Jabłka to jedne z tych owoców, które uwielbiają wilgoć, chłód i ciemne pomieszczenia. Z tego powodu lepiej nie trzymać ich na stole lub parapecie, jeśli chcemy, by były świeże na długo. Wbrew pozorom, w odpowiednich warunkach jabłka można przechowywać nawet kilka miesięcy. Zasady są banalnie proste, jednak trzeba pamiętać o kilku szczegółach.
Jabłka najlepiej przechowywać w chłodnych miejscach, dlatego jeśli nie posiadamy piwnicy, garażu lub spiżarni, w której jest zimno, owoce można śmiało trzymać w lodówce. Najlepiej gdy temperatura nie przekracza 4 st. Celsjusza. Wówczas możemy mieć niemal stuprocentową pewność, że owoce się nie zepsują. Decydując się na przechowywanie ich w lodówce, najlepiej wybrać szuflady, które obecnie ma zdecydowana większość lodówek. Jeśli jednak nie posiadamy chłodnego i ciemnego miejsca, w którym moglibyśmy trzymać owocowe zapasy, najlepiej stworzyć im takie warunki w domu. Genialnym trikiem jest ustawienie w pobliżu jabłek wiadra z wodą, które wpłynie na wilgotność powietrza. Owoce można również nakryć np. prześcieradłem lub ukryć w miejscu, gdzie nie będą wystawione na działanie promieni słonecznych.
Jeśli chcemy cieszyć się świeżymi i twardymi owocami jeszcze długie miesiące, absolutnie nie należy wkładać ich do plastikowych wiaderek lub reklamówek. Plastik może przyczynić się do szybszego gnicia owoców, gdyż te nie będą miały dostępu do powietrza, a przewiewne, chłodne miejsca to klucz do przedłużenia daty ważności owoców. Najlepsze będą drewniane skrzynki bez przykrycia, które między deskami mają spore szpary. Takie skrzynki warto dodatkowo wyłożyć gazetą. Dzięki temu jabłka nawet te znajdujące się na dnie będą miały dostęp do powietrza. Nie należy również wkładać ich zbyt wiele na raz, ponieważ ponownie, owoce znajdujące się na dnie nie będą miały zapewnionej cyrkulacji powietrza oraz odpowiedniej temperatury.
Wszelkie obicia, wgniecenia i gnijące fragmenty dyskwalifikują jabłka od przechowywania ich z innymi. W takich miejscach owoce zaczynają się psuć, dlatego obite jabłka lepiej przeznaczyć na przetwory, lub od razu się ich pozbyć jeśli nie mamy pewności co do ich świeżości. Przed ułożeniem jabłek w skrzynkach należy więc dokładnie obejrzeć każdy owoc. Nie należy ich wcześniej myć, to najlepiej zrobić tuż przed spożyciem. Woda również może wpłynąć na szybsze psucie się owoców.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl