"Keks przepis Magdy Gessler" to jedna z najczęściej wyszukiwanych fraz w Internecie w okresie przedświątecznym. Nic dziwnego - każdy chciałby, aby na jego stole pojawiły się wyśmienite wypieki, z których znana jest popularna celebrytka. Keks świąteczny jest jednym z najpopularniejszych ciast na wigilijnym stole. Znaleźć można wiele różnych przepisów w zależności od tego, jakie chcemy umieścić w nim dodatki.
Kandyzowane owoce są bardzo kolorowe, a pokrojone ciasto wygląda na talerzu wyjątkowo apetycznie, co dodatkowo poprawia jego atrakcyjność. Można również użyć bakalii w postaci różnych orzechów czy suszonych owoców. Wierzch z kolei warto ozdobić barwnymi lukrami i dodatkowo nałożyć cukrowe posypki, by postawione na stole słodkości wzbudzały jeszcze większy apetyt.
Świąteczny keks z bakaliami będzie niewątpliwie stanowił ukoronowanie wigilijnych deserów. Oto, co potrzebne jest do wykonania takich pyszności:
Wilgotny keks z bakaliami to coś pysznego, na co każdy czeka, więc warto wziąć się do przygotowań.
Upieczone ciasto świąteczne warto również ozdobić z zewnątrz. Można do tego wykorzystać różne techniki, np. polać czekoladą. Jedną z wartych zapamiętania receptur jest przepis staropolski, bo z początku XX w., którego autorką jest Marya Ochorowicz – Monatowa. Lukier królewski wg jej pomysłu cudnie ozdabia wigilijne wypieki takie, jak ciasto z bakaliami, keks, ale też i innego rodzaju słodkości. Do jego wykonania potrzebujemy:
Białka należy przelać do szklanego naczynia, w którym będą ubijane mikserem, ale nie do postaci sztywnej piany. Powinno to trwać ok. 30 sek. Po tym czasie trzeba wsypać cukier i ponownie ubijać przez mniej więcej ten sam czas. Należy mieć pewność, że cukier dobrze się rozpuścił. Dlatego też na koniec rozcieramy wszystko w naczyniu drewnianą łyżką tradycyjną lub zakończoną kulką. Następnie można wlać sok i wymieszać wszystko na gładką masę bez grudek. Płynny lukier w razie konieczności przechowujemy w słoiku w lodówce do 3 dni, a przed nałożeniem go na wypieki, należy go przemieszać. Jeśli polejemy nim ciasto, można je włożyć na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 80°C, aby lekko przeschło. Lukier po nałożeniu można również posypać kandyzowanymi owocami. Jeśli do piany dodany zostanie barwnik spożywczy, to otrzymamy również kolorową polewę.
Zobacz też: Keks - jak upiec jedno z najlepszych ciast na święta? Mamy przepis