Barszczyk czerwony dobry nie tylko w Wigilię. Koniecznie sprawdźcie genialny przepis poniżej!

Barszczyk czerwony to zupa, która gości na stołach zazwyczaj w okresie świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak skorzystać z jesiennych zbiorów i zachwycić domowników pysznym i zdrowym barszczem.

Barszcz czerwony - dwie metody wykonania domowego specjału

Barszcz czerwony można ugotować na co najmniej kilka sposobów. Dzisiaj podamy dwie wersje: na zakwasie domowej roboty i na bulionie. Barszczyk czerwony jest świetnym daniem obiadowym. Możemy być pewni, że w towarzystwie chrupiących krokietów czy nawet naleśników zapiekanych z żółtym serem i tuńczykiem - zrobi furorę! Przejdźmy zatem do przepisów. Znajdziecie je w dalszej części artykułu.

Barszcz czerwony - przepis na bazie bulionu warzywnego

Przepis na barszcz czerwony jest niezwykle prosty! Kluczem do klarownego oraz smacznego barszczu są właściwe i wysokiej klasy składniki oraz odpowiednie proporcje. Przepis znajdziesz tutaj:

Barszcz czerwony: przepis krok po kroku

Składniki:

  • około 2 kilogramów buraków
  • około 2 litrów bulionu warzywnego lub z dodatkiem mięsa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu
  • przyprawy: liście laurowe, pieprz, sól, ziele angielskie
  • 1 łyżka masła (do podsmażenia cebuli)

Wykonanie:

  1. Buraki umyć (najlepiej wyszorować szczoteczką). Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze około 180-190 stopni. Muszą być miękkie. Później przestudzić i obrać. Pokroić na kawałki.
  2. Bulion zagotować i przecedzić, aby był klarowny.
  3. Dołożyć buraki i gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
  4. Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle.
  5. Dołożyć do bulionu. Doprawić do smaku.
  6. Odstawić z ognia i pozostawić na całą noc.
  7. Następnego dnia, barszcz bardzo mocno podgrzać. Odstawić na bok i dołożyć ocet. Zamieszać i przecedzić.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Zakwas z buraków - dowiedz się, jak go wykonać i dlaczego warto

Zakwas z buraków to dodatek nie tylko dobry do wykonania barszczu, ale także do samodzielnego spożywania. Jest on niezwykle zdrowy. Wzmacnia odporność i wspomaga procesy trawienne. Poniżej przepis na zakwas:

Składniki:

  • 1 kilogram buraków
  • 1 czosnek
  • sól kłodawska - około 1 łyżki
  • 1 litr wody przefiltrowanej
  • pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • odrobina soku z kiszonych ogórków

Wykonanie:

  1. Buraki dokładnie umyć i obrać (w niektórych przepisach zaleca się, aby nie obierać buraków).
  2. Buraki pokroić w plastry.
  3. Czosnek przeciąć na pół, nie obierać.
  4. Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków.
  5. W dużym słoju umieścić buraki naprzemiennie z czosnkiem i przyprawami i zalać solanką.
  6. Słój przykryć lnianą ściereczką.
  7. Odstawić. W lecie na pięć dni zimą na dziesięć, aż zakwas będzie gotowy.
  8. Później przelać do słoików i przechowywać w chłodnym miejscu.

Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie? Podpowiadamy

Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie? Taki barszczyk będzie bardzo wyrazisty w smaku. To nie lada gratka dla smakoszy.

Składniki:

  • 1 kilogram buraków
  • 1 litr zakwasu 
  • około 4-5 marchewek
  • połówka selera
  • pietruszka
  • 1 cebula duża
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek
  • ocet około 1 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 2 litrów wody

Wykonanie:

  1. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy. Przekładamy do garnka, dokładamy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez około 120 minut.
  2. Po tym czasie przecedzamy zupę.
  3. Dolewamy zakwas. Doprawiamy octem, solą, pieprzem.
  4. Ważna uwaga: od tego momentu nie zagotowujemy barszczu, ale mocno podgrzewamy.

Barszcz czerwony jest świetnym rozwiązaniem nie tylko na święta, ale także na jesienny obiad. Co ważnie, jest on prosty w wykonaniu. Barszczyk możemy także pić, znakomicie rozgrzewa po jesiennym spacerze.

Zobacz też: Buraki z papryką na zimę od najlepszej kucharki świata. Przepis wygrzebałam z kredensu babci

Więcej o: