-
Haps
-
Jak przygotować
- Obiad na upalne dni - kilka przepisów na posiłek. Lekki makaron z warzywami zrobisz w niecałe 15 minut
Obiad na upalne dni - kilka przepisów na posiłek. Lekki makaron z warzywami zrobisz w niecałe 15 minut
Obiad na upalne dni powinien być lekki. Warto również wykorzystać sezon na owoce i warzywa i zadbać o to, by był prawdziwą bombą witaminową. Jak przygotować lekki, ale pożywny obiad na upał? Przedstawiamy najlepsze przepisy.
Ze względu na wysokie temperatury jemy dużo mniej. Posiłki zastępujemy dużą ilością wody i napojów, przez co nie odczuwamy tak dużego głodu. Jednak spożywanie posiłków jest niezwykle ważne. Wypróbuj więc choćby jeden z zaproponowanych przez nas przepisów na obiady na upał.
Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis
Obiad na upalne dni. Maślanka z jajkiem sadzonym króluje na polskich stołach
Maślanka z warzywami podana z jajkiem sadzonym w upały najczęściej króluje na polskich stołach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 1 l maślanki,
- 2-3 małe ogórki,
- 1 mała cebula,
- 5 rzodkiewek,
- 6 ziemniaków.
- Sól,
- Pieprz,
- Odrobina oleju lub łyżka masła,
- Jajka.
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój w małą kostkę ogórki oraz rzodkiewki. Obierz cebulę i ją również pokrój w kostkę.
- Warzywa zalej maślanką i dopraw pieprzem i solą do smaku.
- Obierz i ugotuj ziemniaki.
- Jajka usmaż na oleju lub maśle.
- Podawaj maślankę w miseczce lub polej nią ziemniaki.
Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Lekki makaron z warzywami - przepis na pyszny obiad.
Składniki:
- 300 g makaronu,
- 2 cukinie,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- Sól i pieprz,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- Szczypta oregano,
- Łyżeczka sezamu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz i pokrój w małą kostkę. Podduś je na patelni ze wszystkimi przyprawami.
- Ugotuj makaron i włóż go do patelni z warzywami.
- Następnie dodaj jogurt naturalny i całość wymieszaj.
- Przełóż na talerz i oprósz sezamem.
Sałatka z buraka i fety - pomysł na obiad na upał
Składniki:
- 4 pieczone buraki,
- 100 g sera feta,
- dwie duże garście rukoli,
- czerwona cebula,
- łyżka musztardy,
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rukolę rwiemy w palcach na mniejsze części i wkładamy do głębokiego talerza.
- Buraki kroimy w kostkę i przekładamy na rukolę.
- Podobnie postępujemy z pokrojoną w pióra cebulą i serem feta.
- Z oliwy, miodu i musztardy przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę.
- Wierzch oprószamy solą i pieprzem. Smacznego!