Przez koronawirusa Polacy zaczęli wykupować produkty. Sprzedaż niektórych wzrosła o prawie 100 procent
Koronawirus w Polsce: ogołocone półki sklepowe
Epidemia koronawirusa to od kilku tygodni temat numer jeden. Co chwila docierają do nas nowe informacje o kolejnych zakażeniach na terenie Polski. W związku z tym, wiele osób postanowiło zrobić zapasy, by ubezpieczyć się na wypadek przymusowej kwarantanny (zobaczcie także: Epidemia koronawirusa: jakie zapasy robić na wypadek kwarantanny? Zalecenia niemieckiego urzędu). Jak wynika z raportu Nielsena, wiele produktów sprzedaje się znacznie szybciej i w większych ilościach niż rok temu.
Firma przeanalizowała dane z dziewiątego tygodnia roku, który przypada na okres od 24 lutego do 1 marca. Okazało się, że średnia wartość zakupów wzrosła o 17 procent. Ta liczba nie robi na was wrażenia? Analitycy rozłożyli ją na części pierwsze. Czego kupowano najwięcej?
Zapasy zywności: co wykupili Polacy?
Koronawirus spowodował znaczny wzrost sprzedaży artykułów higienicznych. W dziewiątym tygodniu sprzedano niemal 480 tysięcy opakowań żeli antybakteryjnych. W największej mierze wzrosło zapotrzebowanie na mydło (o 66 proc. w stosunku do sytuacji sprzed roku) i papier toaletowy (o 24 proc.). Na półkach również zaczęło brakować suchych produktów, które można długo przechowywać. Odnotowano wzrost sprzedaży makaronu (o 65 proc.), mąki (o 84 proc.), a także ryżu (aż o 95 proc.).
W wybranych przypadkach poziom sprzedaży odpowiada sprzedaży świątecznej, a w niektórych nawet znacznie ją przewyższa
- powiedziała Karolina Zajdel - Pawlak, dyrektor zarządzająca Nielsen Connect w Polsce, cytowana przez Portal Spożywczy.
Niepewność związana z aktualną sytuacją zdrowotną ma istotny wpływ na zachowania konsumentów. Z jednej strony postępują oni zgodnie z zaleceniami instytucji sanitarnych, ale czasami reagują również nadmiernie poprzez gromadzenie wybranych artykułów pierwszej potrzeby
- dodała.
Jak pisaliśmy w osobnym artykule, dopóki nie padną konkretne zalecenia, by zaopatrzyć się w produkty pierwszej potrzeby, nie warto ulegać panice związanej z koronawirusem. Więcej o tym: Boisz się, że przez koronawirusa pozamykają sklepy? Czy i jakie zapasy robić? Sprawdzamy.
Co sądzicie o takich zapasach? Sami już się przygotowaliście na taką konieczność?
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica