Piernik to zdecydowanie symbol świąt. Zwykle robi się go z dodatkiem marmolady i polewą czekoladową. Warto jednak wzbogacić to ciasto także o suszone owoce i orzechy. Jak zrobić taki piernik? Oto przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis na podstawie receptury Zbigniewa Kurleto z magazynu Palce Lizać, którą znajdziecie tu.
Kolejny klasyk na naszej liście. Ten makowiec jednak różni się od większości. Jego przygotowanie wymaga nieco więcej zręczności, ale z pewnością każdy sobie poradzi. Oto piękny makowy wieniec z bakaliami.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
Masa makowa:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe:
Masa makowa:
Wykonanie ciasta:
Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z: Jak zrobić ciasto drożdżowe? Uniwersalne ciasto do domowych wypieków
Choć sernik kojarzy się najczęściej z Wielkanocą, to i w Boże Narodzenie pojawia się na stołach. To ciasto wprost idealne na odświętne obiady w gronie najbliższych. Jeśli jednak nie macie ochoty kolejny raz robić sernik krakowski albo z brzoskwiniami, zobaczcie koniecznie nasz przepis na wersję z pistacjami. Do środka można dodać także inne orzechy, a wierzch posypać rodzynkami i kandyzowaną skórką.
Składniki:
Składniki na kruchy spód:
Składniki na masę serową:
Składniki na polewę
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Sernik pistacjowy
Nadeszła pora na chyba najbardziej typowe ciasto świąteczne. Najprostszy drożdżowy "chlebek" z dodatkiem dużej ilości bakalii to coś, bez czego trudno wyobrazić sobie bożonarodzeniową ucztę. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, a efekt... bajeczny!
Składniki:
Przepis pochodzi z: Keks - jak upiec jedno z najlepszych ciast na Wigilię i Boże Narodzenie? Mamy przepis
Orzechowiec to kolejne ciasto z kanony świątecznych klasyków. Jednak nasza propozycja to wersja mniej typowa i bardzo słodka. W dodatku, jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Oto, jak się zabrać za wyjątkową tartę z orzechami.
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie karmelowe:
Oraz:
Sposób przygotowania:
Wskazówka: Do masy warto wykorzystać mieszankę różnych orzechów. Można też zamienić część orzechów na ulubione bakalie.
Zobacz również: