pasteryzacja
-
Bigos w słoiku: sprawdzony sposób na przechowywanie ulubionej potrawy
Bigos w słoiku to doskonały sposób na przechowywanie potrawy i zachowanie jej świeżości przez długi czas. Dzięki pasteryzacji możemy cieszyć się smakiem pysznego bigosu w każdym momencie. Przygotowanie obiadu z bigosu w słoiku to idealne rozwiązan...
-
Jak pasteryzować grzyby? Proces jest prosty jak bułka z masłem, ale raz to za mało
Grzyby można przyrządzić na wiele sposobów: jeść świeże, suszyć, mrozić, marynować czy pasteryzować. W przypadku tej ostatniej metody ważne jest, aby proces powtórzyć dwa razy. Inaczej zwiększa się ryzyko zatrucia lub wystąpienia niestrawności....
-
Czy można pasteryzować grzyby w słoikach? Jeden błąd może prowadzić do zatruć
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a my szukamy sposobów na wykorzystanie ich w kuchni. Świetnym pomysłem jest przygotowanie przetworów, które pozwolą nam cieszyć się ich smakiem na dłużej. Pojawia się jednak pytanie: czy można pasteryzować grzyby ...
-
Sposób na niezassane zakrętki słoików. Pomoże metoda na ogniowe bańki i grube rękawice
Sezon na przetwory w pełni i kuchnie wielu z nas toną w najróżniejszych słoikach. Najpopularniejszą metodą na zakonserwowanie przetworów jest pasteryzacja. Ale co jeśli coś poszło nie tak i zakrętka się nie zassała? Z pomocą przyjdzie nieco już...
-
Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować Wyjaśniamy, jak postępować z domowymi przetworami
Gdy przyrządzamy przetwory, nie raz trafiamy na informację w przepisie, że po wypełnieniu słoików i ich zamknięciu należy poddać je pasteryzacji. Jednak ta zasada nie dotyczy każdego typu weków. Odpowiadamy zatem, czy ogórki kiszone trzeba...
-
Jak pasteryzować w piekarniku? Bezpieczniejsza alternatywa dla pękających we wrzątku słoików
Pasteryzacja przetworów pozwala na dłuższe przechowywanie oraz gwarantuje zachowaną świeżość i niezmienny smak. Sposobów na wekowanie jest kilka, jednak jeden z nich gwarantuje bezpieczny i szybki efekt. Pasteryzacja w piekarniku sprawi, że słoiki...
-
Pasteryzowanie słoików. Jak to zrobić, żeby nie pękły? Przyda się piekarnik
Wekowanie w piekarniku to najlepszy sposób, by nasze przetwory na długo cieszyły nas swoim smakiem. Pasteryzowanie słoików w piekarniku to bardzo prosta czynność, ale warto zadbać i kilka szczegółów. Nie chodzi tylko o temperaturę.
-
Pasteryzacja w zmywarce? To możliwe. Weki zrobią się same, a ty zyskasz chwilę na odpoczynek
Pasteryzacja w zmywarce? Brzmi absurdalnie, ale działa! Koniec ze spędzaniem długich godzin w kuchni i skaczących w garnku słoików. Ten jeden prosty trik sprawi, że już nigdy nie będziesz pasteryzować potraw w tradycyjny sposób.
-
Jak zagotować słoiki z bigosem, by zachowały świeżość i smak jak najdłużej?
Jak zagotować słoiki z bigosem, aby móc później cieszyć się jego smakiem w dowolnym momencie? Ile czasu może być przechowywany prawidłowo pasteryzowany bigos? Podpowiadamy.
-
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku, aby uzyskać smaczne i trwałe przetwory?
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku, aby na długo cieszyć się wspaniałym smakiem zabezpieczonej w nich żywności? Nie jest to trudne, ale należy pamiętać o kilku rzeczach, które zapewnią naszym przetworom długotrwałą przydatność.
-
Dzięki tej regule zrobisz ciasto lepsze od szarlotki. Rozpływa się w ustach
-
Jak się nie nabrać na owoce pryskane chemią? Mały szczegół w tym pomoże
-
Na co dzień zasiada za sterami Dreamlinera. Po pracy oddaje się nietypowej pasjiMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Najlepszy sposób na mszyce. Dwa warzywa sprawią, że owady znikną na dobre
-
Kucharka księdza gotuje najlepszy krupnik. " Biskupowi aż biret spadł"
- Kwaśniewski wspomina, jak piekł pizzę dla BOR-u. "Cały czas zasuwałem w kuchni"
- Prosty przepis na holenderskie kotlety mielone. Będą smakować wybitnie
- Zupa szczawiowa Magdy Gessler i Roberta Makłowicza. Która lepsza?
- Kiedy sadzić truskawki? Najwyższa pora, by się za to zabrać
- Rozpoznasz te słynne ciasta po jednym kawałku? 11/11 zdobędą smakosze
-
Jak zagotować słoiki z bigosem? Podpowiadamy, jak przedłużyć jego świeżość
Jak zagotować słoiki z bigosem? Bigos to jedno z dań, które z łatwością przygotujesz w dużej ilości i zawekujesz w słoikach na zapas. To jeden z najprostszych sposobów, by mieć zawsze pod ręką gotowy, domowy obiad, który wymaga tylko podgrzania....
-
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Podpowiadamy
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? To jedna z rzeczy, które powinniśmy wiedzieć, jeżeli robimy zapasy lub przetwory. Pasteryzowanie słoików w piekarniku, czyli na sucho, to jeden ze sposobów na przedłużenie trwałości żywności. Jak to się robi?...
-
Jak wyparzyć słoik i po co to w ogóle robić? Wyjaśniamy
Jak wyparzyć słoik w piekarniku, mikrofalówce lub zmywarce? To bardzo proste! Jeżeli przygotowujecie słoiki lub weki do pasteryzacji, na pewno wiecie, że naczynia powinny być dobrze wyparzone. Jak to zrobić? Mamy kilka sposobów i wszystko wyjaśniamy!
-
Pasteryzowanie przetworów w zmywarce, czyli weki, które robią się same [TRIK]
Pasteryzowanie potraw to doskonały sposób na przedłużenie ich świeżości. Takie dania czy przetwory można jeśc nawet kilka miesięcy po zawekowaniu. Nie trzeba jednak spędzać kilku godzin w kuchni pilnując skaczących w garnku słoików. Do...
-
Papryka konserwowa - trzy przepisy na smakowitą przekąskę do wędlin i mięs na zimno
Papryka konserwowa to doskonały dodatek do wielu sałatek, koreczków, a także pieczonych mięs i pasztetów. Można ją przygotować na kilka sposobów - każdy znajdzie dla siebie najlepszą jej wersję. Papryka konserwowa - przepisy: wyjaśniamy co i jak!
-
Pasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?
Pasteryzacja to jedna z tych czynności, którą powinien znać każdy kucharz. Dzięki niej możemy cieszyć się przetworami na zimę, a także ograniczyć marnowanie jedzenia. Pasteryzowanie nie jest trudne i można bardzo szybko się go nauczyć. Jak to...