Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Grzyby to produkt, który jesienią cieszy się ogromną popularnością. Dodajemy je do zup, sosów i mięs oraz przygotowujemy z nich domowe przetwory. Jednym ze sposobów na zachowanie świeżości i naturalnego smaku są grzyby w solance. Ta prosta metoda dobrze znana naszym babciom jest świetną alternatywą dla mrożenia czy suszenia.
Jesień to okres zbiorów sezonowych warzyw i owoców. W menu króluje dynia, marchew, jabłka, śliwki czy cukinia. Prawdziwym rarytasem są jednak grzyby, które kochają niemal wszyscy Polacy - zrowno zbierać, jak i przygotowywać. Dodajemy je do zup, sosów i przeróżnych dań, jednak chcąc zachować ich smak i aromat na dłużej, poddajemy je metodom konserwacji.
Wśród przetworów królują grzyby marynowane i kiszone, jednak jeden z przepisów to prawdziwa klasyka. Mowa tu o grzybach w solance - banalnie prosty sposób przez lata był wykorzystywany przez nasze babcie. Pozwala zachować naturalny smak podgrzybków, maślaków czy borowików. Grzyby wystarczy później tylko dokładnie odcedzić, wypłukać porządnie wodą i dodać do potrawy. To sprytna alternatywa dla mrożenia i suszenia grzybów - pozwoli zachować aromat i smak produktu.
Składniki:
Sposób przygotowania: