Chrupiący boczek po tajsku najlepszy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Boczek - 1.2 kgCebula - 80 dagRosół - 350 mlKolendra (natka) - 1/2 pęczka
-
Marynata
Kolendra (ziarna) - łyżeczkaImbir - 8 dag korzeńCzosnek - 6 ząbkówChili - 2 duże strąki paprykiSos sojowy - 100 mlOlej sezamowy - 2 łyżkiMiód pszczeli - 4 łyżkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Skórkę mięsa ponacinaj w kratkę. Ziarna kolendry upraż na suchej patelni i zmiel w blenderze. Posiekaj imbir, czosnek i chili, wymieszaj z kolendrą, sosem sojowym, olejem i miodem. Przypraw mieszankę solą i pieprzem, natrzyj nią mięso i marynuj pod przykryciem w lodówce przez całą noc.
Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Mięso wyjmij z marynaty i podsmaż na silnym ogniu w brytfannie (skórką do góry). Dodaj cebulkę i smaż razem z mięsem. Następnie boczek odwróć i włóż brytfannę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Po 15 minutach dolej rosół i piecz 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 175°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i włącz w piekarniku grill, aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca. Podczas pieczenia polewaj mięso wytworzonym sosem.
Przed podaniem posyp posiekaną świeżą kolendrą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory