Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób
Dżem można zrobić na dwa sposoby - klasycznie z cukrem oraz bez jego dodatku. Druga wersja jest idealna dla diabetyków oraz dzieci. Oba sposoby są proste w wykonaniu, a różnią się jednym składnikiem i nieco czasem potrzebnym na przygotowanie.
Dżem wiśniowy z cukrem. Przepis podstawowy na lubiany, owocowy przetwór
Do dżemu z dodatkiem cukru będziesz potrzebować:
- wiśni - kilograma,
- cukru (miodu lub innego słodzika) - około szklanki (może być mniej bądź więcej, jak wolisz),
- sok z cytryny - opcjonalnie.
Przygotowanie:
- Wiśnie dokładnie umyj, oderwij ogonki i wyjmij pestki;
- Umieść owoce w garnku z grubym dnem, dodaj słodzik i ewentualnie sok z cytryny
(dla ładniejszego koloru);
- Gotuj na małym ogniu przez przynajmniej dwie godziny ciągle mieszając;
- Najlepiej rozłóż gotowanie na raty na kilka dni.
- Gotowy dżem umieść w słoikach.
Dżem wiśniowy bez cukru. Zdrowsza wersja owocowej klasyki wśród przetworów
Można też zrobić dżem wiśniowy bez dodawania cukru. Jak? Całkiem prosto i z jedynie dwóch składników - wiśni i szczypty soli. Proces ten to janginizowanie:
- Wiśnie (jak najbardziej dojrzałe) umyj i wydryluj;
- Wsyp owoce do garnka o grubym dnie, dodaj szczyptę soli, przykryj i postaw na małym ogniu;
- Duś wiśnie przez godzinę - półtorej i co jakiś czas mieszaj dżem łyżką;
- Gotowy, gęsty dżem przełóż do czystych słoików i zakręć.
Smacznego!