Ogórki małosolne Ewy Wachowicz - przepis. Prosty sposób, by smakowały obłędnie. "Mam obsesję na ich punkcie"

Przepis na ogórki małosolne to latem jeden z najbardziej pożądanych przepisów. Ogórkowe szaleństwo sprawia, że wielu z nas poszukuje coraz to nowszych przepisów i wskazówek, jak przygotować ogórki małosolne, by smakowały obłędnie. Swój sposób zdradziła nawet Ewa Wachowicz.

Ogórki małosolne to symbol lata. Idealnie smakują jako dodatek do obiadu, kanapki czy zjadane prosto z naczynia. Jak przygotowuje ogórki małosolne Ewa Wachowicz? Sprawdź przepis, który pochodzi ze strony Wachowicz.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Przepis na ogórki małosolne Ewy Wachowicz. Są pyszne i chrupiące

Składniki na dwulitrowy słój:

  • ogórki (tyle, ile wejdzie do naczynia),
  • korzeń chrzanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • gałązka kopru,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • zalewa solna (30 g soli na 1 l wody),
  • kromka chleba o zwartej strukturze, najlepiej żytniego.

Ogórki małosolne - przepis Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania krok po kroku

Najpierw porządnie myjemy ogórki i odcinamy końcówki. Następnie układamy je w czystym słoju o szerokiej szyjce, by było nam je łatwo wyjąć. Ogórki musimy układać dość ciasno, by pozostały na swoim miejscu po zalaniu solanką. Pomiędzy ogórki wciskamy obrany i przekrojony wzdłuż korzeń chrzanu, ząbki czosnku, koper i ziele angielskie. Całość zalewamy gorącą solanką. Ogórki przykrywamy kromką chleba, a słój zamykamy. Ogórki małosolne będą gotowe do spożycia po dwóch lub trzech dniach.

Skąd wiadomo, że przepis Ewy Wachowicz na ogórki małosolne jest jednym z najlepszych. Na jej Instagramie, gdzie opublikowała przepis, nie brakuje słów zachwytów od internautów, którzy przygotowali już ogórki małosolne z zaprezentowanej receptury.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

 
Mam obsesję na ich punkcie... Jak jest sezon, nic innego nie podjadam

- skomentowała jedna z internautek.

Oczywiście nastawione już po raz trzeci. Schodzą szybko i jemy do wszystkiego, uwielbiamy

- dodała kolejna.

Kocham! Latem składam się z małosolnych

- czytamy.

Sama natura i tradycja tak robiły nasze babcie

- skomentował kolejny internauta.

Więcej o: