Ogórki w przyprawie gyros - przepis. Najlepsza sałatka z ogórków, w której rozsmakujesz się na dobre

Ogórki w przyprawie gyros to przepis, który w tym sezonie cieszy się dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, ponieważ tak przygotowane ogórki smakują obłędnie. Jeśli więc planujesz przygotowanie słoików na zimę, koniecznie spróbuj tej zalewy.

Wielu Polaków, korzystając z letniego sezonu na owoce i warzywa, zamyka tę porę roku w słoikach. Bo czy jest coś lepszego od pysznych ogórków, papryki czy innych przetworów, które jedzone zimą doskonale przywołują wspomnienia o lecie? Poznajcie przepis na ogórki w przyprawie gyros, który musi zasilić waszą spiżarnię.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Ogórki w przyprawie gyros - przepis. Tych składników potrzebujesz

  • 2 kg ogórków,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 szklanki cukru,
  • 3 małe papryki,
  • 4 marchewki,
  • 4 cebule,
  • 1 szklanka octu,
  • pół szklanki oleju,
  • opakowanie przyprawy gyros (około 25 g).

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pyszna sałatka z ogórków. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych proporcji składników zrobimy około siedmiu słoików ogórków. Jak przygotować je krok po kroku? Odpowiadamy.
  2. Dokładnie myjemy ogórki, ponieważ nie będziemy ich obierać. Następnie kroimy je w plastry i przekładamy do miski lub dużego naczynia i zasypujemy solą. Muszą marynować się około siedmiu godzin.
  3. Przygotowujemy pozostałe warzywa. Myjemy je, obieramy i kroimy w plasterki.
  4. Odcedzamy ogórki (sól wytrąci wodę) i dodajemy je do pozostałych warzyw.
  5. W garnku zagotowujemy cukier, olej, ocet i przyprawę gyros. Chwilę przed zagotowaniem zdejmujemy z ognia. Zalewamy warzywa ciepłą zalewą i odstawiamy na dwanaście-czternaście godzin. Po tym czasie przekładamy warzywa do czystych, osuszonych słoików. Wypełniamy zalewą po brzegi. Zakręcamy i pasteryzujemy. Smacznego!

Ogórki w przyprawie gyros to przepis na doskonałą sałatkę, która świetnie sprawdzi się do kanapek, ale też jako dodatek do obiadu. Smakuje obłędnie!

Więcej o:
Copyright © Agora SA