pasteryzacja
-
To pyszne sezonowe warzywo, możesz zjeść również w zimę. Domowe weki zachowają smak na wiele tygodni
Tradycyjne przetwory to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie letnich smaków przez kolejne długie miesiące. To właśnie teraz jest najlepszy moment na przygotowanie domowych weków. Jeśli na targu znalazłeś botwinkę, możesz z niej zrobić masę...
-
Tego sposobu możesz nie znać. Jest prostszy niż klasyczne wekowanie. Wykorzystaj swoją zmywarkę
Koniec wiosny to czas, kiedy targowe półki uginają się od świeżych owoców i warzyw. Jeśli chcemy zachować ich smak na długie miesiące, warto zastanowić się już teraz, aby przygotować wspaniałe przetwory. Nie ma bowiem nic lepszego niż własne...
-
Jak pasteryzować słoiki na zimę? Te banalnie proste triki sprawią, że przetwory wyjdą idealnie
Planujesz zrobić przetwory, ale nie wiesz, jak pasteryzować słoiki na zimę? Przedstawiamy kilka bardzo prostych sposobów, dzięki którym domowe dżemy będą zakonserwowane i przez długi czas pozostaną świeże.
-
Przygotuj się na zimę i zrób gołąbki w słoikach. Kapuściany rarytas jest równie smaczny co klasyczny
Domowe, proste obiady to esencja najlepszych smaków i aromatów. Niestety nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na takie przygotowania - wówczas warto mieć w zanadrzu gołąbki w słoikach. Ta sprytna metoda pozwoli w dowolnym momencie podgrzać...
-
Słoiki z przetworami wstaw do zmywarki. Nawet się nie domyślasz, jakie efekty dzięki temu osiągniesz
Sezon na przygotowywanie domowych przetworów wre. Pierwsze słoiki z dżemami, konfiturami i kiszonymi ogórkami pewnie już czekają cierpliwie na półce, aż nadejdzie moment ich spałaszowania. Nieodmiennym elementem procesu "słoikowania" jest...
-
Sałatka szwedzka - przepis. Jak zrobić najlepsze ogórki na zimę? Musisz wiedzieć, jak je wekować
Ogóreczki. Czegóż z nimi nie wyprawiamy? I kisimy, i robimy na ostro, zalewamy zalewą z miodem i musztardą, ale jedno jest pewne - nic tak nie pasuje do pulpetów czy sztuki mięsa, niż sałatka szwedzka. Jak ją zrobić? To banalne, musisz jednak...
-
Bigos w słoiku: sprawdzony sposób na przechowywanie ulubionej potrawy
Bigos w słoiku to doskonały sposób na przechowywanie potrawy i zachowanie jej świeżości przez długi czas. Dzięki pasteryzacji możemy cieszyć się smakiem pysznego bigosu w każdym momencie. Przygotowanie obiadu z bigosu w słoiku to idealne rozwiązan...
-
Jak pasteryzować grzyby? Proces jest prosty jak bułka z masłem, ale raz to za mało
Grzyby można przyrządzić na wiele sposobów: jeść świeże, suszyć, mrozić, marynować czy pasteryzować. W przypadku tej ostatniej metody ważne jest, aby proces powtórzyć dwa razy. Inaczej zwiększa się ryzyko zatrucia lub wystąpienia niestrawności....
-
Czy można pasteryzować grzyby w słoikach? Jeden błąd może prowadzić do zatruć
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a my szukamy sposobów na wykorzystanie ich w kuchni. Świetnym pomysłem jest przygotowanie przetworów, które pozwolą nam cieszyć się ich smakiem na dłużej. Pojawia się jednak pytanie: czy można pasteryzować grzyby ...
-
Sposób na niezassane zakrętki słoików. Pomoże metoda na ogniowe bańki i grube rękawice
Sezon na przetwory w pełni i kuchnie wielu z nas toną w najróżniejszych słoikach. Najpopularniejszą metodą na zakonserwowanie przetworów jest pasteryzacja. Ale co jeśli coś poszło nie tak i zakrętka się nie zassała? Z pomocą przyjdzie nieco już...
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Została oszukana na jarmarku. Za kiełbasę i kapustę zapłaciła 70 zł
- Nauka języków to nie jest twoja mocna strona? To urzędzenie rozwiąże problemMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Został uznany za najgorsze mięso. Polacy masowo dodają go do kanapek
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Wymiata wolne rodniki. Jedz na śniadanie zamiast kanapek
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Rozwiąż mistrzowski quiz kulinarny na literę A. Pobijesz 7/11?
- Waga stoi w miejscu? Szybko ruszy z kopyta. Napar pij każdego ranka
- Ciasta na Boże Narodzenie. Gdy serwuję 3 blachy, znikają nawet okruszki
-
Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować Wyjaśniamy, jak postępować z domowymi przetworami
Gdy przyrządzamy przetwory, nie raz trafiamy na informację w przepisie, że po wypełnieniu słoików i ich zamknięciu należy poddać je pasteryzacji. Jednak ta zasada nie dotyczy każdego typu weków. Odpowiadamy zatem, czy ogórki kiszone trzeba...
-
Jak pasteryzować w piekarniku? Bezpieczniejsza alternatywa dla pękających we wrzątku słoików
Pasteryzacja przetworów pozwala na dłuższe przechowywanie oraz gwarantuje zachowaną świeżość i niezmienny smak. Sposobów na wekowanie jest kilka, jednak jeden z nich gwarantuje bezpieczny i szybki efekt. Pasteryzacja w piekarniku sprawi, że słoiki...
-
Pasteryzowanie słoików. Jak to zrobić, żeby nie pękły? Przyda się piekarnik
Wekowanie w piekarniku to najlepszy sposób, by nasze przetwory na długo cieszyły nas swoim smakiem. Pasteryzowanie słoików w piekarniku to bardzo prosta czynność, ale warto zadbać i kilka szczegółów. Nie chodzi tylko o temperaturę.
-
Pasteryzacja w zmywarce? To możliwe. Weki zrobią się same, a ty zyskasz chwilę na odpoczynek
Pasteryzacja w zmywarce? Brzmi absurdalnie, ale działa! Koniec ze spędzaniem długich godzin w kuchni i skaczącymi w garnku słoikami. Ten jeden prosty trik sprawi, że już nigdy nie będziesz pasteryzować potraw w tradycyjny sposób.
-
Jak zagotować słoiki z bigosem, by zachowały świeżość i smak jak najdłużej?
Jak zagotować słoiki z bigosem, aby móc później cieszyć się jego smakiem w dowolnym momencie? Ile czasu może być przechowywany prawidłowo pasteryzowany bigos? Podpowiadamy.
-
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku, aby uzyskać smaczne i trwałe przetwory?
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku, aby na długo cieszyć się wspaniałym smakiem zabezpieczonej w nich żywności? Nie jest to trudne, ale należy pamiętać o kilku rzeczach, które zapewnią naszym przetworom długotrwałą przydatność.
-
Jak zagotować słoiki z bigosem? Podpowiadamy, jak przedłużyć jego świeżość
Jak zagotować słoiki z bigosem? Bigos to jedno z dań, które z łatwością przygotujesz w dużej ilości i zawekujesz w słoikach na zapas. To jeden z najprostszych sposobów, by mieć zawsze pod ręką gotowy, domowy obiad, który wymaga tylko podgrzania....
-
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Podpowiadamy
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? To jedna z rzeczy, które powinniśmy wiedzieć, jeżeli robimy zapasy lub przetwory. Pasteryzowanie słoików w piekarniku, czyli na sucho, to jeden ze sposobów na przedłużenie trwałości żywności. Jak to się robi?...
-
Jak wyparzyć słoik i po co to w ogóle robić? Wyjaśniamy
Jak wyparzyć słoik w piekarniku, mikrofalówce lub zmywarce? To bardzo proste! Jeżeli przygotowujecie słoiki lub weki do pasteryzacji, na pewno wiecie, że naczynia powinny być dobrze wyparzone. Jak to zrobić? Mamy kilka sposobów i wszystko wyjaśniamy!
-
Pasteryzowanie przetworów w zmywarce, czyli weki, które robią się same [TRIK]
Pasteryzowanie potraw to doskonały sposób na przedłużenie ich świeżości. Takie dania czy przetwory można jeśc nawet kilka miesięcy po zawekowaniu. Nie trzeba jednak spędzać kilku godzin w kuchni pilnując skaczących w garnku słoików. Do...
-
Papryka konserwowa - trzy przepisy na smakowitą przekąskę do wędlin i mięs na zimno
Papryka konserwowa to doskonały dodatek do wielu sałatek, koreczków, a także pieczonych mięs i pasztetów. Można ją przygotować na kilka sposobów - każdy znajdzie dla siebie najlepszą jej wersję. Papryka konserwowa - przepisy: wyjaśniamy co i jak!
-
Pasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?
Pasteryzacja to jedna z tych czynności, którą powinien znać każdy kucharz. Dzięki niej możemy cieszyć się przetworami na zimę, a także ograniczyć marnowanie jedzenia. Pasteryzowanie nie jest trudne i można bardzo szybko się go nauczyć. Jak to...