Przepis na ogórki kanapkowe. To prawdziwy rarytas na każdą porę roku. Koniecznie zrób zapasy na zimę!

Przepis na ogórki kanapkowe jest niezwykle prosty. Warto je przygotować latem, kiedy mamy dostęp do tańszych, sezonowych warzyw, a później cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Ogórki kanapkowe to absolutny hit, który musi znaleźć się w każdym domu. Nie zwlekaj.

Ogórki kanapkowe są bardzo proste w wykonaniu, więc nie musisz się niczego obawiać. Robi się je błyskawicznie i równie szybko znikają ze słoików. Przedstawiamy najlepszy przepis na ogórki kanapkowe.

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Przepis na ogórki kanapkowe. Będą przepyszne i chrupiące

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 i 1/3 szklanki octu spirytusowego 10-proc.,
  • 1 i 1/3 szklanki cukru,
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu,
  • łyżka ziaren gorczycy,
  • Łyżka soli,
  • Łyżka kurkumy.

 Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ogórki w zalewie idealne do każdej kanapki. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy odrobinę końcówki.
  2. Ogórków obieramy ze skórki i kroimy je w cienkie plasterki.
  3. Kilka półlitrowych słoików zalewamy wrzątkiem, by je wyparzyć. Najlepiej zalać je wrzątkiem i wyparzyć w ten sposób.
  4. Ogórki układamy w słoikach dość ciasno.
  5. Do garnka wlewamy wodę i cukier. Zagotowujemy wodę. Dodajemy sól i kurkumę. Następnie wrzucamy również ziele angielskie, czarny pieprz i ziarna gorczycy.
  6. Zalewę gotujemy, aż cukier się rozpuści.
  7. Do garnka wlewamy ocet i ponownie doprowadzamy zalewę do wrzenia. Mieszamy i przecedzamy przez sitko. Taką zalewę przelewamy do słoików z ogórkami. Zakręcamy szybko słoiki i pasteryzujemy.

Ogórki kanapkowe to ulubiony dodatek do kanapek wielu Polaków. Jak widać, przygotowanie ich nie jest zbyt czasochłonne, a odrobinę poświęcenia rekompensuje obłędny smak ogórków. Zamiast kurkumy możemy użyć curry, która nada im specyficzny, ale pyszny smak. Spróbuj!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.