Trudno wyobrazić sobie bardziej przydatne urządzenie w kuchni niż piekarnik i nie ma w tym nic dziwnego. Jak niby mamy upiec sernik, przepyszną lasagne lub soczystą pieczeń? Niestety, spływający ser lub tłuszcz nie są sprzymierzeńcami w utrzymaniu czystości piekarnika, a prokrastynacja i brak ochoty na sprzątanie na bieżąco sprawi, że piekarnik stanie się trudny do wyczyszczenia. Jeśli takie sytuacje nie są obce w naszych kuchniach, warto poznać arcyprosty sposób na wyczyszczenie piekarnika domowym sposobem. Będzie lśnił jak nowy, a to za sprawą domowego środka czyszczącego, który kosztuje mniej niż 6 zł. Mowa oczywiście o miksturze z octu i sody.
Jednym z najbardziej uniwersalnych produktów w polskich domach jest soda oczyszczona. Ten niepozorny biały proszek ma setki zastosowań, w tym jedno szczególnie przydatne w czyszczeniu piekarnika. Jak użyć sody, żeby przywrócić piekarnik do czasów świetności? Sodę i ocet połącz w proporcji 1:1. Wymieszaj, by uzyskać dość gęstą pastę. Następnie za pomocą gąbki wyczyść piekarnik. Pamiętaj o ruszcie, ściankach oraz szybach - te łatwo można zdjąć. Miejsca, które są trudniej dostępne, możesz wyczyścić za pomocą pędzla o sztywnych włóknach. Pastę z sody pozostaw na kilka minut, następnie zetrzyj ją nawilżoną ściereczką. Piekarnik będzie lśnił jak nowy, a ty będziesz mieć pewność, że twoje potrawy będą smaczne i zdrowe.
Podczas czyszczenia pamiętaj o gumowych rękawiczkach. Jeśli jednak przeszkadza ci zapach octu, możesz do mikstury dodać kilka kropelek olejku eterycznego o ulubionym zapachu, lub sok wyciśnięty z połówki cytryny.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.