Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, mogą złagodzić skutki
Kotlety z buraka są bardzo wartościowe, ponieważ zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Tak, poczciwe buraki to kopalnia witamin. Jednak plusem takich kotletów jest fakt, że bardzo łatwo i szybko się je robi. Jak? Zobaczcie sami.
Kotlety z buraka wymagają kilku składników. Zobacz, czego potrzebujesz
Aby cieszyć się smakiem pysznych, warzywnych kotletów musisz przygotować następujące produkty:
- buraki (gotowane) - 4 - 5 sztuk,
- chrzan (tarty) - łyżka,
- mąka (dowolna) lub drobna kasza - pół szklanki,
- czosnek - 3 ząbki,
- jajko,
- przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.
Opcjonalnie możesz dodać też takie składniki jak:
- nasiona dyni,
- nasiona słonecznika,
- ugotowana marchewka,
- papryka (słodka i ostra),
- cebula.
Kotlety z buraka robi się szybko i łatwo. Jedynie pieczenie wymaga czasu
Przyrządzanie bezmięsnych kotletów zacznij od ugotowania buraków. Potem przejdź do następnych punktów poniższej instrukcji:
- Buraki zetrzyj na tarce (jeśli dodajesz marchewkę - również ją zetrzyj);
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a chrzan obierz i podobnie jak buraki, zetrzyj na tarce (możesz też użyć gotowego ze słoiczka);
- Wymieszaj warzywa z mąką, jajkiem i przyprawami;
- Uformuj z masy warzywnej kotlety, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 st. C przez około 15 - 20 minut;
- Gotowe kotlety podawaj jak ich mięsny odpowiednik do ziemniaków i surówki. Wspaniale nadają się też do kanapek i hamburgerów.
Smacznego!