keks

Więcej o:

keks

  • Keks - jak upiec jedno z najlepszych ciast na święta? Mamy przepis

    Keks - ciasto na każdą okazję. Co to jest? Keks uznaje się za ciasto rodem z Wielkiej Brytanii. Tam przygotowuje się ciasto specjalnie na Boże Narodzenie. Podobna tradycja przyjęła się i u nas. W Polsce keks występuje również pod nazwą cwibak (słowo pochodzenia niemieckiego, które jest zlepkiem

  • To koniec krojenia ciasta z keksówki na "kromki"? Nowy trend z internetu

    ciasta zadowolą zarówno mniejszych, jak i większych łasuchów.  Jakie ciasto upiec w keksówce?  W keksówce można upiec wiele prostych ciast. Do najpopularniejszych należą m.in. keks (od którego wzięła się nazwa tej foremki), piernik, ciasto drożdżowe, marchewkowe, czekoladowe... Bardzo smaczny

  • Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej? Przepisy i porady

    żytnim chlebem, plastrami cebuli, kaparami. Autor: Anna Wrońska Na mniej więcej dwa dni przed świętami można również przygotować świąteczne wypieki, zwłaszcza pełne bakalii keksy. Ostudzone, zawinięte w czystą ściereczkę i odłożone w chłodne miejsce, mogą spokojnie czekać na podanie. Tego dnia można

  • Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie

    Piernik możesz przygotować zarówno na miodzie prawdziwym, jak i sztucznym (będzie nieco bardziej miękki). By nabrał dodatkowego smaku, możesz podgrzać nieco powideł lub dżemu, przetrzeć przez sitko i posmarować nimi piernik, a następnie oblać sporą ilością czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.

  • Ciasto Próżniak

    Składniki: 4 duże jabłka1,5 łyżki cynamonu2 szklanki mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej3/4 szklanki oleju4 jajka Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do foremki. Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.

  • Chlebek z tęczowymi piegami, czyli ciasto z suszonymi owocami

    Składniki:15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu600 ml letniej wodyszczypta szafranu1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej50 g suszonej żurawiny60 g suszonych jabłek lub moreli (pokrojonych na grube kawałki)30 g suszonych jagód100 g rodzynek750 g mąki pszennej15 g soli morskiej Sposób