• Link został skopiowany

Kotlety z buraka to pyszna, zdrowa i bezmięsna wersja klasyki. Zasmakują weganom i mięsożercom

Kotlety z buraka są pyszne, sycące i bardzo zdrowe. Na pewno zadowolą zarówno wegan, jak i zdeklarowanych mięsożerców. To dobry sposób na urozmaicenie codziennej diety. Przekonajcie się sami.
Kotlet z fasoli i buraka z sałatką
Fot. Shutterstock

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, mogą złagodzić skutki

Kotlety z buraka są bardzo wartościowe, ponieważ zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Tak, poczciwe buraki to kopalnia witamin. Jednak plusem takich kotletów jest fakt, że bardzo łatwo i szybko się je robi. Jak? Zobaczcie sami.

Kotlety z buraka wymagają kilku składników. Zobacz, czego potrzebujesz

Aby cieszyć się smakiem pysznych, warzywnych kotletów musisz przygotować następujące produkty:

  • buraki (gotowane) - 4 - 5 sztuk,
  • chrzan (tarty) - łyżka,
  • mąka (dowolna) lub drobna kasza - pół szklanki,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • jajko,
  • przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.

Opcjonalnie możesz dodać też takie składniki jak:

  • nasiona dyni,
  • nasiona słonecznika,
  • ugotowana marchewka,
  • papryka (słodka i ostra),
  • cebula.

Kotlety z buraka robi się szybko i łatwo. Jedynie pieczenie wymaga czasu

Przyrządzanie bezmięsnych kotletów zacznij od ugotowania buraków. Potem przejdź do następnych punktów poniższej instrukcji:

  1. Buraki zetrzyj na tarce (jeśli dodajesz marchewkę - również ją zetrzyj);
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a chrzan obierz i podobnie jak buraki, zetrzyj na tarce (możesz też użyć gotowego ze słoiczka);
  3. Wymieszaj warzywa z mąką, jajkiem i przyprawami;
  4. Uformuj z masy warzywnej kotlety, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 15 - 20 minut;
  5. Gotowe kotlety podawaj jak ich mięsny odpowiednik do ziemniaków i surówki. Wspaniale nadają się też do kanapek i hamburgerów. 

Smacznego!

Więcej o: