zapasy
-
Nie wiedziałam, co zrobić z koszem grzybów. Kupiłam ten sprzęt za mniej niż 100 zł i zrobiłam zapasy
Jeśli jesteś wielkim fanem grzybobrań, to z pewnością wiesz, jak przyjemne jest ich zbieranie. Problem pojawia się, gdy trzeba wrócić do domu i pomyśleć, co zrobić z tak dużą ilością pysznych okazów. To urządzenie z pewnością pomoże, a kosztuje...
-
Babcia zawsze wrzucała to do worka ziemniaków. Teraz już wiem dlaczego. Nie kiełkują i są twarde
Niektórzy ziemniaki kupują na bieżąco, inni wolą zawsze mieć spory zapas. Kupując większe ilości, możesz sporo zaoszczędzić. Jednak wszystko pójdzie na marne, jeśli nie zadbasz o kilka szczegółów. Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie kiełkowały?
-
Przechowywanie orzechów włoskich, to trudny orzech do zgryzienia. Te błędy mogą sprawić, że zapasy całkiem zgniją
Późna jesień to czas nie tylko grzybobrania i przygotowań do świąt, ale także zbiorów orzechów włoskich. Większość z nich z pewnością samoistnie już spada z drzewa, a właściciele działek i ogródków zapełniają nimi kolejne skrzynki. Jak więc...
-
Cukinia po cygańsku to przepis na aromatyczne warzywa w słodko-kwaśnym sosie. Świetna do mięs i sosów
Przygotowywanie przetworów to już w wielu domach tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Cukinia po cygańsku to jednak dla wielu nowość, o której wcześniej nie miało pojęcia. Tymczasem to obłędny przepis na zamknięcie lata w słoikach w...
-
Ogórki kiszone inaczej, czyli odrobina tradycji i szaleństwa w jednym. Takie słoje są idealne na zimę
Zastanawiasz się nad aromatycznymi przetworami na zimę? Dodaj do klasycznych kiszonych jedno warzywo, a smak będzie o niebo lepszy. Wystarczy dodać do połowy słoików z ogórkami ten zielony dodatek i całość zalać tradycyjną zalewą. Taki duet to...
-
Przechowuj jabłka tylko w ten sposób. Dzięki temu trikowi będą świeże i soczyste jeszcze wiele miesięcy
Jabłka to jedne z najbardziej uniwersalnych owoców, jakie znamy. Smakują doskonale same w sobie, jednak świetnie nadają się również do wypieków, przetworów, musów owocowych, a także wychodzi z nich niezwykle zdrowy ocet. Jak jednak przechowywać te...
-
Ile soli do kiszenia kapusty? Proporcje są ważne, aby proces przebiegł właściwie
Ile soli do kiszenia kapusty należy dołożyć, aby była smaczna i dobrze ukiszona? Kiszona kapusta od zawsze wpisywała się w naszą kulinarną tradycję. Jest dodatkiem wielu dań, a przy tym jest niebywale zdrowa. Jej przygotowanie jest wyjątkowo prost...
-
Kryzysowa spiżarnia i domowe zapasy - te produkty można przechowywać nawet dwa lata
Ceny żywności szaleją, to jeden z wielu powodów, dla którego warto wyposażyć się w zapasy i zorganizować kryzysową spiżarnię. Większe zakupy nie tylko gwarantują na przestrzeni czasu mniejsze wydatki, ale i zapewnią, że w domu nigdy nie zabraknie...
-
Grzyby w solance - prosty sposób na pasteryzacje. Alternatywa dla mrożenia i suszenia sezonowych dóbr
Domowe przetwory przygotowane z leśnych dóbr to prawdziwy rarytas. Kiszone, marynowane czy dokładnie zmielone na pastę - niemal każde smakują wyśmienicie. Bazowym przepisem są jednak grzyby w solance, które zachowują swój smak i aromat. Babcina...
-
Kiszone zielone pomidory: przepisy w kilku odsłonach. Receptura po gruzińsku (ostro i ze smakiem) najlepsza
Kiszone zielone pomidory to prawdziwy rarytas, który warto mieć w swojej spiżarni. Jesienią ze względu na małą ilość słońca pomidory nie dojrzewają, możemy je jednak w dalszym ciągu wykorzystać, przygotowując z nich przetwory na zimę. Sprawdź, jak...
- Przebija jajecznicę i omlet i staje się najlepszym śniadaniem. Połącz te warzywa
- Grzybiarze niesłusznie omijają. Te grzyby są lepsze od podgrzybków
- To już ten czas! Doskonała zabawa i wymarzone trasy narciarskie gwarantowaneMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Gdzie wyrzucić chleb? To wciąż nie jest takie oczywiste
- Zaglądasz do piwnicy, a tam zeszłoroczne ogórki? Sprawdź, zanim je zjesz
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Idealnie chrupiąca kapusta czerwona do słoików na zimę? To mój hit
- Jesteś studentem? Pokochasz ten przepis. Gotowy w 15 minut i nie wydasz kroci
- Rozpoznasz grzyby na zdjęciu? Rozwiąż quiz i zostań grzybiarzem roku!
-
Pomidory krojone w słoiku - sposób na szybkie sałatki, przeciery i zupy. Sprawdź przepisy, które ułatwią życie
Pomidory krojone w słoiku to bardzo wygodna opcja pod wieloma względami. Dzięki pasteryzacji uda nam się zachować smak letnich warzyw, ale i zatrzymać ich wartości. Z krojonych pomidorów możemy zrobić wiele wspaniałych dań.
-
Jak zrobić suszone pomidory? Zobacz, jakie to dziecinnie proste, a już nigdy nie kupisz ich w sklepie
Jak zrobić suszone pomidory w domowych warunkach? Nie jest to trudne. Suszone pomidory są przede wszystkim ciekawym dodatkiem do różnych potraw kuchni włoskiej, ale nie tylko. Podpowiadamy proste przepisy na suszone pomidory.
-
Sałatka z kapustą na zimę - przepisy na sałatki, które nie tylko urozmaicą obiad, ale i wzmocnią odporność
Sałatka z kapustą na zimę to dodatkowa porcja witamin zamknięta w słoiku. Sałatka doskonale sprawdzi się do obiadu lub jako zdrowy dodatek do kanapek. Jak ją przygotować? Podpowiadamy sprawdzone przepisy.
-
Jak przechowywać kaszę, ryż i makaron? Dzięki tym wskazówkom na długo zachowają odpowiednią świeżość
Produkty sypkie znajdziemy w każdej domowej spiżarce i kuchni. Aby zachowały swoją świeżość na długi czas, należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Podpowiadamy, co zrobić, by były świeże i dobrze zorganizowane, a dodatkowo, by nie zalęgły...
-
Jak wyposażyć domową spiżarnię? Jakie produkty powinny się tam znaleźć? Wyjaśniamy
Jak urządzić spiżarnię? Jakie produkty w niej przechowywać? Mamy garść wskazówek dla wszystkich, którzy chcą wygospodarować miejsce, jakim jest spiżarnia, w swoim domu lub mieszkaniu.
-
Produkty z długą datą przydatności to nie tylko ryż i makarony. Jak je przechowywać?
Produkty z długą datą przydatności do spożycia to obowiązkowe wyposażenie każdej domowej spiżarni. Jakie produkty warto kupić, by nie martwić się, że się szybko zepsują i jak je przechowywać, by wydłużyć czas ich ważności? To nie tylko kasze i...
-
Wieprzowina w słoikach - sprawdziliśmy przepis na domową konserwę. Idealna na kanapkę i nie tylko
Wielu z nas decyduje się przygotowywać domowe wędliny i inne wyroby z różnych powodów - przede wszystkim dla wyjątkowego smaku oraz świadomości tego, co się je. Bez problemu samodzielnie przygotujesz domową konserwę w słoiku, na którą przepis sami...
-
Mrozisz jedzenie w słoikach? Jeden błąd i wszystko pójdzie na marne
Mrożenie jedzenia na później to świetna metoda przechowywania, którą można stosować zarówno do surowych składników, jak i przygotowanych dań. Dzięki temu marnujemy mniej żywności. Jest jednak jeden błąd, który może sprawić, że zapasy pójdą na marn...
-
Powtórka z rozrywki? W sklepach znów rzucamy się na papier toaletowy i makaron
Pamiętacie zakupową gorączkę tuż przed ogłoszeniem marcowego lockdownu? Wiele osób, nawet jeśli nie robiło prawdziwych zapasów, chociaż dorzucało do koszyka paczkę makaronu i opakowanie papieru toaletowego - tak na wszelki wypadek. Najnowsze wynik...
-
Młynarze nie wyrabiają z produkcją mąki. Szykują się podwyżki cen m.in. chleba i makaronu
Przez masowe zakupy chleba, makaronów, mąk i innych produktów mącznych, najprawdopodobniej czekają nas spore podwyżki ich cen. Ile trzeba będzie za nie zapłacić?
-
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Podpowiadamy
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? To jedna z rzeczy, które powinniśmy wiedzieć, jeżeli robimy zapasy lub przetwory. Pasteryzowanie słoików w piekarniku, czyli na sucho, to jeden ze sposobów na przedłużenie trwałości żywności. Jak to się robi?...
-
UOKiK będzie monitorował ceny żywności i artykułów higienicznych
Prezes UOKiK, Tomasz Chróstny, powołuje zespół, który będzie monitorował ceny. Chodzi o walkę z problemem podwyżek cen żywności i produktów higienicznych. Problem ten pojawił się w związku z epidemią koronawirusa.
-
Nie ma potrzeby kupować 10 kg mąki i 10 paczek makaronu, czyli jak robić rozsądne zapasy i co z nich przygotować
Przez pandemię koronawirusa wiele osób postanowiło zrobić zapasy na wypadek przymusowej izolacji lub braku towaru w marketach. Polska Organizacja Handlu i dystrybucji wydała jasny komunikat, w którym zapewnia, że sklepy wielkopowierzchniowe będą...
-
Czy zabraknie dostaw w sklepach? Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji komentuje
Koronawirus w Polsce staje się coraz głośniejszym tematem. Pod wpływem kolejnych informacji, wiele osób robi zapasy na wypadek przymusowej kwarantanny w domu. Przez to, w sklepach zaczyna brakować produktów. Czy grozi im brak dostaw?
-
Pasteryzowanie przetworów w zmywarce, czyli weki, które robią się same [TRIK]
Pasteryzowanie potraw to doskonały sposób na przedłużenie ich świeżości. Takie dania czy przetwory można jeśc nawet kilka miesięcy po zawekowaniu. Nie trzeba jednak spędzać kilku godzin w kuchni pilnując skaczących w garnku słoików. Do...
-
Osiem prostych sposobów, aby warzywa i owoce dłużej pozostały świeże
Większość produktów spożywczych, w tym warzyw i owoców, wymaga przechowywania w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Niestety nie wszystkie lubią aż tak niskie temperatury, jakie oferuje lodówka. To nie koniec. Z pośpiechu lub z niewiedzy pakujem...
-
Koronawirus. Zdecydowaliście się na zrobienie zapasów? Sprawdzamy, w co najlepiej się zaopatrzyć
Obserwując sytuację w kraju i na świecie związaną z koronawirusem, zaczynamy zastanawiać się, czy to już pora zacząć robić zapasy na wypadek zarządzenia przymusowej kwarantanny. W tym artykule wyjaśniamy, czy i jak przygotować się na taką...
-
Ludzie wykupują trwałe produkty, a zdrowiej i taniej zrobić weki samodzielnie. Podpowiadamy, jak
Koronawirus w Polsce daje się we znaki. Przez natłok doniesień o kolejnych zakażeniach, ludzie zaczęli wykupować trwałe produkty ze sklepów na wypadek przymusowej kwarantanny. Warto jednak pomyśleć o domowych przetworach, które będą i bardziej...
-
11 sposobów na przedłużenie świeżości jedzenia. Dzięki nim masło może "wytrzymać" znacznie dłużej
Im świeższe, tym lepsze - ta zasada dotyczy wszystkich produktów spożywczych. Niestety, w dobie zakupów "na cały tydzień" wiele osób godzi się na gorszą jakość dla oszczędności czasu. Ale jest wyjście - wystarczy kilka prostych trików.
-
Przez koronawirusa Polacy zaczęli wykupować produkty. Sprzedaż niektórych wzrosła o prawie 100 procent
Koronawirus w Polsce wywołał spore poruszenie, a w niektórych przypadkach nawet panikę. Chcąc przygotować się na ewentualną przymusową kwarantannę, Polacy zaczęli wykupować ze sklepów spore ilości produktów. Jak wynika z raportów Nielsena, sprzeda...
-
Epidemia koronawirusa: jakie zapasy robić na wypadek kwarantanny? Zalecenia niemieckiego urzędu
Od wybuchu epidemi koronawirusa minęło już kilka tygodni, ale problem wcale nie wygasa. Choć na razie nie ma potwierdzonych informacji o obecności wirusa w Polsce, wiele osób przygotowuje się na ewentualny wybuch ogniska w naszym kraju.