Sałatka z ogórków - sprawdź, jak przygotować ogórkowe przysmaki do zimowego obiadu [banalnie prosty przepis]

Sałatka z ogórków to znakomity dodatek do obiadu. Nie tylko cechuje się wybornym smakiem, ale także dostarcza nam mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Sprawdź, jak wykonać domowe przetwory na zimę.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Sałatka z ogórków do słoików, czyli jak przygotować zdrowe zapasy na zimę

Sałatka z ogórków do słoików to pyszny dodatek do zimowego obiadu i nie tylko. Mogłoby wydawać się, że przygotowywanie zapasów na zimę to przeżytek, jednak nie jest to prawdą. Nie ma co ukrywać, że żaden z produktów, jaki znajdziemy w sklepie, nie zastąpi wariantu, który wykonamy samodzielnie i to jeszcze z ekologicznych warzyw. Jednak, aby przetwory były naprawdę pełnowartościowe, musimy zadbać o kilka kwestii. Oto kilka drobnych wskazówek:

  • Wybierz właściwe ogórki. Nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o kwestie ekologii, ale także rodzaj. Tak więc na przykład ogórki szklarniowe wspaniale nadadzą się na ogórki małosolne. Z kolei ogórki gruntowe - do kwaszenia.
  • Postaw na ogórki, które zbiera się nieco później. W przypadku przetworów powinniśmy wybierać warzywa z "drugiej tury zbiorów". Wczesne - nie do końca sprawdzą się w takim wydaniu.
  • Wybierz odpowiednią sól. W szczególności polecamy sól himalajską, kłodawską, kamienną.

Przepis na sałatkę z ogórków na zimę - receptura krok po kroku

Przepis na sałatkę z ogórków na zimę jest naprawdę prosty, o czym za chwilę przekonacie się sami. Skoro znamy już podstawowe zasady wykonania rewelacyjnej sałatki z ogórka, możemy przejść do receptury. Sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu.

Składniki: (proporcje dla około 5 słoików po 900 ml)

  • około 2 kilogramów ogórków gruntowych
  • około 1 szklanka startej marchewki
  • około 1 szklanka posiekanej cebuli
  • około 125 ml octu spirytusowego 10%
  • około 1/2 szklanki cukru
  • około 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • około 2 łyżek soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 czosnek

Wykonanie w kilku punktach:

  1. Ogórki dokładnie umyć. Dalej poszatkować.
  2. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  3. Wszystkie warzywa wkładamy do miski i mieszamy.
  4. Dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy na około 60 minut.
  5. Sałatkę przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Wlewamy zalewę.
  6. Zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15 minut.
  7. Słoiki po wystudzeniu, przechowujemy w zimnym i ciemnym pomieszczeniu. Na przykład w piwnicy.

Wykonanie zdrowej sałatki z ogórków nie jest czasochłonne, a przy tym może dostarczyć nam mnóstwo satysfakcji. Nie wspominając już o witaminach! Warto zmotywować się i sprawdzić swoje siły.

Zobacz też: Ogórki z przecierem pomidorowym. Obłędne i zaskakujące połączenie. Przygotowanie zajmuje chwilkę

Więcej o:
Copyright © Agora SA