Zamiast sernika i mazurka podaj w Wielkanoc to ciasto. Zniknie szybciej niż niejeden wypiek

Wielkanoc kojarzy się z wypiekami, których zapach unosi się w całym domu. Aby nadać świętom nowego smaku, skorzystaj z przepisu Ewy Wachowicz. Proponuje ona ciasto, które mało kto wybiera na tę okazję. Zaskoczysz nim swoich bliskich.

Niektóre ciasta kojarzą się z konkretnymi okazjami. Sernik i mazurek przypisujemy Świętom Wielkanocnym (choć serniki oczywiście robi się też bez okazji), zaś makowiec bardziej pasuje do Bożego Narodzenia. Jednak czasem warto zrobić małe roszady i zaproponować wypiek, który kojarzy się z inną okazją. Aby tegoroczna Wielkanoc mogła wyróżniać się nowym smakiem, proponujemy przepis na keks makowy. Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje" pokazała, jak wykonać go bezbłędnie. Z tego przepisu wychodzi perfekcyjnie wilgotny i bakaliowy. Przepis pochodzi z oficjalnej strony gwiazdy.

Zobacz wideo Próżniak, czyli gdy bakalie w keksie zastąpimy jabłkami

Przepis na keks makowy Ewy Wachowicz

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 1,4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka suchego maku,
  • 4 średnie jajka,
  • szklanka cukru pudru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • aromat rumowy,
  • bakalie np. orzechy, migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Składniki na polewę:

  • tabliczka białej czekolady,
  • łyżka masła.

Składniki dodatkowe:

  • kandyzowana skórka z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Masło umieść w rondelku i na małym ogniu roztop. Następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  2. Jajka wbij do większej miski, wsyp przesiany cukier puder i ubij na średnich obrotach miksera.
  3. Do tak przygotowanej mieszanki przesiej przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Wszystko zmiksuj do połączenia składników.
  4. Na koniec wsyp suchy mak i za pomocą szpatułki wymieszaj. Wlej także chłodne masło i ponownie pomieszaj.
  5. Przygotowane bakalie dokładnie posiekaj i również wsyp do ciasta. Wlej również aromat rumowy. Wymieszaj i przygotuj keksówkę. Blaszkę wysmaruj masłem i delikatnie oprósz mąką.
  6. Do tak przygotowanej formy przelej ciasto. Wstaw je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut.
  7. Pod koniec pieczenia przygotuj polewę. Do miseczki wrzuć połamaną czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  8. Wypieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Gdy będzie chłodne, wylej na nie białą czekoladę i udekoruj kandyzowaną skórką z pomarańczy.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.