Kto nie lubi ogórków? Małosolne, kiszone czy konserwowe - sposobów na wykorzystanie ich w kuchni może być wiele. My dzisiaj przedstawiamy dość niecodziennie połączenie. Ogórki z przecierem pomidorowym skradły nasze serce i już spieszymy, żeby podzielić się z wami przepisem! Jest niezwykle prosty - zapewniamy, że poradzą z nim sobie nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej.
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!
Ogórki z przecierem pomidorowym - jak zrobić?
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 g przecieru pomidorowego,
- Szklanka octu,
- Szklanka cukru,
- 2 łyżki soli,
- Pieprz, bazylia i oregano do smaku.
Przepis:
- Ogórki kroimy w grube plastry, po czym dodajemy do nich pokrojoną w krążki cebulę, czosnek i zasypujemy solą.
- Następnie odlewamy nadmiar wody, który po 2-3 godzinach wypłynął z ogórków.
- W tym samym czasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet i przecier. Doprawiamy cukrem, pieprzem, bazylią oraz oregano. Wszystko gotujemy.
- Odsączone ogórki przekładamy do słoików. Każdy z nich zalewamy płynem powstałym z połączenia octu oraz przecieru pomidorowego.
- Na koniec słoiki układamy w garnku wyłożonym czystą ścierką. Całość pasteryzujemy około 10 minut. Gotowe!
Ogórki z przecierem pomidorowym nie tylko świetnie smakują, ale są także łatwe w wykonaniu. Przygotowane w ten sposób będą idealnym uzupełnieniem rodzinnego obiadu i smaczną przekąską w ciągu dnia. Możecie być pewni, że zaskoczycie swoich najbliższych tym niecodziennym połączeniem. Smacznego!
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.