Co warto jeść jesienią? Po co sięgać?
Co warto jeść jesienią i jak planować codzienny jadłospis? Komponując menu na zimniejsze dni, powinniśmy wybierać produkty, które poprawią odporność organizmu. Zmienna pogoda zwiększa ryzyko powstawania infekcji. Poniżej przedstawiamy jesienne warzywa, które warto spożywać. Oto i one:
Czerwona papryka. Papryka to pozycja numer jeden jeżeli chodzi o warzywa, które wzmacniają odporność. Jednak to nie jedyna z zalet, jaką niesie za sobą spożywanie papryki. Oto kilka przykładów:
- posiada wysoki poziom witaminy C
- usprawnia procesy trawienne
- jest źródłem antyoksydantów
- posiada witaminy z grupy B, witaminę E oraz prowitaminę A
- wspomaga odchudzanie
- jest źródłem potasu, magnezu, żelaza
- zawiera kwas foliowy
Kiszona kapusta. Kiszona kapusta to produkt, który wpisał się na dobre w naszą kulinarną tradycję. Jest to warzywo tak wszechstronne i pełne cennych składników odżywczych, że spożywamy je przez cały rok, a nie tylko wtedy, kiedy za oknem opadną pierwsze liście. Niemniej jednak okres jesieni to szczególny czas, w którym powinniśmy zaopatrzyć nasze spiżarnie w kiszonki. Oto i powody, dla których warto to zrobić:
- kiszona kapusta działa antygrzybiczo
- doskonale sprawdzi się przy infekcjach
- poprawia pracę jelit
- jest pomocna przy zaparciach
- wspomaga odchudzanie
- wpływa pozytywnie na nasz wygląd
- jest bogata w witaminę C, a dzięki temu podnosi odporność organizmu
- niweluje procesy zapalne w naszym organizmie
Burak czerwony. Przyrządzamy go przeważnie w formie barszczu, zakwasu czy jako dodatek do obiadu. O jego właściwościach można napisać bardzo wiele. Kilka przykładów znajdziesz tutaj:
- pozytywnie działa na układ pokarmowy
- obniża ciśnienie krwi
- polecany przy anemii
- wspomaga trawienie
- dobrze wpływa na odchudzanie
- wzmacnia odporność
- jest bogaty w witaminy z grupy B
- poprawia pracę mózgu i serca
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Jesienne owoce, czyli dalszy ciąg żywieniowych zaleceń
Jesienne owoce to kolejna z pozycji, którą należy wziąć pod uwagę zwłaszcza w okresie występowania zmiennej pogody. Są bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym są przepyszne. To niezastąpione składniki kompotów, dżemów, konfitur lub dodatków do dań głównych. Można je także spożywać samodzielnie jako pyszny i zdrowy podwieczorek.
Jabłko. Nie bez przyczyny mówi się, że kto spożywa jedno jabłko dziennie, ten na długo pożegna się z lekarskimi wizytami. Owoc ten posiada wiele cennych walorów. Zapraszamy do zapoznania się z nimi:
- posiada dużo witamin, zwłaszcza C, A i K
- jest cennym źródłem kwasu foliowego
- wspiera pracę mózgu
- hamuje działanie wolnych rodników
- spowalnia procesy starzenia się
- poprawia odporność
- dostarcza wapń, fosfor, magnez
- zapobiega anemii
Pigwa. To doskonały dodatek do jesiennej herbaty. Oto kilka właściwości pigwy:
- posiada bardzo wysoki poziom witaminy C
- dostarcza organizmowi wapń, potas, fosfor, żelazo
- wzmacnia odporność
- jest doskonała na przeziębienia
Czarne winogrona. To owoc, który cechuje się nietuzinkowym słodkim smakiem. Świetnie nadaje się do kompotów czy soków. Właściwości winogron to m.in.:
- posiadają witaminę C
- wzmacniają odporność
- wspomagają pracę serca
- łagodzą stres
- są bogate w witaminy z grupy B
- poprawią pamięć i koncentrację
Jesienne pomysły kuchenne - kotlety z cukinii, buraczane kaszotto i jesienny kompot
Jesienne pomysły kuchenne mogą być naprawdę różne. Poniżej przedstawimy propozycję obiadu dla całej rodziny m.in. z wyżej wymienionych warzyw oraz owoców.
Składniki na kotlety:
- 1 cukinia
- 5 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek
Składniki na kaszę z burakami:
- 400 gramów kaszy (pęczak lub drobna kasza jęczmienna)
- 2 buraki
- 1 cebula
- pieprz, sól
Składniki na kompot:
- 500 gramów winogron ciemnych
- 4 jabłka
- cytryna
- cukier (może być miód)
- około 1,5 litra wody
Wykonanie:
- Cukinię, ziemniaki, marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie łączymy ze sobą wszystkie składniki na kotlety i formujemy je. Dalej obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanej wcześniej patelni.
- Kaszę gotujemy. Dalej zajmujemy się cebulą i czosnkiem. Drobno siekamy i dusimy oba składniki na oleju. Buraki obieramy i ścieramy na tarce. Dokładamy je do cebuli i czosnku. Przyprawiamy do smaku i łączymy z kaszą. Chwilę dusimy.
- Winogrona myjemy i pozbywamy się gałązek. Jabłka obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Dzielimy jabłka na mniejsze części.
- Wodę gotujemy i dosypujemy cukier, dalej dorzucamy owoce, gotujemy. Na końcu dodajemy sok z cytryny.
Przygotowanie jesiennego obiadu nie musi być czasochłonne. Wszystko jest uzależnione przede wszystkim od właściwego podejścia, ustalenia planu i doboru menu, które nie zmusi nas do wielogodzinnej pracy.
Zobacz też: Przetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Mamy sprawdzony przepis siostry Anastazji i nie tylko