Jak zrobić przecier pomidorowy? To tylko cztery składniki, a zupa wychodzi palce lizać

Przecier pomidorowy to kolejna obowiązkowa pozycja na liście sierpniowych przetworów. Przepis jest banalny, jedyne, o czym musisz pamiętać to odpowiednie pomidory - najlepiej wybierać dojrzałe i mięsiste. No i oczywiście przyprawy - nie zapomnij o czosnku i oregano, a twój przecier nie będzie miał sobie równych.
Zobacz wideo

Jak zrobić przecier pomidorowy idealny do zupy i pizzy? Nic prostszego - wystarczy wybrać odpowiednie owoce (bo pomidory to przecież owoce) zagotować je i energicznie przetrzeć przez sitko. Do tego kilka przypraw i masz najlepszą pulpę pomidorową.

Mizeria na zimęOgórki na mizerię do słoików bez octu. Ważna jest zasada 1:1

Jak zrobić przecier pomidorowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ok. 4 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 ząbki czosnku

Opcjonalnie: płaska łyżeczka oregano, bazylii lub innych ulubionych ziół

Przecier pomidorowy  - sposób wykonania:

  1. Zanim przystąpisz do wykonania przecieru, dokładnie przejrzyj swoje pomidory, by upewnić się, że nie są uszkodzone ani nie zawierają plam świadczących o chorobach czy zgniliźnie.
  2. Przygotuj duży garnek najlepiej z grubym dnem i włóż do niego część pomidorów pokrojonych w ćwiartki lub łódeczki. Zagotuj i kiedy pomidory zaczną oddawać sok, rozgnieć je. Możesz użyć do tego widelca lub praski do ziemniaków. 
  3. Do rozgniecionych pomidorów dodaj kolejną partię i ponownie je rozgnieć, gdy puszczą sok. Rozgniecione pomidory gotuj na niewielkiej mocy panika przez ok. godziny, aż zauważysz, że rozpadają się pod wpływem dotknięcia łyżką.
  4. Przygotuj kolejny garnek i sitko. Następnie nakładaj na sito porcję rozgotowanych pomidorów i za pomocą tłuczka energicznie je rozcieraj, by miąższ spłynął do garnka, a na sitku zostały pestki i skórki.
  5. Garnek z przetartym miąższem wstaw na niewielki ogień, dodaj sól, cukier oraz przetarty czosnek i gotuj bez przykrycia przez ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając, aż przecier zgęstnieje. Na tym etapie dodaj także zioła, jeśli postanowisz ich użyć.
  6. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Wlej do nich gorący przecier i szczelnie zakręć. Żeby przedłużyć czas przydatności przecieru, zapasteryzuj słoiki przez ok. 7 minut we wrzątku.

Sos beszamelowy, czyli popularny beszamel, idealnie sprawdza się jako dodatek do zapiekanek, zwłaszcza warzywnych i makaronowychBeszamel według Nigelli ma sekretny składnik, który każdy ma w kuchni

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: