Wylewasz wodę z ogórków kiszonych? Więcej tego nie rób. Możesz ją wykorzystać na sto różnych sposobów

Wiele osób po zjedzeniu wszystkich ogórków kiszonych ze słoika po prostu wylewa wodę. Jest to jednak duży błąd, ponieważ jest ona bardzo zdrowa, a ponadto można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Co z nią zrobić, by wykorzystać w pełni tę bombę witaminową? Podpowiadamy.

Ogórki kiszone to fantastyczny przysmak, który doskonale smakuje o każdej porze roku. Są twarde, chrupkie i soczyste i doskonale komponują się z mięsami czy sosami, ale świetnie sprawdzają się też jako dodatek do kanapki. Okazuje się jednak, że solanka z ogórków również ma swoje cenne właściwości.  

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Woda z ogórków kiszonych - lepiej jej nie wylewaj. Można ją wykorzystać na wiele sposobów 

Solanka z ogórków kiszonych jest bogata w bakterie probiotyczne, które mają pozytywny wpływ na jelita i obniżają pH. Ma też wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor i cynk oraz wiele witamin - C, A, E, K i B. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Woda po ogórkach ma więc wiele pozytywnych właściwości na nasz organizm: 

  • poprawia odporność, 
  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, 
  • poprawia trawienie, 
  • przynosi ulgę przy bólach głowy i migrenach, 
  • pomaga uzupełniać elektrolity po wysiłku fizycznym, 
  • reguluje poziom cukru we krwi, 
  • neutralizuje zgagę, 
  • łagodzi skurcze mięśni. 

Do czego wykorzystać wodę po ogórkach kiszonych? Opcji jest naprawdę wiele 

Woda po ogórkach kiszonych ma cenne właściwości, więc zdecydowanie nie powinniśmy jej wylewać. Można wykorzystać ją na naprawdę wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wody do gotowania kasz czy ryżu, dzięki czemu zyskają one wyjątkowy posmak. Należy jednak pamiętać, by nie dodawać już soli, bo solanka jest wystarczająco słona. 

Na solance z ogórków możemy też ugotować zupę, czy doprawić nią różnej maści sosy. Ponadto świetnie sprawdzi się do zmiksowania z tofu czy jako składnik chłodnika. Niektórzy używają wody po ogórkach kiszonych do zakwaszania innych kiszonek, dzięki czemu szybciej są dobre.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.