Buraki są skarbnicą właściwości odżywczych. Choć bywają niedoceniane w codziennej kuchni, to jednak ich spożywanie bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Jeśli borykamy się z niskim poziomem żelaza we krwi, koniecznie sięgajmy właśnie po buraczki.
Przepisów na tarte buraczki w słoikach jest mnóstwo. Każda gospodyni ma swój własny, najlepszy i sięga po niego w dowolnej chwili. Jednak jeśli nie mamy własnej, ulubionej kompozycji, warto sięgnąć do tradycyjnych zapisków.
Niektóre osoby przed podaniem ich do obiadu wrzucają także nieco skwarków, lub podgrzewają je z odrobiną kwasku cytrynowego i śmietany. Buraczki ćwikłowe, bo tak często je nazywamy, możemy spotkać także z dodatkiem kminku, czy chrzanu. Nasz przepis będzie jednak wyjątkowo klasyczny i delikatny.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przygotowane buraki tarte do słoików są idealną bazą do ich późniejszej modyfikacji. Dzięki klasycznemu przepisowi możemy później dodać różne przyprawy tuż przed samym obiadem.