Przepis na dżem z wiśni. Najlepsza receptura babci na domowe przetwory. Będą idealnym wspomnieniem lata

Kiedy latem drzewa uginają się od owoców, szukasz pomysłu, aby wykorzystać bogate plony. Przepis na dżem z wiśni to najlepsza kompozycja smakowa, która łączy w sobie słodycz i lekką cierpkość. Aby dżem wyszedł idealny, istotne są odpowiednie proporcje, dlatego jeśli przetwory przygotowujesz sporadycznie, koniecznie wykorzystaj naszą recepturę.
Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+

Domowy przepis na dżem z wiśni pozbawiony jest wszelkich sztucznych dodatków i konserwantów. Dlatego jeśli chcesz zatrzymać smaki lata, koniecznie wykorzystaj sezon na te owoce i zrób z nami słodką przekąskę.

Jak zrobić tradycyjny dżem z wiśni? Konfitura pełna owoców

Sezon na wiśnie nie trwa zbyt długo, a owoce zbiera się głównie do końca lipca. Na szczęśnie tego rodzaju drzewa owocowe zazwyczaj obfitują w bogate plony, więc nie musisz ograniczać się wyłącznie to jednego typu przetworów. Przepis na dżem z wiśni to rozwiązanie kulinarne, które przyda się w ciągu całego roku. Pamiętaj, że konfitura idealnie współgra również z wypiekami, zwłaszcza kiedy mowa o ciastach z czekoladą i kremem. Dlatego już dziś przygotuj z nami zapasy na zimę.

Składniki:

  • kg wiśni,
  • kg cukru,
  • łyżka pektyny (opcjonalnie).

Przyrządzając każdy rodzaj domowego dżemu, możesz wykorzystać cukier żelujący dostępny w sklepach. Są jednak osoby, które unikają tego typu dodatków. Zatem alternatywą jest użycie pektyny. Dostaniesz ją w sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki niej możesz również przygotować inne konfitury i dżemy, rezygnując również z cukru. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na dżem z wiśni. Sposób przygotowania

  1. Umyj dokładnie owoce. Wydryluj i usuń ogonki.
  2. Wrzuć wiśnie do wysokiego garnka.
  3. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu, nieustannie mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia.
  4. Kiedy wiśnie puszczą sok, dodaj cukier. Za pomocą drewnianej łyżki mieszaj zawartość garnka.
  5. Dżem gotuj, aż uzyskasz ulubioną przez siebie konsystencję. Pod koniec możesz dodać łyżkę pektyn. Dobrym rozwiązaniem jest rozpuszczenie ich w niewielkiej ilości wody i dokładne wymieszanie. 
  6. Następnie wlej je do dżemu i gotuj przez pięć minut.
  7. Do umytych i wyparzonych słoików wlej gorącą konfiturę.
  8. Zakręć. Postaw słoiki do góry dnem na całą noc.
  9. Rano schowaj je do piwniczki lub innego zacienionego miejsca.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.