Rosół z imbirem - jeszcze smaczniejszy i bardziej rozgrzewający. Oto przepis, który wypróbowała koleżanka z redakcji

Rosół to król polskich stołów i wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez klarownego, aromatycznego wywaru. W każdym domu rosół smakuje nieco inaczej, a ostatnio nasza redakcyjna koleżanka zdradziła nam przepis na rosół z nietypowym dodatkiem. Okazuje się, dodatek imbiru nie tylko świetnie uwolni ukryte smaki i aromaty, ale także świetnie rozgrzeje i sprawi, że przeziębienie będzie się trzymało z daleka.

Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ile gospodyń, tyle przepisów na idealny rosół. Już kiedyś przedstawialiśmy przepis na wersję z pomidorem, z dodatkiem jabłka, a nawet na pieczony rosół. Dziś jednak mamy coś w sam raz na jesienną słotę - jeszcze bardziej rozgrzewający rosół z imbirem. Jak go zrobić? Mamy przepis od naszej koleżanki. 

Rosół z imbirem - przepis w sam raz na chłodne dni

Składniki:

  • 1 kurczak, najlepiej w całości
  •  kawałek wołowiny z kością (ok. 0,5 kg )
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • kawałek selera
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • korzeń imbiru (ok 6-8 cm)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kurkumy
  • opcjonalnie: 2 ząbki czosnku z łupiną
  • do podania makaron

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka podziel na porcje. Usuń podroby i piersi, następnie przełóż korpus do garnka i zalej zimną wodą. 
  2. Po dziesięciu minutach odlej wodę, dołóż wołowinę i zalej mięso zimną wodą. Wstaw na niewielki ogień i kiedy zbiorą się szumowiny, usuń je i dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
  3. Warzywa obierz i dodaj do garnka. Cebulę opal nad palnikiem. Dodaj także korzeń imbiru pokrojony w plastry. Całość gotuj na minimalnym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. 
  4. Rosół dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą kurkumy. Możesz dodać także odrobinę jasnego sosu sojowego. Po doprawieniu gotuj jeszcze ok. 10 minut. 
  5. Rosół podawaj gorący z kawałkami mięsa, warzyw i makaronem. Jeśli ugotowałeś więcej zupy, pamiętaj, żeby ją przecedzić, a mięso i warzywa trzymać osobno. Wówczas rosół dłużej pozostanie smaczny i nie skwaśnieje.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.