Więcej przepisów na przetwory z ogórków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na ogórki kiszone nawiązuje do receptury sprzed lat, kiedy oprócz kopru, chrzanu i czosnku, do kiszonych dodawało się jeszcze liście wiśni lub czarnej porzeczki. Moja mama do tej pory wspomina, kiedy jako mała dziewczynka chodziła z koszyczkiem do sadu, aby narwać liści wiśni do kiszenia ogórków. W tej chwili już się o tym zapomina, a wielka szkoda, ponieważ ogórki zrobione w ten sposób są chrupiące, nie psują się, a do tego mają niepowtarzalny smak. Zainspirujmy się dziś przepisem Magdy Gessler na kiszenie ogórków.
Przepis na ogórki kiszone z liśćmi wiśni i czarnej porzeczki
Składniki na jeden ok. dwulitrowy słoik - proporcje zwiększaj wraz z ilością ogórków
- Zalewa: Na 1 litr wody, 2 płaskie łyżki soli,
- ogórki - ok.15 sztuk (ich ilość zależy od wielkości, najlepiej jednak wybierać małe lub średnie),
- 2 ząbki czosnku przekrojone na pół,
- 2 gałązki kopru razem z baldachami,
- liść i korzeń chrzanu pokrojony na kawałki,
- kilka listków wiśni.
Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na pikle z awokado. Wspaniała przystawka w słoiku
Ogórki kiszone - sposób wykonania
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i dodaj sól. Wymieszaj i zagotuj. Następnie odstaw, by zalewa przestygła.
- Ogórki opłucz w zimnej wodzie.
- Przygotuj wyparzone, sterylne słoiki. Na dno każdego z nich połóż połowę liści wiśni i 2 ząbki czosnku, kawałek kopru oraz 3 kawałki chrzanu.
- Następnie ułóż ogórki w słoiku. Powinny być ułożone pionowo i dość ciasno. Między ogórki powkładaj resztę czosnku i chrzanu. Na wierzch połóż resztę liści oraz gałązkę kopru.
- Ogórki zalej przestudzoną zalewą tak, by żaden ogórek nie wystawał ponad powierzchnię. Następnie szczelnie zakręć. Tak przygotowane ogórki nie wymagają pasteryzacji.