Ogórki kiszone to fantastyczny przysmak, który doskonale smakuje o każdej porze roku. Są twarde, chrupkie i soczyste i doskonale komponują się z mięsami czy sosami, ale świetnie sprawdzają się też jako dodatek do kanapki. Okazuje się jednak, że solanka z ogórków również ma swoje cenne właściwości.
Solanka z ogórków kiszonych jest bogata w bakterie probiotyczne, które mają pozytywny wpływ na jelita i obniżają pH. Ma też wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor i cynk oraz wiele witamin - C, A, E, K i B. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Woda po ogórkach ma więc wiele pozytywnych właściwości na nasz organizm:
Woda po ogórkach kiszonych ma cenne właściwości, więc zdecydowanie nie powinniśmy jej wylewać. Można wykorzystać ją na naprawdę wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wody do gotowania kasz czy ryżu, dzięki czemu zyskają one wyjątkowy posmak. Należy jednak pamiętać, by nie dodawać już soli, bo solanka jest wystarczająco słona.
Na solance z ogórków możemy też ugotować zupę, czy doprawić nią różnej maści sosy. Ponadto świetnie sprawdzi się do zmiksowania z tofu czy jako składnik chłodnika. Niektórzy używają wody po ogórkach kiszonych do zakwaszania innych kiszonek, dzięki czemu szybciej są dobre.