Pyszne ciasta z bakaliami: oto kilka inspiracji, nie tylko na keks [PRZEPISY]

Piernik z bakaliami
Piernik to zdecydowanie symbol świąt. Zwykle robi się go z dodatkiem marmolady i polewą czekoladową. Warto jednak wzbogacić to ciasto także o suszone owoce i orzechy. Jak zrobić taki piernik? Oto przepis.
Piernik z bakaliami
Składniki:
- 375 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 125 g rozpuszczonego masła
- 100 g (1 szklanka) cukru
- 125 ml (1/2 szklanki) przegotowanej wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 ml (3 łyżki) miodu
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sproszkowanych lub utłuczonych goździków
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g miękkich rodzynek
- 50 g posiekanych migdałów bez skórki
- 50 g posiekanych suszonych fig
Sposób przygotowania:
- W rondlu o grubym dnie z cukru przygotowujemy karmel. Zdejmujemy z ognia, dolewamy wodę, mieszamy i ponownie stawiamy na ogniu, zagotowujemy. Dodajemy miód oraz kakao - tylko podgrzewamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i goździkami. Dodajemy ostudzoną masę karmelową i dokładnie mieszamy, potem dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec dosypujemy bakalie i całość delikatnie mieszamy.
- Masę przekładamy do kwadratowej formy lekko natłuszczonej i wyłożonej pergaminem.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C i pieczemy około godziny. Wyjmujemy i studzimy. Piernik przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis na podstawie receptury Zbigniewa Kurleto z magazynu Palce Lizać, którą znajdziecie tu.

Bakaliowy makowiec
Kolejny klasyk na naszej liście. Ten makowiec jednak różni się od większości. Jego przygotowanie wymaga nieco więcej zręczności, ale z pewnością każdy sobie poradzi. Oto piękny makowy wieniec z bakaliami.
Bakaliowy makowiec
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 3/4 szklanki mleka
- 500 gramów mąki
- pół kostki świeżych drożdży (ok. 50 g)
- 3/4 kostki masła (może być też margaryna)
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
Masa makowa:
- 250 g niebieskiego maku
- 50 g rodzynek
- 30 g orzechów włoskich
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki amaretto
- 50 g cukru
- łyżka miękkiego masła
Dodatkowo:
- żółtko do posmarowania ciasta
- garść płatków migdałów do dekoracji
- opcjonalnie można użyć także domowego lukru (polecamy dodać do niego łyżkę soku z cytryny)
Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe:
- Zaczynamy od przygotowania zaczynu na ciasto. Drożdże należy utrzeć z niewielką ilością cukru, aż powstanie z nich rzadka masa. Następnie należy do nich dodać podgrzane mleko (uwaga, temperatura mleka nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza, bo w niej drożdże obumrą i ciasto nam nie wyrośnie).
- Przesianą mąkę dodajemy do roztworu drożdży z cukrem i mlekiem. Całość delikatnie mieszamy. Kiedy rozczyn osiągnie gęstość kremu (śmietany), zostawiamy go na ok. 30 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
- W międzyczasie przygotowujemy składniki na ciasto. Zaczynamy od ubijania jajek z cukrem. Następnie na patelni stapiamy kostkę masła i odstawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki - oprócz masła - łączymy. - Ciasto można na przykład wyrobić za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka. Wyrabianie jest kluczowe dla ciasta, ponieważ dzięki niemu dostaje się do niego powietrze, co wpływa na jego objętość.
- Po wstępnym wyrobieniu dodajemy do ciasta powoli wystudzony i stopiony tłuszcz. Nie przestajemy go ugniatać. Ciasto jest gotowe, gdy staje się lśniące i z łatwością odkleja się od dna naczynia.
- Odstawiamy ciasto drożdżowe w ciepłe miejsce i nakrywamy je ściereczką. Czekamy aż wyrośnie - do podwojenia objętości.
Masa makowa:
- Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Następnie w dużej misce układamy gazową ścierkę i na środku wykładamy mak. Odciskamy go dokładnie z wody, po czym dwukrotnie mielimy (można też kupić mak już zmielony).
- Bakalie możemy nieco rozdrobnić, ale nie jest to konieczne. Przekładamy je do maku wraz z cukrem, miodem, amaretto i masłem.
Wykonanie ciasta:
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt na arkuszu pergaminu.
- Na wierzchu układamy masę makową, po czym zawijamy je jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Posiłkujemy się przy tym pergaminem.
- Zwinięte ciasto przekrawamy wzdłuż i obie części zakręcamy wokół siebie, a następnie zawijamy w wieniec. Poniższe wideo pokazuje, jak najłatwiej to zrobić.
- Ciasto przekładamy do formy tortowej lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy żółtkiem jajka.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut, aż zrumieni się z wierzchu.
- Gotowe ciasto zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
- W międzyczasie prażymy migdały na suchej patelni oraz przygotowujemy lukier, jeśli chcemy ich użyć do dekoracji. Lukrem polewamy równomiernie ciasto, po czym całość posypujemy migdałami.
Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z: Jak zrobić ciasto drożdżowe? Uniwersalne ciasto do domowych wypieków

Sernik pistacjowy
Choć sernik kojarzy się najczęściej z Wielkanocą, to i w Boże Narodzenie pojawia się na stołach. To ciasto wprost idealne na odświętne obiady w gronie najbliższych. Jeśli jednak nie macie ochoty kolejny raz robić sernik krakowski albo z brzoskwiniami, zobaczcie koniecznie nasz przepis na wersję z pistacjami. Do środka można dodać także inne orzechy, a wierzch posypać rodzynkami i kandyzowaną skórką.
Sernik pistacjowy
Składniki:
Składniki na kruchy spód:
- 150 g kruchych ciastek z nadzieniem (markizy)
- 40 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 300 g pistacji (wyłuskanych, niesolonych)
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 250 g serka mascarpone
- 250 g twarogu sernikowego (mielonego)
Składniki na polewę
- 200 g białej czekolady
- 175 ml śmietanki 30 proc.
- Pistacje do ozdoby
Dodatkowo:
- Okrągła blaszka o średnicy 22 cm
Papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotowujemy kruchy spód: ciastka z nadzieniem i miękkie masło wkładamy do misy blendera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładay masę ciasteczkową do tortownicy, rozprowadzamy równomiernie po całym dnie i delikatnie dociskamy dłońmi. Wstawiamy tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Przygotowujemy masę serową: pistacje umieszczamy w misie blendera i miksujemy bardzo drobno, aż masa stanie się lekko wilgotna i klejąca i zacznie się łączyć w grudki. Następnie wlewamy mleko skondensowane i miksujemy do połączenia składników. Przekładamy masę pistacjową do dużej miski i dodajemy do niej jajka - stopniowo, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Następnie dodajemy oba rodzaje sera (mielony twaróg i mascarpone) oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia składników.
- Przekładamy masę serową na schłodzony kruchy spód, delikatnie wyrównujemy wierzch i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (na trybie góra-dół). Pieczemy około godziny, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie chowamy je na noc do lodówki.
Przepis pochodzi z: Sernik pistacjowy

Klasyczny keks
Nadeszła pora na chyba najbardziej typowe ciasto świąteczne. Najprostszy drożdżowy "chlebek" z dodatkiem dużej ilości bakalii to coś, bez czego trudno wyobrazić sobie bożonarodzeniową ucztę. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, a efekt... bajeczny!
Klasyczny keks
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła (200 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- bułka tarta do posypania formy
- sól
- 400 g bakalii (rodzynek, daktyli, skórki pomarańczy, kandyzowanych owoców, orzechy
- itd.)
Keks świąteczny - sposób przygotowania:
- Wszystkie bakalie wsypujemy do miski lub garnka i zalać wrzątkiem, po czym odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie owoce odlewamy, odsączamy z wody. Większe bakalie (np. daktyle) kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną.
- W innej misce ucieramy na puszystą pianę żółtka z cukrem oraz masłem. W kolejnej ubijamy pianę z białek oraz szczypty soli. Obydwie piany lekko łączymy.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, po czym mieszamy z masą jajeczną.
- Formę o kształcie prostokąta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 45 minut.
- Po wyjęciu ostudzone ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Warto podawać 2-3 dni po upieczeniu.
Przepis pochodzi z: Keks - jak upiec jedno z najlepszych ciast na Wigilię i Boże Narodzenie? Mamy przepis

Karmelowa tarta z orzechami
Orzechowiec to kolejne ciasto z kanony świątecznych klasyków. Jednak nasza propozycja to wersja mniej typowa i bardzo słodka. W dodatku, jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Oto, jak się zabrać za wyjątkową tartę z orzechami.
Karmelowa tarta z orzechami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
Nadzienie karmelowe:
- 300-400 g gotowej masy kajmakowej (tu wersja dla ambitnych: domowy kajmak)
- 2 łyżki płynnego miodu
- szklanka orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki soli
Oraz:
- masło i mąka do formy
- kawałek papieru do pieczenia
- kule ceramiczne lub paczka suchej fasoli bądź grochu do obciążenia spodu
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Łączymy składniki za pomocą dłoni, ruchami "szczypiącymi", by masło dobrze połączyło się z resztą. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy jajko. Mieszamy całość najpierw za pomocą noża (by składniki nie przyklejały się do rąk), a potem kończymy wyrabiać dłońmi. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut lub zamrażarki na 15 minut.
- W międzyczasie formę do tarty o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni Celsjusza.
- Schłodzone ciasto możemy rozwałkować na placek i wypełnić nim formę, zetrzeć na tarce lub pokroić i wylepić formę palcami. Spód nakłuwamy kilkukrotnie widelcem, by nie unosił się podczas pieczenia.
- Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, a na wierzch wysypujemy obciążenie. Pieczemy przez 15 minut, pozbywamy się obciążenia i wkładamy ponownie do piekarnika do momentu, aż ciasto się zarumieni.
- W międzyczasie gotową masę mieszamy z miodem i solą. Jeśli jest bardzo gęsta, można ją podgrzać. Dodajemy także orzechy (możemy je najpierw zgrubnie posiekać).
- Gotową masę wykładamy na tartę, wyrównujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce.
Wskazówka: Do masy warto wykorzystać mieszankę różnych orzechów. Można też zamienić część orzechów na ulubione bakalie.
Zobacz również: