Zupa buraczkowa z sekretnym składnikiem. Ten dodatek zaważy na całym smaku

Wśród jesienny inspiracji kulinarnych nie może zabraknąć dań przygotowanych z sezonowych produktów. Wrzesień to przede wszystkim marchew, cebula, cukinia i buraki. Zupa buraczkowa to przepis idealny na chłodne dni. Syci, pysznie smakuje i dostarcza witamin.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Buraki to warzywa pełne witamin i ważnych dla organizmu minerałów. Dzięki zawartości witaminy B1, warzywo wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. To także smaczny produkt, który można przygotować na wiele smacznych sposobów. 

Zupa buraczkowa Zupa buraczkowa - przepis na genialny obiad. Jeden trik podbije jej smak

Zupa buraczkowa - przepis na szybki i zdrowy obiad

Zupa buraczkowa to przepis na pyszny i zdrowy obiad. Danie idealne na jesienne, chłodne dni - aromatyczny bulion rozgrzewa, syci i pysznie smakuje. Dodatek świeżych buraków nada bulionowi pięknego koloru i wyrazistego aromatu. Anturaż wędzonych żeberek i przypraw sprawi, że zupa na stałe wpisze się w domowe menu. 

Sekret zupy buraczkowej tkwi w prostocie. Kluczowe są także świeże i dobre jakościowo składniki. Mowa tu o burakach, ale także wkładce mięsnej, która najlepiej zakupić od lokalnego dostawcy. Do przygotowania zupy potrzebne będą także inne warzywa, przyprawy i odrobina śmietany, by zabielić bulion. 

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Przepis na aromatyczną zupę buraczkową

Składniki: 

  • kilogram buraków,
  • 0,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 3 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • por,
  • sól,
  • pieprz,
  • ocet,
  • 2-3 litry wody,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • koperek lub pietruszka.

Sposób przygotowania: 

  1. Żeberka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Z powierzchni zbieramy szumowinę i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut.
  2. Wszystkie warzywa oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. 
  3. Do wywaru dodajemy buraki i pozostałe warzywa. Wlewamy dwie łyżki octu. Gotujemy przez kolejne 40 minut. 
  4. Zupę doprawiamy, zabielamy śmietaną i posypujemy zieleniną (koperkiem lub pietruszką). 
  5. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: