Keks - przepis na klasyczne ciasto idealne na długi weekend. Tak smaczne, że aż się uszy trzęsą

Szukasz pomysłu na ciasto? Keks będzie doskonałym rozwiązaniem na każdą porę. Jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego można zrobić je w kilka chwil. Samo pieczenie zajmie około jednej godziny.

Keks jedno z klasycznych ciast, które może okazać się doskonałą słodką przekąską. Delikatne, puszyste, z dodatkiem bakalii zachwyci niejednego łasucha. Jak je przygotować? To banalnie proste. Wystarczy ubić jajka z cukrem, białka na sztywną pianę i połączyć całość z bakaliami. Keks najlepiej smakuje polany lukrem i z dodatkiem kandyzowanych owoców.

Zobacz wideo Trzy przydatne życiowe myki. Zobacz, jak łatwo poprawisz swój komfort [PRIMA APRILIS]

Keks. Przepis na tradycyjne ciasto z bakaliami

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pięć jajek,
  • trzy czwarte szklanki cukru,
  • kostka masła,
  • łyżka mleka,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • rodzynki,
  • migdały,
  • cukier puder do posypania.

Keks można ozdobić lukrem albo cukrem pudrem

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do większego garnka.
  2. Sparz migdały i obierz je ze skórki. Posiekaj je drobno.
  3. Migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszaj w misce z dwiema łyżkami mąki.
  4. Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj sodę oczyszczoną z mlekiem.
  5. Masło pokrój w kawałki i utrzyj z cukrem na jednolitą, jasną masę. Miksując dalej na dużych obrotach dodawaj do masy po jednym żółtku. Następnie dodaj sodę oczyszczoną z mlekiem.
  6. Dodawaj stopniowo mąkę i miksuj ciasto dalej na mniejszych obrotach.
  7. Ubij białka na sztywną pianę i połącz je z przygotowaną wcześniej masą. Wmieszaj je ostrożnie w ciasto. Na koniec dodaj do ciasta bakalie wymieszane z mąką.
  8. Ciasto przelej do formy ceramicznej. Piecz w 180 st. C przez około jedną godzinę. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić.
  9. Gotowy keks można oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem i ozdobić wierzch bakaliami.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: