Jak zrobić zalewę do ogórków? Wypróbuj koniecznie nasze propozycje w różnych smakach

Jak zrobić zalewę do ogórków? To najlepsze pytanie, kiedy sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Wiele osób zastanawia się, jaką zalewę zrobić, by uzyskać jak najlepszy smak. Przedstawiamy nasze propozycje.

PublikujOgórki w słoiku to idealna propozycja do sałatek, kanapek i obiadu. Warto więc przygotować je latem, by zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Jak zrobić najlepszą zalewę do ogórków? Przedstawiamy przepisy, które musisz wypróbować.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Jak zrobić zalewę do ogórków? Najprostszy sposób - jednym z najlepszym

Zalewa z octu do ogórków to najprostsza zalewa, która zazwyczaj gości w naszych domach. Czego potrzebujesz, by zrobić ogórki w octowej zalewie?

Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych,
  • ok. 300 g cebuli,
  • ok. 200 g papryki,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • opcjonalnie: 200 g marchewki,
  • 4 łyżki soli.
  • Składniki na zalewę:
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka soli.

Do każdego słoika warto włożyć też kilka ziaren pieprzu, kilka kulek ziela angielskiego, łyżeczkę gorczycy i liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyj, a następnie pokrój ogórki w plasterki lub małą kostkę. Podobnie postąp z resztą warzyw, przełóż je do miski i zasyp solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około trzy godziny. Wyparz słoiki, włóż do nich przyprawy oraz odciśnięte z wody warzywa. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier oraz sól i zagotuj. Kiedy zalewa zawrze, zalej nią sałatkę warzywną w słoikach i szczelnie zakręć. Pasteryzuj przez 15 minut w garnku i pozostaw do ostygnięcia. Analogicznie postępuj w przypadku kolejnych propozycji na zalewy.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zalewa z chili do ogórków. Pikantna, ale pyszna

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 proc.
  • 2 łyżki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3-4  łyżeczki przyprawy chili (w zależności od odpowiadającego ci stopnia pikantności)
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku na słoik

Ogórki w słoiku w zalewie curry. Rarytas dla całej rodziny

Składniki na zalewę:

  • 1,5 litra wody
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • niecałe 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej (tzw. do przetworów)
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
Więcej o:
Copyright © Agora SA