Jak zrobić buraczki tarte do słoików bez octu? Oto tradycyjny przepis babci Krysi

Kiedy przypominamy sobie smaki dzieciństwa, często do głowy przychodzi nam aromatyczny obiad przyrządzany przez nasze babcie. Jednak dawniej dodatkiem rzadko bywały sałatki ze świeżych warzyw. Najlepszym przykładem jest kotlet mielony podawany z ziemniaczkami i ćwikłami. Jak zrobić buraczki tarte do słoików, aby przywołać dawne wspomnienia? Znamy przepis.
Zobacz wideo Masz kaca? Sięgnij po buraki, mogą złagodzić skutki

Buraki są skarbnicą właściwości odżywczych. Choć bywają niedoceniane w codziennej kuchni, to jednak ich spożywanie bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Jeśli borykamy się z niskim poziomem żelaza we krwi, koniecznie sięgajmy właśnie po buraczki.

Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Przepis na klasyczną wersję

Przepisów na tarte buraczki w słoikach jest mnóstwo. Każda gospodyni ma swój własny, najlepszy i sięga po niego w dowolnej chwili. Jednak jeśli nie mamy własnej, ulubionej kompozycji, warto sięgnąć do tradycyjnych zapisków. 

Niektóre osoby przed podaniem ich do obiadu wrzucają także nieco skwarków, lub podgrzewają je z odrobiną kwasku cytrynowego i śmietany. Buraczki ćwikłowe, bo tak często je nazywamy, możemy spotkać także z dodatkiem kminku, czy chrzanu. Nasz przepis będzie jednak wyjątkowo klasyczny i delikatny.

Składniki:

  • 4 kg buraków,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka cukru.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Buraczki tarte do słoików bez octu. Przepis krok po kroku

  1. Buraki dokładnie myjemy, odcinamy ogonki. Wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą. 
  2. Gotujemy około 45 minut, aż będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Obieramy ugotowane buraki ze skóry.
  4. Na drobnych oczkach kuchennej tarki ścieramy buraki do dużej miski. Dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Zagotowujemy.
  5. Do umytych i wyparzonych słoików przekładamy gorące buraczki i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 15 minut.

Tak przygotowane buraki tarte do słoików są idealną bazą do ich późniejszej modyfikacji. Dzięki klasycznemu przepisowi możemy później dodać różne przyprawy tuż przed samym obiadem.

Więcej o: