solanka
-
Zalewa na ogórki kiszone to tylko dwa składniki. Jednak większość w kółko robi jeden błąd
Lato w pełni, a zatem czas na przetwory z ogórków także w pełni. Oczywiście najlepszą przekąską z ogórków są kiszone - niech rękę podniesie ten, kto uważa, że nie są pyszne. Oczywiście całym kluczem ich smaku jest zalewa. Jak zrobić zalewę do...
-
Jak zrobić solankę do mięsa? Zapamiętaj zasadę dłoni, a nigdy nie pomylisz proporcji
Mięso z solanki to gwarancja najpyszniejszych wyrobów, przepysznych wędlin oraz najpyszniejszych świątecznych pieczeni. Niezależnie od tego, czy masz w planach pieczeń z karkówki, czy schab na kanapki, warto znać proporcje, by przygotować idealną...
-
Wylewasz wodę z ogórków kiszonych? Więcej tego nie rób. Możesz ją wykorzystać na sto różnych sposobów
Wiele osób po zjedzeniu wszystkich ogórków kiszonych ze słoika po prostu wylewa wodę. Jest to jednak duży błąd, ponieważ jest ona bardzo zdrowa, a ponadto można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Co z nią zrobić, by wykorzystać w pełni tę...
-
Grzyby w solance - prosty sposób na pasteryzacje. Alternatywa dla mrożenia i suszenia sezonowych dóbr
Domowe przetwory przygotowane z leśnych dóbr to prawdziwy rarytas. Kiszone, marynowane czy dokładnie zmielone na pastę - niemal każde smakują wyśmienicie. Bazowym przepisem są jednak grzyby w solance, które zachowują swój smak i aromat. Babcina...
-
Jak przygotować pstrąga do wędzenia? Przepis na solankę oraz kilka praktycznych porad
Wędzona ryba jest wyjątkowo smaczna. Najlepszy jest jednak pstrąg. Jeśli przyrządzimy go w odpowiedni sposób, to jest ogromna szansa, że pokochają go także ci, którzy na co dzień stronią od spożywania ryb. Podajemy istotne wskazówki, dzięki którym...