Buraczki na zimę do słoików to naprawdę prosty przepis. Jest jednak jedna bardzo ważna wskazówka, o której nie można zapomnieć, gdy chcemy, żeby nasze buraczki wyszły naprawdę obłędne. Podczas zakupów musimy wybierać wyłącznie średniej wielkości buraczki. Takie będą najlepsze w smaku i najdłużej zachowają wszystkie swoje właściwości.
Kiedy już to wiemy, czas rozpocząć przygotowanie buraczków z papryką. Buraki myjemy solidnie. Następnie przekładamy je do gotującej się wody. Gotujemy aż do miękkości warzywa. Powinno to zająć około dwóch, maksymalnie trzech godzin.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w naprawdę drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego. Także kroimy w drobną kostkę. Gotujemy zalewę do buraczków na zimę do słoików. Ocet, olej, cukier i sól doprowadzamy do wrzenia. Do zalewy dodajemy cebulę i paprykę. Gotujemy około ośmiu minut. W międzyczasie obieramy buraki ze skórki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Warto do tego włożyć rękawiczki, inaczej z pewnością zafarbują nam dłonie.
Przekładamy buraki do garnka z zalewą i warzywami. Gotujemy jeszcze przez dosłownie dwie minuty i gorące buraczki na zimę przelewamy do słoików. Co dalej? Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez dziesięć minut. Możemy wykorzystać te wskazówki: