Jeśli brakuje inspiracji na smaczny obiad, wszystkie inne przepisy się już najzwyczajniej przejadły, pora na powrót do korzeni! W tej roli doskonale sprawdzą się babcine gołąbki, ale nie byle jakie, a szczelnie zamknięte w słoiku! Ta ciekawa, szybka i smaczna wersja pozwoli przyszykować domowy rarytas w lada moment - obejdzie się więc bez jedzenia na mieście i niezdrowych fast foodów.
Domowej roboty gołąbki szczelnie zamknięte w słoiku - idealne na obiad czy pod namiot
W słoikach w gruncie rzeczy można zamknąć naprawdę wiele produktów. Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do robienia przetworów takich jak dżemy czy kiszonki. Warto jednak mieć wśród zapasów także nieco bardziej pożywne kąski jak gotowe dania, sosy, bigosy, gulasze czy nawet gołąbki! Dzięki tej sprytnej metodzie w dowolnym momencie będziemy mogli ekspresowo zjeść domowe smaki, bez gotowania i marnowania czasu!
Gołąbki w słoikach nie są wcale trudne w przygotowaniu. Robi się je dosłownie tak jak klasyki - dowolny farsz łączy się z liśćmi i układa w sosie pomidorowym. Koncepcja jest zatem ta sama, jednak warto pamiętać, by rarytasów nie rozgotować. Pamiętajmy, że będą one odgrzewane dwukrotnie - przed włożeniem do słoja i później gdy będziemy chcieli je podgrzać. Takie danie świetnie rozwiąże problem braku czasu na gotowanie, ale i rozpieści podniebienia podczas biwaków czy górskich wycieczek.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na gołąbki w słoikach - smaczne, szybkie danie idealne na każdą porę
Składniki:
- 1,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 900 g ugotowanego ryżu,
- pół pora,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- połowa małej kapusty,
- 3 cebule,
- majeranek,
- sól
- pieprz,
- olej,
- około 10 słoików o pojemności 350 ml.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przełóż ugotowany ryż, mięso mielone, startą na dużych oczkach marchew, pietruszkę, pokrojonego drobno pora oraz przyprawy: majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
- Cebulę i kapustę pokrój na drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę, a gdy ta się ładnie zarumieni, dodaj kapustę. Warzywa duś do miękkości.
- Po tym czasie zawartość patelni lekko przestudź i dodaj do miki mięsem i ryżem. Całość dokładnie zamieszaj, dopraw i przełóż do wyparzonych, wcześniej przygotowanych słoików.
- Pamiętaj, by ranty słoików przetrzeć ręcznikiem na mokro, a potem na sucho, następnie mocno zakręcić słoiki ustawić je na blaszce do pieczenia.
- Tak przygotowane gołąbki poddajemy pasteryzacji.
- Pierwszy dzień 1,5 godziny w temp. 105 stopni, po tym czasie piekarnik wyłączmy i zostawiamy do ostygnięcia na 24 godziny.
- Drugi dzień 50 minut w temp. 105 stopni, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy do ostygnięcia na 24 godziny.
- Gołąbki w słoikach dzięki tej metodzie będą mogły długo leżakować na pułkach spiżarni, jednocześnie pozostając świeże i dobre jakościowo.