Jak zagęścić rzadki dżem w naturalny sposób? Pomoże nam w tym pektyna, czyli rodzaj skrobi znajdujący się w niektórych owocach i warzywach np. w jabłkach lub dyni. Pektyna wykazuje właściwości zagęszczające, co w praktyce zagwarantuje nam znakomitą konsystencję naszych przetworów.
Pektynę w formie proszku możemy zakupić w sklepie spożywczym. Idealne proporcje jeśli chodzi o dżemy, to 8-16 g pektyny na 1 kg owoców.
Jak zagęścić dżem żelatyną? Taki sposób zagęszczania to jeden z najczęstszych wyborów osób, które zamierzają wykonać owocowe zapasy na zimę. Wynika to oczywiście ze skuteczności i dostępności, ale także łatwości stosowania. Żelatynę umieszczamy w zimnej wodzie na ok. 10 min, a następnie przekładamy do dżemu. Jeśli chodzi o proporcje, pomocna będzie instrukcja, która znajduje się zawsze na opakowaniu.
Jak zagęścić dżem galaretką w szybki sposób? To banalnie proste! Wystarczy po prostu wsypać zawartość opakowania galaretki do dżemu i dokładnie wymieszać. Galaretka sprawi, że dżem stanie się nie tylko bardziej treściwy, ale także wpłynie ona na jego smak. Dlatego musimy zastanowić się, jaką galaretkę wybrać do konkretnego dżemu.
Zobacz też: Dżem truskawkowy - przepis babci. Trzymaj się tradycyjnej receptury, a będzie smakował obłędnie
Jak zagęścić gotowy dżem? Czasem zdarza się, że przygotowany dżem okazuje się być mocno "lejący". Dla początkujących jest to trudny temat. Nierzadko nie wiedzą oni, w jaki sposób poradzić sobie z tym problemem. Na szczęście są na to proste i szybkie rozwiązania. Oprócz wyżej wymienionych trików możemy użyć także soku z cytryny lub żurawiny (ok. 5 łyżek na 1 kg owoców). Stosuje się go do dżemów wykonanych z owoców o niskiej kwasowości, takich jak np. truskawki, brzoskwinie, morele.
Jak jeszcze można zagęścić przetwory? Zamiast cukru możemy dodać odrobinę soli, czyli zastosować metodę janginizowania owoców (tu znajdziesz przepis). Pamiętajmy jednak o tym, aby nie była to zbyt duża ilość. W przeciwnym razie nasze dżemy będą po prostu słone, a nie słodkie - a tego z całą pewnością chcemy uniknąć.
Zobacz też: Agrest - przetwory idealne do deserów i wypieków. Trzy pomysły, których musisz spróbować