Obiad na upalne dni - kilka przepisów na posiłek. Lekki makaron z warzywami zrobisz w niecałe 15 minut

Obiad na upalne dni powinien być lekki. Warto również wykorzystać sezon na owoce i warzywa i zadbać o to, by był prawdziwą bombą witaminową. Jak przygotować lekki, ale pożywny obiad na upał? Przedstawiamy najlepsze przepisy.

Ze względu na wysokie temperatury jemy dużo mniej. Posiłki zastępujemy dużą ilością wody i napojów, przez co nie odczuwamy tak dużego głodu. Jednak spożywanie posiłków jest niezwykle ważne. Wypróbuj więc choćby jeden z zaproponowanych przez nas przepisów na obiady na upał.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Obiad na upalne dni. Maślanka z jajkiem sadzonym króluje na polskich stołach

Maślanka z warzywami podana z jajkiem sadzonym w upały najczęściej króluje na polskich stołach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • 1 l maślanki,
  • 2-3 małe ogórki,
  • 1 mała cebula,
  • 5 rzodkiewek,
  • 6 ziemniaków.
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Odrobina oleju lub łyżka masła,
  • Jajka.

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój w małą kostkę ogórki oraz rzodkiewki. Obierz cebulę i ją również pokrój w kostkę.
  • Warzywa zalej maślanką i dopraw pieprzem i solą do smaku.
  • Obierz i ugotuj ziemniaki.
  • Jajka usmaż na oleju lub maśle.
  • Podawaj maślankę w miseczce lub polej nią ziemniaki.

 Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Lekki makaron z warzywami - przepis na pyszny obiad.

Składniki:

  • 300 g makaronu,
  • 2 cukinie,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • Szczypta oregano,
  • Łyżeczka sezamu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i pokrój w małą kostkę. Podduś je na patelni ze wszystkimi przyprawami.
  2. Ugotuj makaron i włóż go do patelni z warzywami.
  3. Następnie dodaj jogurt naturalny i całość wymieszaj.
  4. Przełóż na talerz i oprósz sezamem.

Sałatka z buraka i fety - pomysł na obiad na upał

Składniki:

  • 4 pieczone buraki,
  • 100 g sera feta,
  • dwie duże garście rukoli,
  • czerwona cebula,
  • łyżka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Rukolę rwiemy w palcach na mniejsze części i wkładamy do głębokiego talerza.
  • Buraki kroimy w kostkę i przekładamy na rukolę.
  • Podobnie postępujemy z pokrojoną w pióra cebulą i serem feta.
  • Z oliwy, miodu i musztardy przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę.
  • Wierzch oprószamy solą i pieprzem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA