Czy można pasteryzować grzyby w słoikach? Jeden błąd może prowadzić do zatruć

Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a my szukamy sposobów na wykorzystanie ich w kuchni. Świetnym pomysłem jest przygotowanie przetworów, które pozwolą nam cieszyć się ich smakiem na dłużej. Pojawia się jednak pytanie: czy można pasteryzować grzyby w słoikach? Podpowiadamy.

Rydze, maślaki, opieńki czy borowiki - niezależnie od rodzaju grzyby to świetny dodatek do wielu dań. Nic więc dziwnego, że Polacy tak chętnie wykorzystują je w swoich kuchniach. Dodamy je m.in. do sosów, zup, farszów i potraw mięsnych. Dusimy je, smażymy, suszymy, a także marynujemy. Jednak czy można pasteryzować grzyby w słoikach? To pytanie często pojawia się w głowach grzybiarzy. Spieszymy z odpowiedzią. 

Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak przyrządza je w stylu azjatyckim

Czy można pasteryzować grzyby w słoikach?

Podobnie jak w przypadku warzyw i owoców - grzyby także można pasteryzować. Zabieg ten pozwoli cieszyć nam się ich smakiem nawet przez rok. Możemy wykorzystać do tego większość leśnych darów, jednak najlepiej sprawdzą się m.in. kurki, rydze, podgrzybki, maślaki, borowiki czy opieńki. Należy pamiętać, by wybierać jedynie zdrowe, nierobaczywe okazy. 

Krowiak podwinięty był dawniej uważany za grzyba jadalnego. Może jednak prowadzić nawet do śmierci.Niedawno uchodził za jadalny, dzisiaj jest na liście trujących grzybów

Jak pasteryzować grzyby? Podwójna pasteryzacja

Pasteryzacja w przypadku grzybów powinna być podwójna. Niewłaściwe przygotowanie może prowadzić do zatruć pokarmowych i niestrawności. Aby temu zapobiec, należy zniszczyć endospory, czyli bakterie, które mogły w nich pozostać po pierwszej pasteryzacji. Jak zatem zrobić to właściwie? 

Sos grzybowyJak zrobić sos grzybowy? Dodatek świeżego zioła to strzał w 10

  1. Na samym początku dokładnie oczyszczamy grzyby. 
  2. W garnku doprowadzamy do wrzenia niewielką ilość wody. Dodajemy sól i wrzucamy do niej grzyby. 
  3. Po 15 minutach odcedzamy okazy i przekładamy do wyparzonych słoików. Do środka wlewamy osoloną zalewę. Do środka możemy wrzucić ziele angielskie lub liść laurowy. 
  4. W garnku rozkładamy bawełnianą ściereczkę. Następnie wkładamy do niego zakręcone słoiki i zalewamy wodą mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy przez około 50 minut. 
  5. Słoiki wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia do góry dnem. 
  6. Pasteryzację ponawiamy kolejnego dnia, gotując słoiki w kąpieli wodnej przez 45-50 minut. 
  7. Tak przygotowane słoiki możemy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet przez rok.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: