Dla końcowego efektu ważne jest to, jak suszymy pomidory. Suszone pomidory to świetny sposób na urozmaicenie różnych dań, ale i zapewnienie sobie dodatkowej dawki witamin i korzystnych składników odżywczych. Suszone pomidory można przechowywać na przykład w oleju, o czym więcej napiszemy w dalszej części artykułu. Przejdźmy teraz do sposobów suszenia.
Naturalne suszenie pomidorów ma swoje plusy i minusy. Pomidory suszone na słońcu to rozwiązanie, które jest najbardziej ekologiczne i jednocześnie najtańsze. Wymaga ono od nas jednak pewnego przygotowania. Co ważne, susząc warzywa na słońcu, musimy zabezpieczyć je przed ptakami i owadami. Możemy wykonać to za pomocą gazy lub specjalistycznej siatki. Warto także zabrać pomidory do domu na noc, aby nie zawilgły.
Jak jeszcze można zrobić suszone pomidory? Możemy użyć w tym celu piekarnika lub specjalnej maszynki do suszenia grzybów, ziół, owoców i warzyw. Podpowiadamy, jak powinien przebiegać taki proces suszenia.
Suszenie pomidorów w piekarniku jest bardzo proste. Pomidory należy umyć, pokroić na cienkie plastry. Przygotować blaszkę, rozłożyć na niej papier do pieczenia. Następnie rozkładamy pomidory. Nagrzewamy piekarnik. Umieszczamy warzywa w piekarniku ustawionym na około 50-60 stopni i suszymy je przez kilka godzin. Najlepiej jest skorzystać z opcji termoobiegu, przyspieszy to proces suszenia, możemy także włączyć w piekarniku grzanie góra-dół.
Inną alternatywą jest użycie specjalnej suszarki do grzybów. Tutaj procedura wygląda bardzo podobnie. Myjemy pomidory, kroimy na cienkie plastry i wkładamy do urządzenia. Ustawiamy na zalecony program i czekamy na efekty końcowe.
Wiele osób jest zdania, że należy usuwać pestki, gdyż gromadzą one wodę, inni z kolei są zwolennikami zostawienia ich. Warto wiedzieć, że we Włoszech do suszenia używa się specjalnej odmiany pomidorów, które posiadają mało wody i pestek. Najlepiej nadają się odmiany podłużne, np. pomidory rzymskie / śliwkowe. Jeśli pomidory posiadają dużą ilość soku w środku, zaleca się usunięcie gniazda nasiennego.
Do czego użyć suszone pomidory? Tak przyrządzone pomidory z całą pewnością przywodzą nam na myśl włoską kuchnię. Czujecie już ten aromat i smak? My zdecydowanie tak! Suszone pomidory są wspaniałym dodatkiem do wszelkiego typu makaronów, kremów warzywnych, czy też sosów. Świetnie smakują także samodzielnie, podawane do deski serów lub na kanapkach.
Jak zrobić suszone pomidory w zalewie z oleju? To banalnie proste, a najdłużej zajmuje sam proces suszenia. Poniżej znajdziecie recepturę w kilku prostych krokach.
Składniki:
Wykonanie:
Zobacz też: Dlaczego pomidory pękają na krzaku? Nie uwierzysz, jaka jest przyczyna! Możesz jej łatwo zapobiec