Ogórki małosolne to symbol lata. Idealnie smakują jako dodatek do obiadu, kanapki czy zjadane prosto z naczynia. Jak przygotowuje ogórki małosolne Ewa Wachowicz? Sprawdź przepis, który pochodzi ze strony Wachowicz.
Składniki na dwulitrowy słój:
Najpierw porządnie myjemy ogórki i odcinamy końcówki. Następnie układamy je w czystym słoju o szerokiej szyjce, by było nam je łatwo wyjąć. Ogórki musimy układać dość ciasno, by pozostały na swoim miejscu po zalaniu solanką. Pomiędzy ogórki wciskamy obrany i przekrojony wzdłuż korzeń chrzanu, ząbki czosnku, koper i ziele angielskie. Całość zalewamy gorącą solanką. Ogórki przykrywamy kromką chleba, a słój zamykamy. Ogórki małosolne będą gotowe do spożycia po dwóch lub trzech dniach.
Skąd wiadomo, że przepis Ewy Wachowicz na ogórki małosolne jest jednym z najlepszych. Na jej Instagramie, gdzie opublikowała przepis, nie brakuje słów zachwytów od internautów, którzy przygotowali już ogórki małosolne z zaprezentowanej receptury.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Mam obsesję na ich punkcie... Jak jest sezon, nic innego nie podjadam
- skomentowała jedna z internautek.
Oczywiście nastawione już po raz trzeci. Schodzą szybko i jemy do wszystkiego, uwielbiamy
- dodała kolejna.
Kocham! Latem składam się z małosolnych
- czytamy.
Sama natura i tradycja tak robiły nasze babcie
- skomentował kolejny internauta.