Jak pasteryzować słoiki na zimę? Te banalnie proste triki sprawią, że przetwory wyjdą idealnie

Planujesz zrobić przetwory, ale nie wiesz, jak pasteryzować słoiki na zimę? Przedstawiamy kilka bardzo prostych sposobów, dzięki którym domowe dżemy będą zakonserwowane i przez długi czas pozostaną świeże.

Przetwory pasteryzuje się, aby usunąć drobnoustroje i przedłużyć ich termin ważności. Taki zabieg pozwala zachować na dłużej smak i aromat lata. Warto pamiętać, że przetwory z owoców wymagają krótszego czasu pasteryzacji niż te przygotowane z warzyw. Czas może się też różnić w zależności od wielkości słoika. Przed przygotowywaniem słoików na zimę warto sprawdzić ich stan. Nie powinny być uszkodzone, a zakrętki nie powinny być zardzewiałe. Słoiki przed przyrządzaniem przetworów należy też dokładnie umyć.

Zobacz wideo Haps - pomidory kiszone

Pasteryzacja w garnku to jeden z najczęściej stosowanych sposobów

Jak pasteryzować słoiki na zimę? Jednym z najczęściej stosowanych sposobów na zakonserwowanie przetworów jest pasteryzacja w garnku. Na jego dnie należy ułożyć ścierkę, następnie trzeba nalać wody do garnka i umieścić w nim przygotowane słoiki. Woda powinna sięgać maksymalnie do dwóch trzecich wysokości słoików. Przetwory będą zakonserwowane po około 20 minutach od momentu zagotowania się wody. Słoiki można wyjmować z garnka po ich wystygnięciu.

Słoiki można pasteryzować w piekarniku albo w zmywarce

Innym sposobem na pasteryzację jest umieszczenie słoików w piekarniku. Wystarczy ustawić zimne słoiki na blaszce w piekarniku i włączyć go na 130 st. C. Pasteryzacja powinna trwać około jednej godziny. Słoiki można wyciągać z piekarnika po ich wystygnięciu.

Kolejna metoda dotyczy umieszczenia słoików w zmywarce. Powinny być ustawione tak, żeby się ze sobą nie stykały. Następnie należy ustawić program myjący bez dodawania środków chemicznych. Najlepiej będzie uruchomić program z temperaturą 75 st. C. Po zakończeniu wystarczy poczekać, aż słoiki wystygną. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.