Domowe przetwory nigdy nie wychodzą z mody, a sposoby ich przygotowywania są przekazywane w większości rodzin z pokolenia na pokolenie. Trudno się dziwić tej niegasnącej popularności. W końcu kto nie uwielbia tego uczucia, kiedy w zimny, ponury wieczór schodzi do spiżarki czy piwnicy i wraca ze słoiczkiem słodkiego, owocowego kompotu lub dżemu z przepisu babci?
Tradycyjny sposób wekowania słoików z przetworami zakłada gotowanie ich w garze z wrzątkiem lub w piekarniku. My jednak, idąc z duchem czasu i postępu, przychodzimy z osobliwą propozycją pasteryzacji w zmywarce. Brzmi nieco absurdalnie, ale jest bardzo skuteczne. I co najważniejsze - wygodne!
Pasteryzowanie w zmywarce jest niezwykle prostym zadaniem. Wystarczy, że wypełnione przetworami słoiki umieścisz do góry dnem w urządzeniu, a następnie ustawisz i włączysz program na około 70 st. Celsjusza. Kiedy zmywarka skończy pracować, wyjmij przetwory i odłóż je na 24 godziny. Po tym czasie odwróć je i upewnij się, że są mocno zawekowane.
Im większe słoiki, tym dłuższy czas pasteryzacji - i na odwrót. Radzimy umieścić duże słoje w dolnej szufladzie zmywarki, a mniejsze w wyższej. Cały proces potrwa około 2,5 godziny. Warto pamiętać, że słodkie przetwory, czyli dżemy, konfitury, kompoty, marmolady i powidła potrzebują mniej czasu, żeby się zapasteryzować niż przetwory w postaci warzyw takich jak: ogórki, papryka, kapusta, cebula w zalewie octowej. Pamiętaj również, aby wszystkie słoiki i wieczka były w nienaruszonym stanie - w przeciwnym razie nie będą się nadawać do pasteryzacji.
Pasteryzowanie przetworów to niezawodny sposób na przedłużenie ich świeżości. Jest to niezwykle ważny proces, ponieważ dzięki niemu, pozbywamy się wszelkich bakterii i innych drobnoustrojów, które sprawiłyby, że pyszna zawartość słoików nie nadawałaby się do spożycia. Ponadto wysoka temperatura występująca przy pasteryzacji umożliwia warzywom i owocom zachowanie cennych wartości odżywczych, nie tracąc przy tym na walorach smakowych. Bez tego procesu nasze smakołyki nie przetrwałyby próby czasu. Całe szczęście, opracowano wiele metod na hamowanie i opóźnianie psucia się żywności. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl