Zupa buraczkowa - przepis na genialny obiad. Jeden trik podbije jej smak

Lubisz zupy? Chcesz wprowadzić do swojej kuchni nowy przepis? Postaw na zupę buraczkową, która jest przepyszna, zdrowa i rozgrzewająca. W sam raz na wczesnowiosenne chłody.

Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajduje się gazeta.pl.

Codzienne wymyślanie co ugotować na obiad przyprawia większość z nas o gęsią skórkę. Ta szybka zupa buraczkowa będzie świetną alternatywą dla klasycznego rosołu zajadanego w niedzielę lub pomidorówki. Możesz ugotować na bulionie drobiowym lub mięsie. Kluczowym jednak składnikiem jest masło. Do dzieła!

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Czego potrzebujesz do ugotowania zupy buraczkowej?

  • pół kilo buraków
  • pół kilo ziemniaków
  • marchewka 2 sztuki
  • 2-3 pietruszki
  • por
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub koperek
  • śmietanka 30 % 4 łyżki
  • masło
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz, sól, cukier
  • litr bulionu drobiowego

Krok po kroku:

  1. Na samym początku obierz wszystkie warzywa, wtedy będzie ci dużo łatwiej w późniejszych etapach.
  2. Następnie do garnka wrzuć troszkę masła (2-3 łyżki), poczekaj aż delikatnie się roztopi i dodaj pokrojoną cebulkę, czosnek i pozostałe warzywa (por, pietruszkę, marchewkę).
  3. Gdy warzywa będą delikatnie zarumienione wlej litr bulionu drobiowego.
  4. Ziemniaki oraz buraki pokrój w drobną kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu (gotuj około 30 min do momentu gdy ziemniaki oraz buraki będą miękkie).
  5. Do gotującej zupy dodaj sól, pieprz, małą łyżeczkę cukru, 3 łyżki soku z cytryny oraz śmietankę.
  6. Na samym końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Zupa buraczkowa to świetny pomysł na rodzinny obiad. Buraki mają w sobie mnóstwo dobroci, wspomagają pracę mózgu, stan skóry oraz dobrze działają na trawienie. Same w sobie jako warzywa są niskokaloryczne i dobre dla osób na diecie. Jeśli chcesz je włączyć na stałe do swojej codziennej diety to spróbuj właśnie poprzez zupę. Ciepły posiłek na obiad lub kolację będzie najlepszym rozwiązaniem. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.