Keks. Przepis Magdy Gessler to niejedyny sposób na wyjątkowy wypiek świąteczny

Keks według przepisu Magdy Gessler to coś, co prawie każdy chciałby mieć na swoim stole. Znana restauratorka strzeże jednak swoich tajemnic kulinarnych i nie wszystkie zdradza swoim fanom. Jakie są najlepsze receptury na keks świąteczny?

Keks świąteczny – jak wybrać przepis?

"Keks przepis Magdy Gessler" to jedna z najczęściej wyszukiwanych fraz w Internecie w okresie przedświątecznym. Nic dziwnego - każdy chciałby, aby na jego stole pojawiły się wyśmienite wypieki, z których znana jest popularna celebrytka. Keks świąteczny jest jednym z najpopularniejszych ciast na wigilijnym stole. Znaleźć można wiele różnych przepisów w zależności od tego, jakie chcemy umieścić w nim dodatki.

Keks.
Keks. zdjęcie ilustracyjne/ AnnaPustynnikova, iStock

Kandyzowane owoce są bardzo kolorowe, a pokrojone ciasto wygląda na talerzu wyjątkowo apetycznie, co dodatkowo poprawia jego atrakcyjność. Można również użyć bakalii w postaci różnych orzechów czy suszonych owoców. Wierzch z kolei warto ozdobić barwnymi lukrami i dodatkowo nałożyć cukrowe posypki, by postawione na stole słodkości wzbudzały jeszcze większy apetyt.

Keks z bakaliami: jakie składniki będą potrzebne?

Świąteczny keks z bakaliami będzie niewątpliwie stanowił ukoronowanie wigilijnych deserów. Oto, co potrzebne jest do wykonania takich pyszności:

  • 500 g + dodatkowo jedna łyżka mąki typu 450,
  • 250 g masła,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • 4 jajka rozmiar M,
  • łyżeczka sody oraz proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • odrobina aromatu rumowego,
  • 50 ml mleka,
  • 50 ml rumu,
  • garść rodzynek,
  • 200 g miękkich bakalii (np. rodzynki, suszone śliwki, morele).
Zobacz wideo Próżniak, czyli gdy bakalie w keksie zastąpimy jabłkami

Wilgotny keks z bakaliami – przygotowanie

Wilgotny keks z bakaliami to coś pysznego, na co każdy czeka, więc warto wziąć się do przygotowań.

  1. Mąkę, sól i sodę należy wymieszać i przesiać przez drobne sito, by dostało się jak najwięcej powietrza.
  2. Bakalie i kandyzowane owoce siekamy, tworząc kolorową mieszankę do ciasta i mieszamy je razem z łyżką mąki.
  3. Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Pod koniec ucierania dodajemy kolejno żółtka, które mieszamy ze słodką masą. Najlepiej zrobić to albo na małych obrotach miksera, albo samodzielnie łyżką.
  4. Do utartego masła dodajemy 1/3 mąki i krótko mieszamy, potem wlewamy mleko. Ponownie krótko mieszamy, by dosypać kolejną porcję mąki w ilości, jak wcześniej.
  5. Na koniec dodajemy aromat, krótko mieszamy i wsypujemy pozostałą część mąki. Całość ostatecznie również należy krótko wymieszać.
  6. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy wcześniej pokrojone bakalie i kandyzowane owoce, i ponownie mieszamy,
  7. Ciasto przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec należy na funkcji piekarnika góra – dół w temperaturze 170°C, na najniższej półce. Po upieczeniu ciasto trzeba wyjąć i zostawić do wystygnięcia, a następnie zawinąć w bawełnianą ściereczkę i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Ciasto z bakaliami: keks. Jak dekorować świąteczne wypieki?

Upieczone ciasto świąteczne warto również ozdobić z zewnątrz. Można do tego wykorzystać różne techniki, np. polać czekoladą. Jedną z wartych zapamiętania receptur jest przepis staropolski, bo z początku XX w., którego autorką jest Marya Ochorowicz – Monatowa. Lukier królewski wg jej pomysłu cudnie ozdabia wigilijne wypieki takie, jak ciasto z bakaliami, keks, ale też i innego rodzaju słodkości. Do jego wykonania potrzebujemy:

  • 2 białka,
  • 180 g cukru pudru 
  • kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy. 

Białka należy przelać do szklanego naczynia, w którym będą ubijane mikserem, ale nie do postaci sztywnej piany. Powinno to trwać ok. 30 sek. Po tym czasie trzeba wsypać cukier i ponownie ubijać przez mniej więcej ten sam czas. Należy mieć pewność, że cukier dobrze się rozpuścił. Dlatego też na koniec rozcieramy wszystko w naczyniu drewnianą łyżką tradycyjną lub zakończoną kulką. Następnie można wlać sok i wymieszać wszystko na gładką masę bez grudek. Płynny lukier w razie konieczności przechowujemy w słoiku w lodówce do 3 dni, a przed nałożeniem go na wypieki, należy go przemieszać. Jeśli polejemy nim ciasto, można je włożyć na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 80°C, aby lekko przeschło. Lukier po nałożeniu można również posypać kandyzowanymi owocami. Jeśli do piany dodany zostanie barwnik spożywczy, to otrzymamy również kolorową polewę.

Zobacz też: Keks - jak upiec jedno z najlepszych ciast na święta? Mamy przepis

Więcej o: