Barszcz czerwony - dwie metody wykonania domowego specjału
Barszcz czerwony można ugotować na co najmniej kilka sposobów. Dzisiaj podamy dwie wersje: na zakwasie domowej roboty i na bulionie. Barszczyk czerwony jest świetnym daniem obiadowym. Możemy być pewni, że w towarzystwie chrupiących krokietów czy nawet naleśników zapiekanych z żółtym serem i tuńczykiem - zrobi furorę! Przejdźmy zatem do przepisów. Znajdziecie je w dalszej części artykułu.
Barszcz czerwony - przepis na bazie bulionu warzywnego
Przepis na barszcz czerwony jest niezwykle prosty! Kluczem do klarownego oraz smacznego barszczu są właściwe i wysokiej klasy składniki oraz odpowiednie proporcje. Przepis znajdziesz tutaj:
Barszcz czerwony: przepis krok po kroku
Składniki:
- około 2 kilogramów buraków
- około 2 litrów bulionu warzywnego lub z dodatkiem mięsa
- 1 cebula
- 1 łyżka octu
- przyprawy: liście laurowe, pieprz, sól, ziele angielskie
- 1 łyżka masła (do podsmażenia cebuli)
Wykonanie:
- Buraki umyć (najlepiej wyszorować szczoteczką). Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze około 180-190 stopni. Muszą być miękkie. Później przestudzić i obrać. Pokroić na kawałki.
- Bulion zagotować i przecedzić, aby był klarowny.
- Dołożyć buraki i gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
- Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle.
- Dołożyć do bulionu. Doprawić do smaku.
- Odstawić z ognia i pozostawić na całą noc.
- Następnego dnia, barszcz bardzo mocno podgrzać. Odstawić na bok i dołożyć ocet. Zamieszać i przecedzić.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Zakwas z buraków - dowiedz się, jak go wykonać i dlaczego warto
Zakwas z buraków to dodatek nie tylko dobry do wykonania barszczu, ale także do samodzielnego spożywania. Jest on niezwykle zdrowy. Wzmacnia odporność i wspomaga procesy trawienne. Poniżej przepis na zakwas:
Składniki:
- 1 kilogram buraków
- 1 czosnek
- sól kłodawska - około 1 łyżki
- 1 litr wody przefiltrowanej
- pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- odrobina soku z kiszonych ogórków
Wykonanie:
- Buraki dokładnie umyć i obrać (w niektórych przepisach zaleca się, aby nie obierać buraków).
- Buraki pokroić w plastry.
- Czosnek przeciąć na pół, nie obierać.
- Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków.
- W dużym słoju umieścić buraki naprzemiennie z czosnkiem i przyprawami i zalać solanką.
- Słój przykryć lnianą ściereczką.
- Odstawić. W lecie na pięć dni zimą na dziesięć, aż zakwas będzie gotowy.
- Później przelać do słoików i przechowywać w chłodnym miejscu.
Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie? Podpowiadamy
Jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie? Taki barszczyk będzie bardzo wyrazisty w smaku. To nie lada gratka dla smakoszy.
Składniki:
- 1 kilogram buraków
- 1 litr zakwasu
- około 4-5 marchewek
- połówka selera
- pietruszka
- 1 cebula duża
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek
- ocet około 1 łyżki
- 1 łyżeczka cukru
- około 2 litrów wody
Wykonanie:
- Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy. Przekładamy do garnka, dokładamy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez około 120 minut.
- Po tym czasie przecedzamy zupę.
- Dolewamy zakwas. Doprawiamy octem, solą, pieprzem.
- Ważna uwaga: od tego momentu nie zagotowujemy barszczu, ale mocno podgrzewamy.
Barszcz czerwony jest świetnym rozwiązaniem nie tylko na święta, ale także na jesienny obiad. Co ważnie, jest on prosty w wykonaniu. Barszczyk możemy także pić, znakomicie rozgrzewa po jesiennym spacerze.
Zobacz też: Buraki z papryką na zimę od najlepszej kucharki świata. Przepis wygrzebałam z kredensu babci