Latem stawiamy na lekkość. Trochę w zapomnienie odstawiliśmy rozgrzewające, pełne korzennych przypraw dania, a na talerzach coraz częściej królują sałaty i lekkie przekąski. Wdzięczne są bez wątpienia nasze brzuchy, bo zawarty w warzywach błonnik pobudza pracę jelit i zmniejsza ryzyko wystąpienia uciążliwych zaparć czy nieprzyjemnych wzdęć.
W naszej najnowszej propozycji główną rolę gra burak. To prawdziwa bomba witaminy B1. Dzięki jedzeniu buraków wspieramy naszą pamięć i funkcjonowanie mózgu, ale też działanie układu krwionośnego i mięśniowego. Warzywo to nie tylko doskonale smakuje, ale też pięknie wygląda na talerzu, a nasz sos podbije jego słodycz.
1. Upiecz lub ugotuj do miękkości buraki. Możesz też kupić gotowe, ugotowane warzywa i pominąć ten etap,
2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Na blaszce wyłóż pokrojoną bagietkę. Polej odrobiną oliwy i posyp oregano. Piecz około 5-7 minut,
3. Na talerzach ułóż mix sałat i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe,
4. Fetę i ser pleśniowy pokrój w kosteczkę i dołóż do sałatki, a następnie posyp uprażonymi ziarnami słonecznika i orzechami włoskimi,
5. W małej miseczce wymieszaj miód, oliwę, musztardę, sól i pieprz. Sałatę polej sosem,
6. Na wierzchu ułóż pokrojonego w półplasterki buraka i domowe grzanki. Smacznego!