Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta

Kieszenie ogórków to jedna z czynności, której latem oddają się gospodynie i gospodarze, by zapełnić spiżarnię przed zimą. Przepis na ogórki kiszone jest w zasadzie łatwy, ale łatwo można go też zepsuć. Dziś mamy dla was ogórki kiszone z przepisu Magdy Gessler. Restauratorka dodaje do nich składnik, o którym się już zapomina, a przecież nasze babcie zawsze o nim pamiętały. Chodzi oczywiście o liście.

Więcej przepisów na przetwory z ogórków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na ogórki kiszone nawiązuje do receptury sprzed lat, kiedy oprócz kopru, chrzanu i czosnku, do kiszonych dodawało się jeszcze liście wiśni lub czarnej porzeczki. Moja mama do tej pory wspomina, kiedy jako mała dziewczynka chodziła z koszyczkiem do sadu, aby narwać liści wiśni do kiszenia ogórków. W tej chwili już się o tym zapomina, a wielka szkoda, ponieważ ogórki zrobione w ten sposób są chrupiące, nie psują się, a do tego mają niepowtarzalny smak. Zainspirujmy się dziś przepisem Magdy Gessler na kiszenie ogórków.

Przepis na ogórki kiszone z liśćmi wiśni i czarnej porzeczki

Składniki na jeden ok. dwulitrowy słoik - proporcje zwiększaj wraz z ilością ogórków

  • Zalewa: Na 1 litr wody, 2 płaskie łyżki soli,
  • ogórki - ok.15 sztuk (ich ilość zależy od wielkości, najlepiej jednak wybierać małe lub średnie),
  • 2 ząbki czosnku przekrojone na pół,
  • 2 gałązki kopru razem z baldachami,
  • liść i korzeń chrzanu pokrojony na kawałki,
  • kilka listków wiśni.
Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na pikle z awokado. Wspaniała przystawka w słoiku

Ogórki kiszone - sposób wykonania

  1. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i dodaj sól. Wymieszaj i zagotuj. Następnie odstaw, by zalewa przestygła.
  2. Ogórki opłucz w zimnej wodzie.
  3. Przygotuj wyparzone, sterylne słoiki. Na dno każdego z nich połóż połowę liści wiśni i 2 ząbki czosnku, kawałek kopru oraz 3 kawałki chrzanu.
  4. Następnie ułóż ogórki w słoiku. Powinny być ułożone pionowo i dość ciasno. Między ogórki powkładaj resztę czosnku i chrzanu. Na wierzch połóż resztę liści oraz gałązkę kopru.
  5. Ogórki zalej przestudzoną zalewą tak, by żaden ogórek nie wystawał ponad powierzchnię. Następnie szczelnie zakręć. Tak przygotowane ogórki nie wymagają pasteryzacji.
Więcej o: