Ogórki małosolne Ewy Wachowicz - przepis. Prosty sposób, by smakowały obłędnie. "Mam obsesję na ich punkcie"

Przepis na ogórki małosolne to latem jeden z najbardziej pożądanych przepisów. Ogórkowe szaleństwo sprawia, że wielu z nas poszukuje coraz to nowszych przepisów i wskazówek, jak przygotować ogórki małosolne, by smakowały obłędnie. Swój sposób zdradziła nawet Ewa Wachowicz.

Ogórki małosolne to symbol lata. Idealnie smakują jako dodatek do obiadu, kanapki czy zjadane prosto z naczynia. Jak przygotowuje ogórki małosolne Ewa Wachowicz? Sprawdź przepis, który pochodzi ze strony Wachowicz.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz. Są pyszne i chrupiące

Składniki na dwulitrowy słój:

  • ogórki (tyle, ile wejdzie do naczynia),
  • korzeń chrzanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • gałązka kopru,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • zalewa solna (30 g soli na 1 l wody),
  • kromka chleba o zwartej strukturze, najlepiej żytniego.

ogórki krokodylkiOgórki krokodylki - przepis, który rozpali niejedno podniebienie! Sprawdź, jak wykonać ogniste ogórki

Ogórki małosolne - przepis Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania krok po kroku

Najpierw porządnie myjemy ogórki i odcinamy końcówki. Następnie układamy je w czystym słoju o szerokiej szyjce, by było nam je łatwo wyjąć. Ogórki musimy układać dość ciasno, by pozostały na swoim miejscu po zalaniu solanką. Pomiędzy ogórki wciskamy obrany i przekrojony wzdłuż korzeń chrzanu, ząbki czosnku, koper i ziele angielskie. Całość zalewamy gorącą solanką. Ogórki przykrywamy kromką chleba, a słój zamykamy. Ogórki małosolne będą gotowe do spożycia po dwóch lub trzech dniach.

Robert Makłowicz zdradził sekret idealnego leczoJak ugotować leczo? Makłowicz wskazuje, co robimy źle. "Żadne pieczarki"

Skąd wiadomo, że przepis Ewy Wachowicz na ogórki małosolne jest jednym z najlepszych. Na jej Instagramie, gdzie opublikowała przepis, nie brakuje słów zachwytów od internautów, którzy przygotowali już ogórki małosolne z zaprezentowanej receptury.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

 
Mam obsesję na ich punkcie... Jak jest sezon, nic innego nie podjadam

- skomentowała jedna z internautek.

Oczywiście nastawione już po raz trzeci. Schodzą szybko i jemy do wszystkiego, uwielbiamy

- dodała kolejna.

Kocham! Latem składam się z małosolnych

- czytamy.

Sama natura i tradycja tak robiły nasze babcie

- skomentował kolejny internauta.

Więcej o: