Co warto jeść jesienią i jak planować codzienny jadłospis? Komponując menu na zimniejsze dni, powinniśmy wybierać produkty, które poprawią odporność organizmu. Zmienna pogoda zwiększa ryzyko powstawania infekcji. Poniżej przedstawiamy jesienne warzywa, które warto spożywać. Oto i one:
Czerwona papryka. Papryka to pozycja numer jeden jeżeli chodzi o warzywa, które wzmacniają odporność. Jednak to nie jedyna z zalet, jaką niesie za sobą spożywanie papryki. Oto kilka przykładów:
Kiszona kapusta. Kiszona kapusta to produkt, który wpisał się na dobre w naszą kulinarną tradycję. Jest to warzywo tak wszechstronne i pełne cennych składników odżywczych, że spożywamy je przez cały rok, a nie tylko wtedy, kiedy za oknem opadną pierwsze liście. Niemniej jednak okres jesieni to szczególny czas, w którym powinniśmy zaopatrzyć nasze spiżarnie w kiszonki. Oto i powody, dla których warto to zrobić:
Burak czerwony. Przyrządzamy go przeważnie w formie barszczu, zakwasu czy jako dodatek do obiadu. O jego właściwościach można napisać bardzo wiele. Kilka przykładów znajdziesz tutaj:
Jesienne owoce to kolejna z pozycji, którą należy wziąć pod uwagę zwłaszcza w okresie występowania zmiennej pogody. Są bogate w witaminy i składniki odżywcze, a przy tym są przepyszne. To niezastąpione składniki kompotów, dżemów, konfitur lub dodatków do dań głównych. Można je także spożywać samodzielnie jako pyszny i zdrowy podwieczorek.
Jabłko. Nie bez przyczyny mówi się, że kto spożywa jedno jabłko dziennie, ten na długo pożegna się z lekarskimi wizytami. Owoc ten posiada wiele cennych walorów. Zapraszamy do zapoznania się z nimi:
Pigwa. To doskonały dodatek do jesiennej herbaty. Oto kilka właściwości pigwy:
Czarne winogrona. To owoc, który cechuje się nietuzinkowym słodkim smakiem. Świetnie nadaje się do kompotów czy soków. Właściwości winogron to m.in.:
Jesienne pomysły kuchenne mogą być naprawdę różne. Poniżej przedstawimy propozycję obiadu dla całej rodziny m.in. z wyżej wymienionych warzyw oraz owoców.
Składniki na kotlety:
Składniki na kaszę z burakami:
Składniki na kompot:
Wykonanie:
Przygotowanie jesiennego obiadu nie musi być czasochłonne. Wszystko jest uzależnione przede wszystkim od właściwego podejścia, ustalenia planu i doboru menu, które nie zmusi nas do wielogodzinnej pracy.
Zobacz też: Przetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Mamy sprawdzony przepis siostry Anastazji i nie tylko
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!