Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Keks to ciasto uwielbiane z dwóch głównych powodów: jest pyszne i zawsze się udaje. To świetna propozycja na świąteczne ciasto, zrobisz je bardzo szybko, więc nie zabierze ci zbyt wiele czasu podczas świątecznych przygotowań. Dziś mamy dla ciebie przepis na keks w trzech odsłonach - keks Ewy Wachowicz, keks w formie babki oraz tradycyjny keks. Ty zdecydujesz, który przepis wypróbujesz na święta, wszystkie są proste i przepyszne.
Keks tradycyjny - przepis:
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- ok. 180 g drobnego cukru
- 250 g masła
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 średnich jaj
- odrobina mleka (dwie łyżki)
- 300-400 g kolorowych bakalii
Keks tradycyjny - sposób wykonania:
- Zacznij od namoczenia bakalii, by nieco zmiękły. Jeśli używasz gotowej mieszanki bakalii, pomiń ten krok.
- Do miski włóż miękkie masło i utrzyj je z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawaj żółtka jaj, cały czas miksując.
- Do masy dodaj przesiana mąkę i delikatnie połącz składniki.
- Białka jaj ubij na sztywną pianę i po łyżce dodawaj do masy. Mieszaj delikatnie, by piana nie opadła. Dodaj sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i dokładnie wymieszaj ciasto. Na koniec dodaj ulubione bakalie.
- Przygotuj formę keksową. Posmaruj ją masłem i oprósz mąką. Wlej gotowe ciasto tak, aby sięgało mniej więcej 3/4 wysokości blaszki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Upieczone ciasto udekoruj na wierzchu lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Keks Ewy Wachowicz - prosty przepis na aromatyczny deser:
Składniki:
- 300 g mąki
- 250 g masła
- ok. 200 g cukru
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- skórka z cytryny
- 400 g ulubionych bakalii
- rum
Keks Ewy Wachowicz - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania bakalii. Wsyp je do miseczki i zalej odrobiną rumu. Zamieszaj łyżką, by alkohol dotarł do każdego kawałka i odstaw na 15-20 minut.
- Do miski włóż ocieplone masło i utrzyj je z cukrem na puch. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Białka ubij na sztywno i dodawaj do ciasta łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, by piana nie opadła. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Bakalie odcedź z płynu i posiekaj na drobniejsze kawałki. Bakalie obsyp odrobiną mąki, dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem i piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto udekoruj lukrem lub polewą z białej czekolady i posyp po wierzchu kandyzowanymi owocami.
Babka keksowa - przepis, który zawsze się udaje. Idealna na świąteczny stół.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- ok. 150 g cukru pudru
- 175 g ciepłego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jaj
- 300 g ulubionych bakalii
- kieliszek wódki
Babka keksowa - sposób przygotowania:
- Przygotuj miskę. Włóż do niej kostkę masła w temperaturze pokojowej i dodaj cukier puder. Za pomocą miksera ubij masło na puch. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, nie przerywając miksowania.
- Do masy dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wlej kieliszek wódki i całość połącz mikserem. Zamiast wódki możesz użyć likieru migdałowego - sprawdzi się równie dobrze.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę stopniowo dodawaj do ciasta, ostrożnie mieszając. Na koniec dodaj bakalie wcześniej namoczone we wrzątku.
- Przygotuj formę na babkę. Natrzyj masłem i delikatnie oprósz mąką. Wlej masę do formy i piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu udekoruj babkę polewą czekoladową lub lukrem i wierzch posyp skórką pomarańczową.
Jak widzisz, wszystkie trzy przepisy na keks są banalnie proste. Dla mnie faworytem jest przepis na keks Ewy Wachowicz i jeszcze dziś go zrobię. A ty, który keks zrobisz na święta?