Przetestowałyśmy przepis na obłędną sałatkę z burakiem. O sos będą cię pytać wszyscy

Upalne dni to najlepszy czas na wypróbowanie lekkich, świeżych sałatek. Oprócz tego, że doskonale będą wyglądały na talerzach, są też pełne zdrowych warzyw i ziaren, i wspomogą nasze starania o smukłą sylwetkę. Jakby tego było mało - większość sałatek przygotujemy w kilka minut, a dzięki oryginalnym dodatkom, na długo zapadną nam w pamięci. Naszą nową propozycję wyróżnia nie tylko wybitny smak, ale też genialny sos na bazie miodu.

Latem stawiamy na lekkość. Trochę w zapomnienie odstawiliśmy rozgrzewające, pełne korzennych przypraw dania, a na talerzach coraz częściej królują sałaty i lekkie przekąski. Wdzięczne są bez wątpienia nasze brzuchy, bo zawarty w warzywach błonnik pobudza pracę jelit i zmniejsza ryzyko wystąpienia uciążliwych zaparć czy nieprzyjemnych wzdęć.

W naszej najnowszej propozycji główną rolę gra burak. To prawdziwa bomba witaminy B1. Dzięki jedzeniu buraków wspieramy naszą pamięć i funkcjonowanie mózgu, ale też działanie układu krwionośnego i mięśniowego. Warzywo to nie tylko doskonale smakuje, ale też pięknie wygląda na talerzu, a nasz sos podbije jego słodycz. 

Placki ziemniaczanePlacki ziemniaczane - przepis zmieniający życie. Trik babci pogłębi smak

Letnia sałatka z burakiem. Składniki

  • 2 ugotowane lub upieczone buraki,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • pół opakowania sera feta (około 130 g),
  • mały kawałek niebieskiego sera pleśniowego (około 80 g),
  • mix sałat z rukolą,
  • garść prażonych ziaren słonecznika,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • sól i pieprz do smaku
  • domowe grzanki: bagietka polana oliwą i posypana oregano.

Jajko na miękko to ponadczasowy klasyk. Doskonałe na śniadanie i kolację.Ile gotować jajka na miękko? Trik z sodą ułatwi obieranie

Sposób przygotowania

1. Upiecz lub ugotuj do miękkości buraki. Możesz też kupić gotowe, ugotowane warzywa i pominąć ten etap,

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Na blaszce wyłóż pokrojoną bagietkę. Polej odrobiną oliwy i posyp oregano. Piecz około 5-7 minut,

3. Na talerzach ułóż mix sałat i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe,

4. Fetę i ser pleśniowy pokrój w kosteczkę i dołóż do sałatki, a następnie posyp uprażonymi ziarnami słonecznika i orzechami włoskimi,

5. W małej miseczce wymieszaj miód, oliwę, musztardę, sól i pieprz. Sałatę polej sosem,

6. Na wierzchu ułóż pokrojonego w półplasterki buraka i domowe grzanki. Smacznego!

O sos do tej sałatki będą pytali cię wszyscy gościeO sos do tej sałatki będą pytali cię wszyscy goście fot. archiwum prywatne

Więcej o: