Dżem wiśniowy, czyli smak lata w słoiku. Zobacz, jak zrobić smaczny przetwór

Dżem wiśniowy jest jednym z najpopularniejszych letnich przetworów. Nic dziwnego - wiśnie są bardzo zdrowe, a wyroby z ich dodatkiem świetnie smakują. Jak zrobić dżem wiśniowy? Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Dżem można zrobić na dwa sposoby - klasycznie z cukrem oraz bez jego dodatku. Druga wersja jest idealna dla diabetyków oraz dzieci. Oba sposoby są proste w wykonaniu, a różnią się jednym składnikiem i nieco czasem potrzebnym na przygotowanie. 

Dżem wiśniowy robi się z wiśni i cukru, ale możecie dodać również produkt z dodatkiem pektyn, np. żelfiks lub cukier żelującyJak zrobić dżem wiśniowy? Przepis podstawowy i sposoby na jego modyfikację

Dżem wiśniowy z cukrem. Przepis podstawowy na lubiany, owocowy przetwór

Do dżemu z dodatkiem cukru będziesz potrzebować:

  • wiśni - kilograma,
  • cukru (miodu lub innego słodzika) - około szklanki (może być mniej bądź więcej, jak wolisz),
  • sok z cytryny - opcjonalnie.

Przygotowanie:

  1. Wiśnie dokładnie umyj, oderwij ogonki i wyjmij pestki;
  2. Umieść owoce w garnku z grubym dnem, dodaj słodzik i ewentualnie sok z cytryny
    (dla ładniejszego koloru);
  3. Gotuj na małym ogniu przez przynajmniej dwie godziny ciągle mieszając;
  4. Najlepiej rozłóż gotowanie na raty na kilka dni.
  5. Gotowy dżem umieść w słoikach.

Sok z wiśni możesz przygotować zarówno do spiżarni, jak i do wypicia na bieżącoSok z wiśni - jak go przygotować? Przepis na domowy sok

Dżem wiśniowy bez cukru. Zdrowsza wersja owocowej klasyki wśród przetworów

Można też zrobić dżem wiśniowy bez dodawania cukru. Jak? Całkiem prosto i z jedynie dwóch składników - wiśni i szczypty soli. Proces ten to janginizowanie:

  1. Wiśnie (jak najbardziej dojrzałe) umyj i wydryluj;
  2. Wsyp owoce do garnka o grubym dnie, dodaj szczyptę soli, przykryj i postaw na małym ogniu;
  3. Duś wiśnie przez godzinę - półtorej i co jakiś czas mieszaj dżem łyżką;
  4. Gotowy, gęsty dżem przełóż do czystych słoików i zakręć.

Smacznego!

Więcej o: