-
Haps
-
Jak przygotować
- Keks - przepis na klasyczne ciasto idealne. Takie smaczne, że aż uszy się trzęsą
Keks - przepis na klasyczne ciasto idealne na długi weekend. Tak smaczne, że aż się uszy trzęsą
Szukasz pomysłu na ciasto? Keks będzie doskonałym rozwiązaniem na każdą porę. Jest bardzo proste w przygotowaniu, dlatego można zrobić je w kilka chwil. Samo pieczenie zajmie około jednej godziny.
Keks jedno z klasycznych ciast, które może okazać się doskonałą słodką przekąską. Delikatne, puszyste, z dodatkiem bakalii zachwyci niejednego łasucha. Jak je przygotować? To banalnie proste. Wystarczy ubić jajka z cukrem, białka na sztywną pianę i połączyć całość z bakaliami. Keks najlepiej smakuje polany lukrem i z dodatkiem kandyzowanych owoców.
Zobacz wideo Trzy przydatne życiowe myki. Zobacz, jak łatwo poprawisz swój komfort [PRIMA APRILIS]
Keks. Przepis na tradycyjne ciasto z bakaliami
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- pięć jajek,
- trzy czwarte szklanki cukru,
- kostka masła,
- łyżka mleka,
- kandyzowana skórka pomarańczowa,
- rodzynki,
- migdały,
- cukier puder do posypania.
Keks można ozdobić lukrem albo cukrem pudrem
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do większego garnka.
- Sparz migdały i obierz je ze skórki. Posiekaj je drobno.
- Migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszaj w misce z dwiema łyżkami mąki.
- Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj sodę oczyszczoną z mlekiem.
- Masło pokrój w kawałki i utrzyj z cukrem na jednolitą, jasną masę. Miksując dalej na dużych obrotach dodawaj do masy po jednym żółtku. Następnie dodaj sodę oczyszczoną z mlekiem.
- Dodawaj stopniowo mąkę i miksuj ciasto dalej na mniejszych obrotach.
- Ubij białka na sztywną pianę i połącz je z przygotowaną wcześniej masą. Wmieszaj je ostrożnie w ciasto. Na koniec dodaj do ciasta bakalie wymieszane z mąką.
- Ciasto przelej do formy ceramicznej. Piecz w 180 st. C przez około jedną godzinę. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić.
- Gotowy keks można oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem i ozdobić wierzch bakaliami.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl