Jesienne produkty spożywcze, po które warto sięgać w okresie przejściowym. Właściwości jesiennych warzyw i owoców

Jesienne produkty spożywcze to głównie te, które posiadają wysokie poziomy witamin i uprawiane są w danym sezonie. Poznaj kilka wyjątkowych warzyw i owoców, które powinny znaleźć się w każdym jesiennym menu.

Co warto jeść jesienią? Po co sięgać?

Co warto jeść jesienią i jak planować codzienny jadłospis? Komponując menu na zimniejsze dni, powinniśmy wybierać produkty, które poprawią odporność organizmu. Zmienna pogoda zwiększa ryzyko powstawania infekcji. Poniżej przedstawiamy jesienne warzywa, które warto spożywać. Oto i one:

Czerwona papryka. Papryka to pozycja numer jeden jeżeli chodzi o warzywa, które wzmacniają odporność. Jednak to nie jedyna z zalet, jaką niesie za sobą spożywanie papryki. Oto kilka przykładów:

  • posiada wysoki poziom witaminy C
  • usprawnia procesy trawienne
  • jest źródłem antyoksydantów
  • posiada witaminy z grupy B, witaminę E oraz prowitaminę A
  • wspomaga odchudzanie
  • jest źródłem potasu, magnezu, żelaza 
  • zawiera kwas foliowy 

Pomidory suszone (zdjęcie ilustracyjne)Jak zrobić suszone pomidory? To prostsze niż myślisz

Kiszona kapusta. Kiszona kapusta to produkt, który wpisał się na dobre w naszą kulinarną tradycję. Jest to warzywo tak wszechstronne i pełne cennych składników odżywczych, że spożywamy je przez cały rok, a nie tylko wtedy, kiedy za oknem opadną pierwsze liście. Niemniej jednak okres jesieni to szczególny czas, w którym powinniśmy zaopatrzyć nasze spiżarnie w kiszonki. Oto i powody, dla których warto to zrobić: 

  • kiszona kapusta działa antygrzybiczo
  • doskonale sprawdzi się przy infekcjach
  • poprawia pracę jelit
  • jest pomocna przy zaparciach
  • wspomaga odchudzanie
  • wpływa pozytywnie na nasz wygląd
  • jest bogata w witaminę C, a dzięki temu podnosi odporność organizmu
  • niweluje procesy zapalne w naszym organizmie

Burak czerwony. Przyrządzamy go przeważnie w formie barszczu, zakwasu czy jako dodatek do obiadu. O jego właściwościach można napisać bardzo wiele. Kilka przykładów znajdziesz tutaj: 

  • pozytywnie działa na układ pokarmowy
  • obniża ciśnienie krwi
  • polecany przy anemii
  • wspomaga trawienie
  • dobrze wpływa na odchudzanie
  • wzmacnia odporność
  • jest bogaty w witaminy z grupy B
  • poprawia pracę mózgu i serca
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Jesienne owoce, czyli dalszy ciąg żywieniowych zaleceń

Jesienne owoce to kolejna z pozycji, którą należy wziąć pod uwagę zwłaszcza w okresie występowania zmiennej pogody. Są bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym są przepyszne. To niezastąpione składniki kompotów, dżemów, konfitur lub dodatków do dań głównych. Można je także spożywać samodzielnie jako pyszny i zdrowy podwieczorek. 

Jabłko. Nie bez przyczyny mówi się, że kto spożywa jedno jabłko dziennie, ten na długo pożegna się z lekarskimi wizytami. Owoc ten posiada wiele cennych walorów. Zapraszamy do zapoznania się z nimi:

  • posiada dużo witamin, zwłaszcza C, A i K
  • jest cennym źródłem kwasu foliowego 
  • wspiera pracę mózgu
  • hamuje działanie wolnych rodników
  • spowalnia procesy starzenia się
  • poprawia odporność
  • dostarcza wapń, fosfor, magnez
  • zapobiega anemii

Pigwa. To doskonały dodatek do jesiennej herbaty. Oto kilka właściwości pigwy:

  • posiada bardzo wysoki poziom witaminy C
  • dostarcza organizmowi wapń, potas, fosfor, żelazo
  • wzmacnia odporność
  • jest doskonała na przeziębienia

Czarne winogrona. To owoc, który cechuje się nietuzinkowym słodkim smakiem. Świetnie nadaje się do kompotów czy soków. Właściwości winogron to m.in.:

  • posiadają witaminę C
  • wzmacniają odporność
  • wspomagają pracę serca
  • łagodzą stres
  • są bogate w witaminy z grupy B
  • poprawią pamięć i koncentrację

Pomidory na zimę to idealny sposób na dostarczenie sobie i bliskim dodatkowej porcji witamin. Zdjęcie ilustracyjnePomidory na zimę. Cztery przepisy na przepyszne domowe przetwory

Jesienne pomysły kuchenne - kotlety z cukinii, buraczane kaszotto i jesienny kompot

Jesienne pomysły kuchenne mogą być naprawdę różne. Poniżej przedstawimy propozycję obiadu dla całej rodziny m.in. z wyżej wymienionych warzyw oraz owoców.

Składniki na kotlety:

  • 1 cukinia
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • przyprawy: pieprz, sól, czosnek

Składniki na kaszę z burakami:

  • 400 gramów kaszy (pęczak lub drobna kasza jęczmienna)
  • 2 buraki
  • 1 cebula
  • pieprz, sól

Składniki na kompot:

  • 500 gramów winogron ciemnych
  • 4 jabłka
  • cytryna
  • cukier (może być miód)
  • około 1,5 litra wody

Wykonanie:

  1. Cukinię, ziemniaki, marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki na kotlety i formujemy je. Dalej obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni.
  2. Kaszę gotujemy. Dalej zajmujemy się cebulą i czosnkiem. Drobno siekamy i dusimy oba składniki na oleju. Buraki obieramy i ścieramy na tarce. Dokładamy je do cebuli i czosnku. Przyprawiamy do smaku i łączymy z kaszą. Chwilę dusimy.
  3. Winogrona myjemy i pozbywamy się gałązek. Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Dzielimy jabłka na mniejsze części.
  4. Wodę gotujemy i dosypujemy cukier, dalej dorzucamy owoce, gotujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny.

Przygotowanie jesiennego obiadu nie musi być czasochłonne. Wszystko jest uzależnione przede wszystkim od właściwego podejścia, ustalenia planu i doboru menu, które nie zmusi nas do wielogodzinnej pracy.

Zobacz też: Przetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Mamy sprawdzony przepis siostry Anastazji i nie tylko

Więcej o: