Keks - przepis na ciasto, które zawsze się udaje i świetnie sprawdzi się na święta

Keks to ciasto, które zawsze się udaje i świetnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Dziś prezentujemy wam to pyszne ciasto w trzech odsłonach: keks tradycyjny, keks Ewy Wachowicz i przepis na babkę keksową. Którą wersję wypróbujesz?

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Keks to ciasto uwielbiane z dwóch głównych powodów: jest pyszne i zawsze się udaje. To świetna propozycja na świąteczne ciasto, zrobisz je bardzo szybko, więc nie zabierze ci zbyt wiele czasu podczas świątecznych przygotowań. Dziś mamy dla ciebie przepis na keks w trzech odsłonach - keks Ewy Wachowicz, keks w formie babki oraz tradycyjny keks. Ty zdecydujesz, który przepis wypróbujesz na święta, wszystkie są proste i przepyszne.

Placek na święta Bożego Narodzenia. Przepis jest bardzo prosty. A smak? Bajka!Placek na święta Bożego Narodzenia. Przepis jest bardzo prosty. A smak? Bajka!

Keks tradycyjny - przepis:

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • ok. 180 g drobnego cukru
  • 250 g masła
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 średnich jaj
  • odrobina mleka (dwie łyżki)
  • 300-400 g kolorowych bakalii

Keks tradycyjny - sposób wykonania:

  1. Zacznij od namoczenia bakalii, by nieco zmiękły. Jeśli używasz gotowej mieszanki bakalii, pomiń ten krok.
  2. Do miski włóż miękkie masło i utrzyj je z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawaj żółtka jaj, cały czas miksując.
  3. Do masy dodaj przesiana mąkę i delikatnie połącz składniki. 
  4. Białka jaj ubij na sztywną pianę i po łyżce dodawaj do masy. Mieszaj delikatnie, by piana nie opadła. Dodaj sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i dokładnie wymieszaj ciasto. Na koniec dodaj ulubione bakalie.
  5. Przygotuj formę keksową. Posmaruj ją masłem i oprósz mąką. Wlej gotowe ciasto tak, aby sięgało mniej więcej 3/4 wysokości blaszki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Upieczone ciasto udekoruj na wierzchu lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Keks Ewy Wachowicz -  prosty przepis na aromatyczny deser:

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 250 g masła
  • ok. 200 g cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka z cytryny
  • 400 g ulubionych bakalii
  • rum

Keks Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania bakalii. Wsyp je do miseczki i zalej odrobiną rumu. Zamieszaj łyżką, by alkohol dotarł do każdego kawałka i odstaw na 15-20 minut.
  2. Do miski włóż ocieplone masło i utrzyj je z cukrem na puch. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Białka ubij na sztywno i dodawaj do ciasta łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, by piana nie opadła. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.
  4. Bakalie odcedź z płynu i posiekaj na drobniejsze kawałki. Bakalie obsyp odrobiną mąki, dodaj do ciasta i wymieszaj.
  5. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem i piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto udekoruj lukrem lub polewą z białej czekolady i posyp po wierzchu kandyzowanymi owocami.

Sernik tradycyjny z przepisu babciSernik tradycyjny - przepis wprost z babcinego zeszytu. Lepsze ciasto nie istnieje

Babka keksowa - przepis, który zawsze się udaje. Idealna na świąteczny stół.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • ok. 150 g cukru pudru
  • 175 g ciepłego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • 300 g ulubionych bakalii
  • kieliszek wódki 

Babka keksowa - sposób przygotowania:

  1. Przygotuj miskę. Włóż do niej kostkę masła w temperaturze pokojowej i dodaj cukier puder. Za pomocą miksera ubij masło na puch. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, nie przerywając miksowania.
  2. Do masy dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wlej kieliszek wódki i całość połącz mikserem. Zamiast wódki możesz użyć likieru migdałowego - sprawdzi się równie dobrze.
  3. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę stopniowo dodawaj do ciasta, ostrożnie mieszając. Na koniec dodaj bakalie wcześniej namoczone we wrzątku.
  4. Przygotuj formę na babkę. Natrzyj masłem i delikatnie oprósz mąką. Wlej masę do formy i piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu udekoruj babkę polewą czekoladową lub lukrem i wierzch posyp skórką pomarańczową.
Zobacz wideo

Jak widzisz, wszystkie trzy przepisy na keks są banalnie proste. Dla mnie faworytem jest przepis na keks Ewy Wachowicz i jeszcze dziś go zrobię. A ty, który keks zrobisz na święta?

Więcej o: