Jak zrobić dżem truskawkowy, aby był nie tylko smaczny, ale i zdrowy, a do tego naprawdę gęsty? Mamy na to odpowiedź! Któż z nas nie lubi owocowych przetworów? Samych lub z pysznym świeżym chlebem albo jako dodatek do ciast czy naleśników. Z całą pewnością dżem robi furorę zarówno wśród dzieci jak i samych dorosłych. Możemy wykonać go z różnych owoców. Dzisiaj chcemy przekazać Wam przepis, który nie wymaga zastosowania sztucznych dodatków. Przepis i pomocne triki znajdziecie w dalszej części artykułu.
Dżem truskawkowy bez cukru jest bardzo zdrowy i prosty w przygotowaniu. Duża ilość konserwantów i innych dodatków sprawia, że gotowe dżemy tracą swoje wartości. Na szczęście możemy wykonać je samodzielnie. Sporym wyzwaniem jest nadanie domowym dżemom właściwej konsystencji. Mamy na to kilka "zdrowych tricków". Jednym z nich są jabłka, a konkretniej ich skórki. Owoce te posiadają spore ilości pektyny, która wykazuje właściwości zagęszczające. Już 2-3 jabłka wystarczą, aby zagęścić kilogram dżemu. W tym też celu musimy umyć jabłka, obrać ze skórki, a następnie zawinąć obierki w gazę. Po czym dodać do truskawek. Po usmażeniu wyjąć gazę ze skórkami. Dżem będzie smaczny, a przy tym naprawdę gęsty! Przepis znajdziecie poniżej:
Przepis na dżem truskawkowy:
Składniki:
Wykonanie:
Jak zrobić dżem z truskawek bez żelfixu / dżemixu / konfiturexu? Uzyskanie gęstej konsystencji nie jest proste. Zwłaszcza jeżeli nie mamy kulinarnego doświadczenia. Na szczęście są pewne rozwiązania, z jakich korzystały nasze babcie. Warto je wypróbować. Poniżej kilka opcji:
Zobacz też: Przetwory z agrestu. Jak zrobić dżem agrestowy, aby zachować smak lata na dłużej? Mamy sprawdzony przepis!