marynować się około siedmiu godzin.
- Przygotowujemy pozostałe warzywa. Myjemy je, obieramy i kroimy w plasterki.
- Odcedzamy ogórki (sól wytrąci wodę) i dodajemy je do pozostałych warzyw.
- W garnku zagotowujemy cukier, olej, ocet i przyprawę gyros. Chwilę przed zagotowaniem zdejmujemy z ognia. Zalewamy warzywa ciepłą zalewą i odstawiamy na dwanaście-czternaście godzin. Po tym czasie przekładamy warzywa do czystych, osuszonych słoików. Wypełniamy zalewą po brzegi. Zakręcamy i pasteryzujemy. Smacznego!
Ogórki w przyprawie gyros to przepis na doskonałą sałatkę, która świetnie sprawdzi się do kanapek, ale też jako dodatek do obiadu. Smakuje obłędnie!