-
Haps
-
Jak przygotować
- Rosół z imbirem - jeszcze smaczniejszy i bardziej rozgrzewający. Oto przepis, który wypróbowała koleżanka z redakcji
Rosół z imbirem - jeszcze smaczniejszy i bardziej rozgrzewający. Oto przepis, który wypróbowała koleżanka z redakcji
Rosół to król polskich stołów i wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez klarownego, aromatycznego wywaru. W każdym domu rosół smakuje nieco inaczej, a ostatnio nasza redakcyjna koleżanka zdradziła nam przepis na rosół z nietypowym dodatkiem. Okazuje się, dodatek imbiru nie tylko świetnie uwolni ukryte smaki i aromaty, ale także świetnie rozgrzeje i sprawi, że przeziębienie będzie się trzymało z daleka.
Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ile gospodyń, tyle przepisów na idealny rosół. Już kiedyś przedstawialiśmy przepis na wersję z pomidorem, z dodatkiem jabłka, a nawet na pieczony rosół. Dziś jednak mamy coś w sam raz na jesienną słotę - jeszcze bardziej rozgrzewający rosół z imbirem. Jak go zrobić? Mamy przepis od naszej koleżanki.
Rosół z imbirem - przepis w sam raz na chłodne dni
Składniki:
- 1 kurczak, najlepiej w całości
- kawałek wołowiny z kością (ok. 0,5 kg )
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 duży por
- 1 cebula
- korzeń imbiru (ok 6-8 cm)
- natka pietruszki
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kurkumy
- opcjonalnie: 2 ząbki czosnku z łupiną
- do podania makaron
Sposób wykonania:
- Kurczaka podziel na porcje. Usuń podroby i piersi, następnie przełóż korpus do garnka i zalej zimną wodą.
- Po dziesięciu minutach odlej wodę, dołóż wołowinę i zalej mięso zimną wodą. Wstaw na niewielki ogień i kiedy zbiorą się szumowiny, usuń je i dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut.
- Warzywa obierz i dodaj do garnka. Cebulę opal nad palnikiem. Dodaj także korzeń imbiru pokrojony w plastry. Całość gotuj na minimalnym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
- Rosół dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą kurkumy. Możesz dodać także odrobinę jasnego sosu sojowego. Po doprawieniu gotuj jeszcze ok. 10 minut.
- Rosół podawaj gorący z kawałkami mięsa, warzyw i makaronem. Jeśli ugotowałeś więcej zupy, pamiętaj, żeby ją przecedzić, a mięso i warzywa trzymać osobno. Wówczas rosół dłużej pozostanie smaczny i nie skwaśnieje.