Ogórki z przecierem pomidorowym. Obłędne i zaskakujące połączenie. Przygotowanie zajmuje chwilkę

Masz ochotę na ogórki, ale chcesz wypróbować czegoś nowego? Choć ogórki z przecierem pomidorowym mogą brzmieć zaskakująco, to zapewniamy, że smakują naprawdę obłędnie. Dodatkowo ich przygotowanie to tylko kilka minut.

Kto nie lubi ogórków? Małosolne, kiszone czy konserwowe - sposobów na wykorzystanie ich w kuchni może być wiele. My dzisiaj przedstawiamy dość niecodziennie połączenie. Ogórki z przecierem pomidorowym skradły nasze serce i już spieszymy, żeby podzielić się z wami przepisem! Jest niezwykle prosty - zapewniamy, że poradzą z nim sobie nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej. 

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Ogórki z przecierem pomidorowym - jak zrobić? 

Składniki: 

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g przecieru pomidorowego,
  • Szklanka octu,
  • Szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • Pieprz, bazylia i oregano do smaku.

Przepis: 

  1. Ogórki kroimy w grube plastry, po czym dodajemy do nich pokrojoną w krążki cebulę, czosnek i zasypujemy solą.
  2. Następnie odlewamy nadmiar wody, który po 2-3 godzinach wypłynął z ogórków.
  3. W tym samym czasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i przecier. Doprawiamy cukrem, pieprzem, bazylią oraz oregano. Wszystko gotujemy.
  4. Odsączone ogórki przekładamy do słoików. Każdy z nich zalewamy płynem powstałym z połączenia octu oraz przecieru pomidorowego.
  5. Na koniec słoiki układamy w garnku wyłożonym czystą ścierką. Całość pasteryzujemy około 10 minut. Gotowe!

Ogórki z przecierem pomidorowym nie tylko świetnie smakują, ale są także łatwe w wykonaniu. Przygotowane w ten sposób będą idealnym uzupełnieniem rodzinnego obiadu i smaczną przekąską w ciągu dnia. Możecie być pewni, że zaskoczycie swoich najbliższych tym niecodziennym połączeniem. Smacznego!  

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA