-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast sernika i mazurka podaj w Wielkanoc to ciasto. Zniknie szybciej niż niejeden wypiek
Zamiast sernika i mazurka podaj w Wielkanoc to ciasto. Zniknie szybciej niż niejeden wypiek
Wielkanoc kojarzy się z wypiekami, których zapach unosi się w całym domu. Aby nadać świętom nowego smaku, skorzystaj z przepisu Ewy Wachowicz. Proponuje ona ciasto, które mało kto wybiera na tę okazję. Zaskoczysz nim swoich bliskich.
Niektóre ciasta kojarzą się z konkretnymi okazjami. Sernik i mazurek przypisujemy Świętom Wielkanocnym (choć serniki oczywiście robi się też bez okazji), zaś makowiec bardziej pasuje do Bożego Narodzenia. Jednak czasem warto zrobić małe roszady i zaproponować wypiek, który kojarzy się z inną okazją. Aby tegoroczna Wielkanoc mogła wyróżniać się nowym smakiem, proponujemy przepis na keks makowy. Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" pokazała, jak wykonać go bezbłędnie. Z tego przepisu wychodzi perfekcyjnie wilgotny i bakaliowy. Przepis pochodzi z oficjalnej strony gwiazdy.
Zobacz wideo Próżniak, czyli gdy bakalie w keksie zastąpimy jabłkami
Przepis na keks makowy Ewy Wachowicz
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- 1,4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka suchego maku,
- 4 średnie jajka,
- szklanka cukru pudru,
- 200 g miękkiego masła,
- aromat rumowy,
- bakalie np. orzechy, migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Składniki na polewę:
- tabliczka białej czekolady,
- łyżka masła.
Składniki dodatkowe:
- kandyzowana skórka z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Masło umieść w rondelku i na małym ogniu roztop. Następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia.
- Jajka wbij do większej miski, wsyp przesiany cukier puder i ubij na średnich obrotach miksera.
- Do tak przygotowanej mieszanki przesiej przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Wszystko zmiksuj do połączenia składników.
- Na koniec wsyp suchy mak i za pomocą szpatułki wymieszaj. Wlej także chłodne masło i ponownie pomieszaj.
- Przygotowane bakalie dokładnie posiekaj i również wsyp do ciasta. Wlej również aromat rumowy. Wymieszaj i przygotuj keksówkę. Blaszkę wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką.
- Do tak przygotowanej formy przelej ciasto. Wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut.
- Pod koniec pieczenia przygotuj polewę. Do miseczki wrzuć połamaną czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
- Wypieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Gdy będzie chłodne, wylej na nie białą czekoladę i udekoruj kandyzowaną skórką z pomarańczy.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl