Zdrowy dżem truskawkowy - przepis bez cukru. Trik z obierkami z jabłek zapewni idealną konsystencję

Podstawą śniadania dla wielu osób jest zdrowy dżem truskawkowy. Przepis na niego jest bardzo prosty. Sprawdźcie naszą recepturę na dżem bez cukru i sztucznych dodatków, który ma idealną konsystencję.

Dżem truskawkowy - jak zrobić? Przepis w kilku krokach

Jak zrobić dżem truskawkowy, aby był nie tylko smaczny, ale i zdrowy, a do tego naprawdę gęsty? Mamy na to odpowiedź! Któż z nas nie lubi owocowych przetworów? Samych lub z pysznym świeżym chlebem albo jako dodatek do ciast czy naleśników. Z całą pewnością dżem robi furorę zarówno wśród dzieci jak i samych dorosłych. Możemy wykonać go z różnych owoców. Dzisiaj chcemy przekazać Wam przepis, który nie wymaga zastosowania sztucznych dodatków. Przepis i pomocne triki znajdziecie w dalszej części artykułu.

Dżem truskawkowy bez cukru - przepis z dodatkiem jabłka

Dżem truskawkowy bez cukru jest bardzo zdrowy i prosty w przygotowaniu. Duża ilość konserwantów i innych dodatków sprawia, że gotowe dżemy tracą swoje wartości. Na szczęście możemy wykonać je samodzielnie. Sporym wyzwaniem jest nadanie domowym dżemom właściwej konsystencji. Mamy na to kilka "zdrowych tricków". Jednym z nich są jabłka, a konkretniej ich skórki. Owoce te posiadają spore ilości pektyny, która wykazuje właściwości zagęszczające. Już 2-3 jabłka wystarczą, aby zagęścić kilogram dżemu. W tym też celu musimy umyć jabłka, obrać ze skórki, a następnie zawinąć obierki w gazę. Po czym dodać do truskawek. Po usmażeniu wyjąć gazę ze skórkami. Dżem będzie smaczny, a przy tym naprawdę gęsty! Przepis znajdziecie poniżej:

Przepis na dżem truskawkowy:

Składniki:

  • 2 kilogramy truskawek
  • około 1/4 łyżeczki soli
  • obierki z 4 jabłek

Wykonanie:

  1. Truskawki należy umyć i usunąć szypułki.
  2. Pokroić.
  3. Umieścić w garnku z grubym dnem.
  4. Powoli gotować.
  5. Skórki z jabłek umieścić w gazie, zawinąć i wrzucić do garnka. Mieszać.
  6. Dodać sól.
  7. Po ugotowaniu dżemu wyjąć gazę.
  8. Dżem przelać do słoików.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Jak zrobić dżem z truskawek bez żelfixu / dżemixu / konfiturexu? Poznaj babcine patenty na gęsty dżem

Jak zrobić dżem z truskawek bez żelfixu / dżemixu / konfiturexu? Uzyskanie gęstej konsystencji nie jest proste. Zwłaszcza jeżeli nie mamy kulinarnego doświadczenia. Na szczęście są pewne rozwiązania, z jakich korzystały nasze babcie. Warto je wypróbować. Poniżej kilka opcji:

  • Sok z cytryny. Mało osób wie o tym, że cytryna, a konkretnie jej sok, pomaga w zagęszczeniu dżemu. Z pełnym powodzeniem zastąpi ona gotowe dodatki. Należy używać jej do owoców słodkich, takich jak truskawki, brzoskwinie, morele. 
  • Sól. Pamiętajmy jednak, aby nie używać zbyt dużej ilości, wystarczy odrobina. Nie chcemy przecież, aby nasz dżem był słony. Tu znajdziesz przepis na janginizowanie owoców, czyli metodę wyrobu dżemów, gdzie zamiast cukru dodaje się szczyptę soli do owoców.  
  • Dynia, jabłka. Zawierają w sobie spore ilości pektyny, która wykazuje właściwości zagęszczające. Naturalnie, a do tego smacznie.

Zobacz też: Przetwory z agrestu. Jak zrobić dżem agrestowy, aby zachować smak lata na dłużej? Mamy sprawdzony przepis!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.