Jak zalewać ogórki kiszone? Ciepłą czy zimną wodą? Odpowiedź zaskakuje

Gdy tylko rozpoczyna się sezon na ogórki, zaczynamy także prace nad zapełnieniem naszych spiżarni przysmakami i przetworami. Jednym z najpopularniejszych słoików, które robimy są, ogórki kiszone. Dyskusja nad tym czy zalewać je zimną, czy gorącą wodą wciąż trwa, dlatego wyjaśniamy, który sposób jest lepszy.

Przepisów na kultowe kiszone ogórki jest multum, co dom to inna receptura i tajne składniki. Sposobów na zalewę też jest kilka i nie tylko chodzi tu o przyprawy i dodatki, a również o temperaturę wody, którą się ogórki zalewa. Wyjaśniamy, jaka woda jest najlepsza, aby ogórki wyszły wyśmienite!

Jaką wodą należy zalewać ogórki?

Woda zimna, letnia czy wrzątek - każdej wody używamy do zalewy, ale czy na pewno wszystkie są odpowiednie? Otóż okazuje się, że najlepsza jest woda letnia, która ma około 20°C. Jest tak, ponieważ w takiej temperaturze zachowuje się znacznie więcej witamin i składników odżywczych niż w temperaturze wyższej. Ponadto taka woda tworzy idealne warunki do rozwoju pożytecznych bakterii mlekowych, które odpowiedzialne są za przeprowadzanie fermentacji mlekowej. Ostatnią zaletą zalewy, która ma około 20°C jest to, że wsypywane do niej przyprawy dużo szybciej się rozpuszczą.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Dlaczego nie wrzątek?

Niektórzy pomimo zaleceń, aby używać wody schłodzonej, używają wrzątku, co jest błędem! Zalanie ogórków gorącą zalewą sprawi, że warzywa stracą swoje wartości odżywcze, a proces fermentacji będzie dużo wolniejszy i spokojniejszy.

Jaki rodzaj wody używać?

Źródło wody nie ma tak dużego znaczenia jeżeli tylko jest ona dobrej jakości. Bez problemu możemy użyć kranówki, ale musimy zwrócić uwagę czy nie zawiera ona chloru, ponieważ może on zahamować proces fermentacji, przez co mogą być gorsze w smaku. 

Jeżeli nie mamy pewności, jaka woda płynie w naszym kranie, polecamy użyć butelkowanej wody niegazowanej. Najlepsza do takich przetworów woda jest o średniej twardości. Jeśli będzie za bardzo miękka lub twarda, to fermentacja może przebiegać nie do końca dobrze.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.