Kiedy kisimy ogórki, zależy nam, aby nie tylko były wyjątkowo smaczne, istotna jest także ich konsystencja. Powinny być jędrne i chrupiące, niestety zdarza się, że pomimo naszych chęci coś pójdzie nie tak. Jakich błędów unikać, aby w słoiku nie było pustych ogórków?
Jeśli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w kiszeniu ogórków, to warto skupić się na tych kilku podstawowych kwestiach. Po pierwsze jest wiele odmian tych warzyw i nie każda sprawdzi się w roli kiszonki. Najlepiej wybierać ich jasną odmianę. Do najbardziej popularnych i sprawdzonych należą Śremski, Julina lub Borus. Można ich rozpoznać po jasnym ubarwieniu.
Po drugie istotną kwestią jest to, jak długo od momentu ich zbiorów były przechowywane oraz w jakich warunkach przebywały. Jeżeli ogórki leżały zbyt długo, to utraciły znaczną część wody, przez co sporządzone z nich przetwory tracą na jakości.
Aby uniknąć pustych ogórków w środku w przygotowanych przez siebie kiszonkach najlepiej mieć zaufanego dostawcę. Ważne, aby warzywa te nie były nawożone, oraz aby ich uprawa była profesjonalna. Jeżeli ogórki nie były zbyt często podlewane w trakcie wzrostu, to może okazać się, że są puste w środku. Kolejnym powodem takiej sytuacji jest zbyt długie przechowywanie warzyw po zerwaniu. Najlepiej jest kisić ogórki tego samego dnia co planowane zbiory.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kolejną ważną kwestią jest także wybór wielkości ogórków. Do kiszenia najlepiej wybrać te najmniejsze i najtwardsze. W ten sposób unikniemy sytuacji, że po otwarciu słoika znajdziemy puste ogórki w środku. Warto także unikać tych zniekształconych, przypominających nadmuchany balonik. W takich warzywach często miąższ wykształcił się niepoprawnie, przez co mogą być puste.
Aby ogórki kiszone były jędrne i twarde dobrą metodą jest wrzucenie ich do wody na około dwie godziny przed rozpoczęciem ich mycia i kiszenia. Po oczyszczeniu także warto trzymać je w zimnej wodzie aż do momentu ułożenia ich w słoikach. W ten sposób nie stracą swojej pierwotnej jędrności i chrupkości.