Kotlety z buraka to pyszna, zdrowa i bezmięsna wersja klasyki. Zasmakują weganom i mięsożercom

Kotlety z buraka są pyszne, sycące i bardzo zdrowe. Na pewno zadowolą zarówno wegan, jak i zdeklarowanych mięsożerców. To dobry sposób na urozmaicenie codziennej diety. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, mogą złagodzić skutki

Kotlety z buraka są bardzo wartościowe, ponieważ zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Tak, poczciwe buraki to kopalnia witamin. Jednak plusem takich kotletów jest fakt, że bardzo łatwo i szybko się je robi. Jak? Zobaczcie sami.

Kotlety z buraka wymagają kilku składników. Zobacz, czego potrzebujesz

Aby cieszyć się smakiem pysznych, warzywnych kotletów musisz przygotować następujące produkty:

  • buraki (gotowane) - 4 - 5 sztuk,
  • chrzan (tarty) - łyżka,
  • mąka (dowolna) lub drobna kasza - pół szklanki,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • jajko,
  • przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.

Opcjonalnie możesz dodać też takie składniki jak:

  • nasiona dyni,
  • nasiona słonecznika,
  • ugotowana marchewka,
  • papryka (słodka i ostra),
  • cebula.

Kotlety z buraka robi się szybko i łatwo. Jedynie pieczenie wymaga czasu

Przyrządzanie bezmięsnych kotletów zacznij od ugotowania buraków. Potem przejdź do następnych punktów poniższej instrukcji:

  1. Buraki zetrzyj na tarce (jeśli dodajesz marchewkę - również ją zetrzyj);
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a chrzan obierz i podobnie jak buraki, zetrzyj na tarce (możesz też użyć gotowego ze słoiczka);
  3. Wymieszaj warzywa z mąką, jajkiem i przyprawami;
  4. Uformuj z masy warzywnej kotlety, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 15 - 20 minut;
  5. Gotowe kotlety podawaj jak ich mięsny odpowiednik do ziemniaków i surówki. Wspaniale nadają się też do kanapek i hamburgerów. 

Smacznego!

Więcej o: