Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Buraki z papryką na zimę to smaczny dodatek do obiadów, a także zdrowa przekąska. Tego typu przetwory to prawdziwy must have każdej spiżarni. Sezonowe warzywa tworzą wyśmienity duet z aromatyczną zalewą. Przepis babci okaże się bezkonkurencyjny i gwarantuje najwyższą jakość.
Wśród domowych przetworów takich jak słodkie soki dżemy, kiszonki czy sosy nie może zabraknąć także surówek i warzyw w zalewie. Prawdziwym rarytasem przygotowanym z sezonowych warzyw są buraki z papryką. Te dwa produkty połączone z octową zalewą świetnie pasują do przeróżnych dań obiadowych, a także świetnie sprawdzą się w roli przystawki lub zdrowego lunchu.
Buraki z papryką na zimę smakują obłędnie. Przygotowane z jesiennych warzyw znacznie usprawnią nam przygotowanie posiłku. Wystarczy sięgnąć po słoik i gotowe! Buraczki z przepisu babci zapełnią spiżarnię i uwydatnią każdy posiłek. Sekretem smaku są świeże warzywa sezonowe i zalewa z octu, cukru i soli. Ważne, by przed przygotowaniami dokładnie umyć i sparzyć wszystkie słoiki i zakrętki. Pasteryzacja jest równie istotna - dzięki tej metodzie sałatka pozostanie świeża nawet do kolejnego sezonu.
Skąd pochodzi przepis? Od najlepszej kucharki na świecie - mojej babci. Ukryty w jej kredensie od pokoleń!
Składniki:
Sposób przygotowania: