Buraki z papryką na zimę od najlepszej kucharki świata. Przepis wygrzebałam z kredensu babci

Domowe przetwory to duma każdego kucharza. Wśród kiszonek, dżemów, sosów czy nalewek nie może zabraknąć smacznych produktów z sezonowych warzyw. Buraki z papryką to prawdziwy hit na zimę. Rarytas świetnie smakuje podany do obiadu lub jako zdrowa przekąska.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Buraki z papryką na zimę to smaczny dodatek do obiadów, a także zdrowa przekąska. Tego typu przetwory to prawdziwy must have każdej spiżarni. Sezonowe warzywa tworzą wyśmienity duet z aromatyczną zalewą. Przepis babci okaże się bezkonkurencyjny i gwarantuje najwyższą jakość. 

Buraki z papryką na zimę - must have domowej spiżarni

Wśród domowych przetworów takich jak słodkie soki dżemy, kiszonki czy sosy nie może zabraknąć także surówek i warzyw w zalewie. Prawdziwym rarytasem przygotowanym z sezonowych warzyw są buraki z papryką. Te dwa produkty połączone z octową zalewą świetnie pasują do przeróżnych dań obiadowych, a także świetnie sprawdzą się w roli przystawki lub zdrowego lunchu. 

Buraki z papryką na zimę smakują obłędnie. Przygotowane z jesiennych warzyw znacznie usprawnią nam przygotowanie posiłku. Wystarczy sięgnąć po słoik i gotowe! Buraczki z przepisu babci zapełnią spiżarnię i uwydatnią każdy posiłek. Sekretem smaku są świeże warzywa sezonowe i zalewa z octu, cukru i soli. Ważne, by przed przygotowaniami dokładnie umyć i sparzyć wszystkie słoiki i zakrętki. Pasteryzacja jest równie istotna - dzięki tej metodzie sałatka pozostanie świeża nawet do kolejnego sezonu. 

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Przepis na buraki z papryką na zimę

Skąd pochodzi przepis? Od najlepszej kucharki na świecie - mojej babci. Ukryty w jej kredensie od pokoleń!

Składniki: 

  • 3 kg buraków,
  • 3 duże papryki czerwone,
  • 500 g cebuli czerwonej,
  • szklanka octu 10 proc.
  • szklanka cukru,
  • szklanka wody,
  • 1,5 łyżki soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia buraków. Warzywa następnie kroimy i gotujemy do miękkości. 
  2. Paprykę myjemy, a cebulę obieramy. Warzywa starannie kroimy w drobną kostkę. 
  3. Miękkie buraki studzimy i ścieramy na tarce o dużych ochach. 
  4. Przygotowujemy zalewę - do rondelka przelewamy wodę, ocet, sól i cukier. Całość zagotowujemy. Gdy kryształki się rozpuszczą, dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy przez osiem minut. Ważne, by całość dokładnie wymieszać. 
  5. Buraki z papryką przekładamy do sparzonych słoików. Naczynie wypełniamy zalewą i dokładnie zamykamy. 
  6. Słoiki od razu pasteryzujemy przez 10 minut. Po tym czasie szklane naczynia kładziemy na wieczkach i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w zaciemnionych, chłodnym miejscu. 
Więcej o: