-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić przecier pomidorowy? To tylko cztery składniki, a zupa wychodzi palce lizać
Jak zrobić przecier pomidorowy? To tylko cztery składniki, a zupa wychodzi palce lizać
Przecier pomidorowy to kolejna obowiązkowa pozycja na liście sierpniowych przetworów. Przepis jest banalny, jedyne, o czym musisz pamiętać to odpowiednie pomidory - najlepiej wybierać dojrzałe i mięsiste. No i oczywiście przyprawy - nie zapomnij o czosnku i oregano, a twój przecier nie będzie miał sobie równych.
Jak zrobić przecier pomidorowy idealny do zupy i pizzy? Nic prostszego - wystarczy wybrać odpowiednie owoce (bo pomidory to przecież owoce) zagotować je i energicznie przetrzeć przez sitko. Do tego kilka przypraw i masz najlepszą pulpę pomidorową.
Jak zrobić przecier pomidorowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- ok. 4 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 3-4 ząbki czosnku
Opcjonalnie: płaska łyżeczka oregano, bazylii lub innych ulubionych ziół
Przecier pomidorowy - sposób wykonania:
- Zanim przystąpisz do wykonania przecieru, dokładnie przejrzyj swoje pomidory, by upewnić się, że nie są uszkodzone ani nie zawierają plam świadczących o chorobach czy zgniliźnie.
- Przygotuj duży garnek najlepiej z grubym dnem i włóż do niego część pomidorów pokrojonych w ćwiartki lub łódeczki. Zagotuj i kiedy pomidory zaczną oddawać sok, rozgnieć je. Możesz użyć do tego widelca lub praski do ziemniaków.
- Do rozgniecionych pomidorów dodaj kolejną partię i ponownie je rozgnieć, gdy puszczą sok. Rozgniecione pomidory gotuj na niewielkiej mocy panika przez ok. godziny, aż zauważysz, że rozpadają się pod wpływem dotknięcia łyżką.
- Przygotuj kolejny garnek i sitko. Następnie nakładaj na sito porcję rozgotowanych pomidorów i za pomocą tłuczka energicznie je rozcieraj, by miąższ spłynął do garnka, a na sitku zostały pestki i skórki.
- Garnek z przetartym miąższem wstaw na niewielki ogień, dodaj sól, cukier oraz przetarty czosnek i gotuj bez przykrycia przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając, aż przecier zgęstnieje. Na tym etapie dodaj także zioła, jeśli postanowisz ich użyć.
- Przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Wlej do nich gorący przecier i szczelnie zakręć. Żeby przedłużyć czas przydatności przecieru, zapasteryzuj słoiki przez ok. 7 minut we wrzątku.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.