Beszamel według Nigelli ma sekretny składnik, który każdy ma w kuchni. Podrasujesz nim każdą potrawę

Trudno wyobrazić sobie bardziej uniwersalny sos niż beszamel. To nieodłączny składnik lasagne, świetnie komponuje się z delikatnymi mięsami i rybami, a także dodaje smaku warzywnym daniom. Przepis nie jest trudny, ale zawsze warto go podrasować. Dziś podpowiemy, jak robi to Nigella Lawson.
Zobacz wideo

Umiejętność zrobienia sosu beszamelowego jest bezcenna, jeśli oczywiście lubisz gotować i chcesz robić to dobrze i smacznie. Beszamel to nic innego jak gesty, kremowy sos na bazie mąki, masła mleka, obficie doprawiony pieprzem i gałką muszkatołową. Można jednak w prosty sposób go podkręcić i tutaj z pomocą przyjdzie przyprawa, bez której Polacy nie wyobrażają sobie większości dań. Mowa oczywiście o liściu laurowym.

Wątróbka drobiowaJak zrobić wątróbkę drobiową? Dzięki tym poradom zawsze będzie pyszna

Beszamel - przepis, który odmieni każdą potrawę

Potrzebne składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 pełne łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sos beszamelowy - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozpuść w nim masło. Powinno się dobrze zagrzać, ale nie zagotować. Następnie dodaj mąkę i całość wymieszaj drewnianą szpatułką, aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Zacznij stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając. Masa powinna być jednolita, ale niezbyt gęsta.
  3. Dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, gałkę muszkatołową oraz dwa listki laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj, aż uzyskasz gęsty sos.

Wskazówka: Do gotującego się sosu możesz dodać odrobinę nasion czarnuszki lub kminku. Dodatek tych ziół znakomicie wpłynie na smak.

Kawa i ciastko z bułgarskiego lotniskaKupiłam kawę i ciastko na lotnisku. Paragon grozy to nic. To prawdziwy koszmar

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: