PublikujOgórki w słoiku to idealna propozycja do sałatek, kanapek i obiadu. Warto więc przygotować je latem, by zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Jak zrobić najlepszą zalewę do ogórków? Przedstawiamy przepisy, które musisz wypróbować.
Zalewa z octu do ogórków to najprostsza zalewa, która zazwyczaj gości w naszych domach. Czego potrzebujesz, by zrobić ogórki w octowej zalewie?
Składniki:
Do każdego słoika warto włożyć też kilka ziaren pieprzu, kilka kulek ziela angielskiego, łyżeczkę gorczycy i liść laurowy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa umyj, a następnie pokrój ogórki w plasterki lub małą kostkę. Podobnie postąp z resztą warzyw, przełóż je do miski i zasyp solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około trzy godziny. Wyparz słoiki, włóż do nich przyprawy oraz odciśnięte z wody warzywa. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier oraz sól i zagotuj. Kiedy zalewa zawrze, zalej nią sałatkę warzywną w słoikach i szczelnie zakręć. Pasteryzuj przez 15 minut w garnku i pozostaw do ostygnięcia. Analogicznie postępuj w przypadku kolejnych propozycji na zalewy.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki na zalewę:
Składniki na zalewę: