Lukier do pierników bez problemu dostaniesz w sklepie. Na dziale z dodatkami do wypieków znajdziesz ich mnóstwo – biały, kolorowy, w specjalnych pisakach… Mimo takiej dostępności wiele osób decyduje się jednak przygotować lukier do pierników własnoręcznie. Samodzielne przyrządzenie lukru to nie tylko dopełnienie świątecznego kucharzenia, ale także możliwość wyboru i kontrola proporcji składników. Jak się robi lukier do pierników?
Składniki:
Przygotowanie:
Białka starannie oddzielone od żółtek przełóż do dużej miski. Ubijaj je niecałą minutę – powinny być puszyste, ale nie sztywne. Następnie, miksując ciągle na niskich obrotach, wsypuj powoli cukier puder. Ubijaj całość przez kilkanaście minut, by cukier dobrze się roztarł i nie tworzył grudek. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny. Gotowy lukier do dekoracji pierników powinien być idealnie płynny i śnieżnobiały.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połącz w sporej misce. Ucieraj je mikserem tak długo, aż lukier będzie gęsty i biały. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub wody.
Składniki:
Przygotowanie:
W sporej misce połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj mikserem, aż lukier będzie gęsty. Na koniec wmieszaj do niego kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Lukier sprawdzi się nie tylko do pierniczków. Możecie nim ozdobić również nasze pyszne świąteczne ciasteczka cynamonowe z przepisu wideo:
Bardzo często do ozdabiania pierniczków potrzebny jest nam kolorowy lukier. Najprostszą metodą jest oczywiście dodanie do niego gotowych barwników spożywczych. Kolorowy lukier przygotowany w ten sposób na pewno będzie miał intensywne barwy. Jeśli jednak wolisz sięgnąć po tradycyjne metody, pamiętaj, że lukier można zabarwić również, korzystając z tego, co mamy w kuchni! Sprawdź, jakie składniki nadadzą lukrowi oczekiwane barwy. Podpowiadamy, że kluczową rolę odegrają przetwory, więc koniecznie odwiedź spiżarnię!