Rydze, maślaki, opieńki czy borowiki - niezależnie od rodzaju grzyby to świetny dodatek do wielu dań. Nic więc dziwnego, że Polacy tak chętnie wykorzystują je w swoich kuchniach. Dodamy je m.in. do sosów, zup, farszów i potraw mięsnych. Dusimy je, smażymy, suszymy, a także marynujemy. Jednak czy można pasteryzować grzyby w słoikach? To pytanie często pojawia się w głowach grzybiarzy. Spieszymy z odpowiedzią.
Podobnie jak w przypadku warzyw i owoców - grzyby także można pasteryzować. Zabieg ten pozwoli cieszyć nam się ich smakiem nawet przez rok. Możemy wykorzystać do tego większość leśnych darów, jednak najlepiej sprawdzą się m.in. kurki, rydze, podgrzybki, maślaki, borowiki czy opieńki. Należy pamiętać, by wybierać jedynie zdrowe, nierobaczywe okazy.
Pasteryzacja w przypadku grzybów powinna być podwójna. Niewłaściwe przygotowanie może prowadzić do zatruć pokarmowych i niestrawności. Aby temu zapobiec, należy zniszczyć endospory, czyli bakterie, które mogły w nich pozostać po pierwszej pasteryzacji. Jak zatem zrobić to właściwie?
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.