Ogórki kanapkowe są bardzo proste w wykonaniu, więc nie musisz się niczego obawiać. Robi się je błyskawicznie i równie szybko znikają ze słoików. Przedstawiamy najlepszy przepis na ogórki kanapkowe.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Przepis na ogórki kanapkowe. Będą przepyszne i chrupiące
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych,
- 2 szklanki wody,
- 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego 10-proc.,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- 8-10 ziaren ziela angielskiego,
- łyżka ziaren czarnego pieprzu,
- łyżka ziaren gorczycy,
- Łyżka soli,
- Łyżka kurkumy.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ogórki w zalewie idealne do każdej kanapki. Sposób przygotowania krok po kroku
- Ogórki myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy odrobinę końcówki.
- Ogórków obieramy ze skórki i kroimy je w cienkie plasterki.
- Kilka półlitrowych słoików zalewamy wrzątkiem, by je wyparzyć. Najlepiej zalać je wrzątkiem i wyparzyć w ten sposób.
- Ogórki układamy w słoikach dość ciasno.
- Do garnka wlewamy wodę i cukier. Zagotowujemy wodę. Dodajemy sól i kurkumę. Następnie wrzucamy również ziele angielskie, czarny pieprz i ziarna gorczycy.
- Zalewę gotujemy, aż cukier się rozpuści.
- Do garnka wlewamy ocet i ponownie doprowadzamy zalewę do wrzenia. Mieszamy i przecedzamy przez sitko. Taką zalewę przelewamy do słoików z ogórkami. Zakręcamy szybko słoiki i pasteryzujemy.
Ogórki kanapkowe to ulubiony dodatek do kanapek wielu Polaków. Jak widać, przygotowanie ich nie jest zbyt czasochłonne, a odrobinę poświęcenia rekompensuje obłędny smak ogórków. Zamiast kurkumy możemy użyć curry, która nada im specyficzny, ale pyszny smak. Spróbuj!